Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Αντεπίθεση τον τεχνολογικό κλάδο με αιχμή την παραγωγή ημιαγωγών

ΕΕ: Αντεπίθεση τον τεχνολογικό κλάδο με αιχμή την παραγωγή ημιαγωγών

Η πανδημία εκτόξευσε την ζήτηση για ψηφιακές συσκευές και αύξησε την πίεση για την προσφορά ημιαγωγών – Στόχος ο ανταγωνισμός με Κίνα και ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Το σχέδιο για μικρότερη εξάρτηση από τεχνολογίες που κατασκευάζονται από τρίτες χώρες αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αιχμή την παραγωγή ημιαγωγών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.
Οι ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις ηλεκτρονικές συσκευές, από φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα έως τους αισθητήρες φρένων στα ΙΧ.
Ωστόσο, η ΕΕ αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.
Εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, καθώς και εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η ΕΕ πιστεύει ότι είναι καιρός να βελτιώσει την αυτάρκειά της στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας.

Ο στόχος

«Φιλοδοξίας μας είναι έως το 2030 η παραγωγή πρωτοποριακών και βιώσιμων ημιαγωγών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών, να εκπροσωπεί τουλάχιστον 20% της παγκόσμιας παραγωγής ως προς την αξία», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έγγραφό της προς την Ευρωβουλή τη Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.
 

Παγκόσμια έλλειψη

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ΕΕ σε μία συγκυρία που πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και πρόσθετο κόστος καθώς όσον αφορά την προμήθεια ημιαγωγών.
Η πανδημία έχει επιδεινώσει τη ζήτηση για ψηφιακές συσκευές και άσκησε πίεση στην προσφορά ημιαγωγών.

Ψηφιακοί πρωταθλητές

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν επίσης να αμφισβητήσουν την κυριαρχία που ασκούν οι κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες στο πεδίο της τεχνολογίας.
Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ημιαγωγών εδρεύουν είτε στις ΗΠΑ είτε στην Κίνα.
Οι μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης αμερικανικές ή κινεζικές.
Στην πραγματικότητα, η ΕΕ υστερούσε πάντα όσον αφορά τη δημιουργία «ψηφιακών πρωταθλητών».

Ενεργοποίηση

«Ενόψει των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, η Ευρώπη δεν θα είναι απλός θεατής, πόσο μάλλον πεδίο μάχης.
Ήρθε η ώρα να πάρουμε το πεπρωμένο μας στα χέρια μας », είπε ο Thierry Breton, Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, τον περασμένο Ιούλιο.
«Αυτό σημαίνει επίσης τον εντοπισμό και την επένδυση στις ψηφιακές τεχνολογίες που θα στηρίξουν την κυριαρχία μας και το μέλλον μας στη βιομηχανική παραγωγή», πρόσθεσε.

Ιστορία

Οι τελευταίες προσπάθειες της Ευρώπης για ανάκτηση της κυριαρχίας στο ψηφιακό πεδίο δεν είναι νέες.
Η στρατηγική συζητείται εδώ και μερικά χρόνια, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών.
Ωστόσο, μια νέα ομάδα στις Βρυξέλλες, που έχει συσταθεί από τον Δεκέμβριο του 2019, επικεντρώθηκε στην ώθηση των κρατών μελών στην ανάληψη δράσης.
Ως αποτέλεσμα, στα σχέδια που κατατέθηκαν προτείνεται επίσης ότι «όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα καλυφθούν από ένα δίκτυο Gigabit, με όλες τις κατοικημένες περιοχές να καλύπτονται από δίκτυα 5G».
«Η πανδημία έχει αποκαλύψει πόσο σημαντικές είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες και δεξιότητες και σε αυτές πρέπει να βελτιωθούμε.
Πρέπει τώρα να διαμορφώσουμε την ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης