Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Reggeborgh αποεπενδύει από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εστιάζει στον Ελλάκτωρ – Ο Περιστέρης στο 20%-25% και Λάτση

Η Reggeborgh αποεπενδύει από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εστιάζει στον Ελλάκτωρ – Ο Περιστέρης στο 20%-25% και Λάτση
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η Reggeborgh που κατέχει το 30,26% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει να πουλήσει το 10% σε πρώτη φάση ή και εάν καταστεί δυνατό να πουλήσει το σύνολο των μετοχών που διαθέτει στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ο Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh σχεδιάζει να πουλήσει μεγάλο πακέτο μετοχών ή και να αποεπενδύσει από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και να εστιάσει στον Ελλάκτωρ με βάση ορισμένες πληροφορίες, οι οποίες είναι πλέον 100% επιβεβαιωμένες.
Το deal είναι γεγονός και οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται 100%, οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του bankingnews.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η Reggeborgh που κατέχει το 28% (κατείχε το 30,26%) των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει να πουλήσει το 10% σε πρώτη φάση και πολύ άμεσα να πουλήσει το σύνολο των μετοχών που διαθέτει στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει η Reggeborgh στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  δηλαδή τα 29 εκατ μετοχές έχει αξία 266 εκατ άπαξ και η συνολική αποτίμηση ανέρχεται στα 954 εκατ ευρώ.

Ο Περιστέρης από 15,98% θα βρεθεί στο 20% ή 25%

Ο Γιώργος Περιστέρης ο οποίος διοικεί επιτυχώς τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αγοράσει με βάση αυτόν τον σχεδιασμό 5% με 10% των πωλούμενων μετοχών, ενώ φαίνεται ότι έχει βρεθεί και άλλος στρατηγικός επενδυτής που θα αγοράσει το υπόλοιπο 18% με 20%.
Δυνητικός ενδιαφερόμενος για το 18 με 20% της ΓΕΚ Τέρνα είναι ο όμιλος Λάτση (Μαριάννα Λάτση), ο οποίος ως γνωστόν εμπλέκεται μέσω της Lamda Development στο μεγάλο έργο του Ελληνικού ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και μεγάλο ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Υπάρχει μια πιθανότητα να εμφανιστεί και τρίτος επενδυτής στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ουσιαστικά να μοιραστούν το 28% των μετοχών που πουλάει η Reggeborgh.
Δεν είναι σαφές εάν αυτό το deal πραγματοποιηθεί σήμερα 11 Μαρτίου 2021 το απόγευμα ή λίγο αργότερα αλλά φαίνεται ότι υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός…

Τι θα κάνει η Reggeborgh στον Ελλάκτωρ;

Με βάση πληροφορίες η Reggeborgh που κατέχει το 14,5% της Ελλάκτωρ σχεδιάζει όλες αυτές τις κινήσεις για να μπορέσει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου του Ελλάκτωρ και να ξεπεράσει και τα ζητήματα ανταγωνισμού που εγείρονται.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού αργά ή γρήγορα θα άγγιζε την Reggeborgh και τις επενδυτικές στρατηγικές που έχει ακολουθήσει.
Σε αυτή την περίπτωση η Reggeborgh θα μπορέσει να ελέγξει τον Ελλάκτωρ, αγοράζοντας και το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,55% της Ελλάκτωρ.
Στις 10 Μαρτίου 2021 λήγει η option μεταξύ Reggeborgh και Μπόμπολα και έχει αναφερθεί ότι θα δοθεί παράταση για 2 μήνες.
Ωστόσο εάν υπάρξουν επιταχυνόμενες εξελίξεις στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τότε είναι πιθανό η Reggeborgh να εξασκήσει την option και τελικά να υποβάλλει δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρ μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Βέβαια στον Ελλάκτωρ η Greenhill των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Reggeborgh εξέλιξη που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην επιτάχυνση των εξελίξεων…

Πόσο βάσιμο είναι το σενάριο αποχώρησης της Reggeborgh από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Ορισμένες πηγές θεωρούν ότι είναι βάσιμο και ότι αυτό θα εξυπηρετούσε και την στρατηγική του Γιώργου Περιστέρη ο οποίος διοικεί αποτελεσματικά τον όμιλο.
Η αποχώρηση της Reggeborgh θα ισχυροποιούσε ακόμη περισσότερο τον Γιώργο Περιστέρη, κοινώς θα έπαιρνε πίσω την εταιρία και θα έλεγχε πλήρως τον όμιλο.
Πιθανή αποχώρηση της Reggeborgh από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα καταστούσε τους Ολλανδούς ενεργητικούς επενδυτές στον Ελλάκτωρ αντί να εμφανίζονται παθητικοί επενδυτές και εν κρυπτώ…
Συν τοις άλλοις θα διασφάλιζε ότι η αύξηση των 100 με 130 ή 140 εκατ στον Ελλάκτωρ θα μπορούσε να είναι επιτυχής.
Βέβαια το ερώτημα είναι η Reggeborgh γιατί να θέλει να αποχωρήσει από μια υγιή και κερδοφόρα εταιρία όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και να επενδύσει σε μια εταιρία στην οποία πρέπει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια;
Υπάρχουν απαντήσεις και δεν σχετίζονται μόνο με εταιρικά συμφέροντα ή την επιτροπή ανταγωνισμού.

Συμπέρασμα

Η Reggeborgh εφόσον αποχωρήσει από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στον Ελλάκτωρ.
Εάν αυτό συμβεί ο Γιώργος Περιστέρης θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο ενώ είναι πιθανό να προκύψει και νέος στρατηγικός επενδυτής στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης