Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χατζηεμμανουήλ (ΤτΕ): Το ΤΧΣ κάποια στιγμή θα πρέπει να απεμπλακεί από τις τράπεζες

Χατζηεμμανουήλ (ΤτΕ): Το ΤΧΣ κάποια στιγμή θα πρέπει να απεμπλακεί από τις τράπεζες
Πως η ΤτΕ δεν έχει αρμοδιότητα να εμποδίσει ή να ζητήσει μια απόφαση αύξησης κεφαλαίου σε μια τράπεζα αλλά αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία έχει την απευθείας εποπτική αρμοδιότητα

Το μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα «επικροτεί το νομοσχέδιο καθώς διασφαλίζει: την ευελιξία του Ταμείου ως προς τις διαδικασίες συμμετοχής σήμερα στο κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων και αύριο στη διαδικασία από-επενδύσεως.
Επιτρέπει την σταδιακή μετάβαση σε μία εταιρική κανονικότητα ως προς τη διοίκηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσα από την εξομάλυνση του καθεστώτος των μετόχων τους και των ιδίων κεφαλαίων τους γενικότερα.
Προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα του Ταμείου και μέσω αυτών τα οικονομικά συμφέροντα του δημοσίου εντός πάντοτε των περιορισμών που τίθενται από το ενωσιακό δίκαιο, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουμε από τις δανειακές μας συμβάσεις με τους εταίρους μας».
Το νομοσχέδιο , είπε, πως επίσης προλαμβάνει περιπτώσεις που θα μπορούσε μια τράπεζα να εκδώσει μετοχές σε πολύ χαμηλή τιμή προκειμένου να προσελκυστεί επενδυτικό ενδιαφέρον κάτι όμως που θα έθετε σε κινδύνους τόσο το Ταμείο και τους παλαιούς μετόχους όσο και να υπάρξει μια κρυφή κρατική επιδότηση όπου ουσιαστικά ο φορολογούμενος μέσω του Ταμείου θα πλήρωνε μια αύξηση που δεν είναι ρεαλιστική.
Αναφορικά με την ασυλία των στελεχών του ΤΧΣ από κακόβουλες μηνύσεις, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανέφερε πως δεν πρόκειται περί αυτού αλλά περί μιας προστασίας από ποινικές διαδικασίες που κινούνται όχι με γνησίως ποινικές προθέσεις αλλά προκειμένου να επηρεαστεί ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων του Ταμείου.
Δεν εμποδίζεται η ποινική δίωξη των μελών του Ταμείου, απλώς απαιτείται η έγκληση, κατά τον γνωστό τρόπο, όπως ισχύει και για τα τραπεζικά στελέχη».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Χατζηεμμανουήλ συμφώνησε πως το ΤΧΣ κάποια στιγμή θα πρέπει να απεμπλακεί από τις τράπεζες και δεν θα θέλαμε να υπάρχει εσαεί η συνέχιση της παρουσίας ενός φορέα, ο οποίος είναι κρατικός αλλά λειτουργεί και με πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς.
Ανέφερε πως η ΤτΕ θα έβλεπε με καλό μάτι μια εξομάλυνση στον τρόπο σύνδεσης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αλλά όπως ανέφερε αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών.
Ξεκαθάρισε πως η ΤτΕ δεν έχει αρμοδιότητα να εμποδίσει ή να ζητήσει μια απόφαση αύξησης κεφαλαίου σε μια τράπεζα αλλά αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία έχει την απευθείας εποπτική αρμοδιότητα.
Όμως ακόμα και η ΕΚΤ δεν μπορεί να εμποδίσει την αύξηση κεφαλαίων, εάν κρίνει ένα τραπεζικό ίδρυμα ότι θα πρέπει να βελτιώσει τη θέση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης