Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Εγκάρδιες οι σχέσεις με την Αίγυπτο, στόχος μνημόνιο με τον Αραβικό Σύνδεσμο

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Εγκάρδιες οι σχέσεις με την Αίγυπτο, στόχος μνημόνιο με τον Αραβικό Σύνδεσμο
O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε και στις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις

Συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη είχε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα επισήμων του Παλιού Αεροδρομίου Λάρνακας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.
Αφού ευχήθηκε για την Ημέρα της Γυναίκας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του μια ευρεία ατζέντα θεμάτων σχετικά με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 22ας Μαρτίου, την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό, καθώς και την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε στενότατη, διαρκή και ειλικρινή.

Ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Sukri, ο κ. Δένδιας έκανε μνεία και στις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις:
"Σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στη στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Al Sisi.
"Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ' ουσίαν έχει επιλυθεί.
Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να συναντήσω τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τον Ahmed Abul Gheit, με τον οποίο συζητήσαμε για την τελευταία Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, τα όσα συζητήθηκαν εκεί, αλλά κυρίως πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι ήδη χώρα - παρατηρητής. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση ενός Memorandum of Understanding με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ώστε να αναπτύξει και αυτή τις σχέσεις μαζί του".
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Κύπρο αναμένοντας, όπως είπε, τον Κύπριο ομόλογό του στην Αθήνα, συνεχίζοντας τη διαρκή και στενή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας "εν όψει των μεγάλων προκλήσεων με την ελπίδα πάντα να οδηγήσουμε τα πράγματα σε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης