Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη»

Συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη»
Οι εξελίξεις αναφορικά με το οικόπεδο «Αφροδίτη» θα είναι άμεσες
Σχετικά Άρθρα

Σε συμφωνία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στα θαλάσσια σύνορά τους κατέληξαν η Κύπρος με το Ισραήλ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι εξελίξεις αναφορικά με το οικόπεδο «Αφροδίτη», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, θα είναι άμεσες.
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στα κυπριακά ύδατα είχε ανασταλεί, επειδή μικρό τμήμα της εκτείνεται στη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ.
Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2011.
Η Κύπρια υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό της Yuval Steinitz συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος ενώ παράλληλα οι οδηγίες θα μεταβιβαστούν στις εμπλεκόμενες στο έργο εταιρείες.
«Το πλαίσιο θα καθοριστεί σε μια κοινή επιστολή που ετοιμάζεται.
Είμαστε και οι δύο πολύ ικανοποιημένοι ότι είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο μετά από εννέα χρόνια συζητήσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η κυρία Πηλείδου.

Τι ζητούσε το Ισραήλ

Η Κύπρος υπέγραψε το 2019 25ετή συμφωνία παραχώρησης του οικοπέδου «Αφροδίτη» για την αξιοποίησή του από τις Noble Energy, Shell και Delek Drilling.
Το Ισραήλ είχε διαμηνύσει ότι απαιτείται συμφωνία πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, γιατί, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί εξόρυξη, ακόμα και στην κυπριακή πλευρά, θα επηρεαστούν τα κοιτάσματα στην πλευρά του Ισραήλ.
Το κοίτασμα «Αφροδίτη» έχει περίπου 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Υπό αμφισβήτηση ήταν περίπου το 10% του κοιτάσματος.
Παράλληλα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν τη Δευτέρα 8 Μαρτίου συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου καλωδίου που θα διασχίσει τη Μεσόγειο και θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης