Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιμένει στην πυρηνική ενέργεια η Γαλλία... με την απολιγνιτοποίηση ασχολείται η Ευρώπη

Επιμένει στην πυρηνική ενέργεια η Γαλλία... με την απολιγνιτοποίηση ασχολείται η Ευρώπη
Η Γαλλία είναι «μακράν η μεγαλύτερη γεννήτρια πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη»
Η Γαλλία είναι αναγνωρισμένη ως εστία κουλτούρας, γαστρονομίας και στυλ.
Η χώρα είναι επίσης κάτι σαν παγκόσμιος ηγέτης σε έναν άλλο τομέα: την πυρηνική ενέργεια.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, η Γαλλία φιλοξενεί 56 επιχειρησιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, ούσα στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν 94.
Αυτές οι γαλλικές εγκαταστάσεις έχουν συνδυασμένη ισχύ 61.370 μεγαβάτ (MW).
Και όσον αφορά το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΟΑΕ αναφέρει ότι ήταν το 70,6% το 2019, το υψηλότερο στον κόσμο.

Το πυρηνικό ενεργειακό μέλλον της Γαλλίας

Ο Peter Osbaldstone, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Wood Mackenzie, δήλωσε στο CNBC ότι η Γαλλία ήταν «μακράν η μεγαλύτερη γεννήτρια πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη».
«Η ένταση των εκπομπών της γαλλικής ισχύος είναι χαμηλότερη από τους μεγάλους γείτονές της», συνέχισε να εξηγεί.
«Με το χαμηλό οριακό κόστος της πυρηνικής ενέργειας να είναι τόσο εμφανές στο μείγμα, οι γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής τείνουν να είναι χαμηλότερες από ό, τι και στις γειτονικές αγορές», πρόσθεσε, σημειώνοντας, συνεχίζοντας ότι αυτός ο παράγοντας επηρέασε επίσης τις τιμές των τελικών χρηστών, οι οποίες ήταν επίσης συγκριτικά χαμηλές.

Η αποστολή του Macron

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Πρόσφατα ο Macron είπε ότι η γαλλική πυρηνική βιομηχανία θα «παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας αυτονομίας».
Τα σχόλια του Macron υποδηλώνουν ότι η Γαλλία θα συνεχίσει στο μέλλον με την πυρηνική ενέργεια, ωστόσο μια αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πράγματι, μέχρι το 2035 η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας στο 50%.
Από την πλευρά του, ο Osbaldstone του Wood Mackenzie είπε ότι ο στόχος του 50% δεν σήμαινε ότι η τεχνολογία δεν θα συμβάλει σε αυτό, σημειώνοντας ότι το 2019 η γαλλική κυβέρνηση «είχε δώσει εντολή στην EDF να διερευνήσει τη δυνατότητα κατασκευής έξι νέων αντιδραστήρων σε τρεις τοποθεσίες».
Το βοηθητικό πρόγραμμα, πρόσθεσε, «αναμένεται να εγκριθεί στα μέσα του 2021».

Οι προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δηλώνει ότι «η πυρηνική ενέργεια υπήρξε ιστορικά ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο» και και έχει επίσης «σημαντική δυνατότητα να συμβάλει στην απολιγνιτοποίηση του τομέα της ενέργειας».
Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ενώ ο IEA λέει ότι παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα, πολλοί θεωρούν την πυρηνική ως μη ανανεώσιμη πηγή.
Αυτό συμβαίνει επειδή υποστηρίζουν ότι το ουράνιο, το μέταλλο που είναι κρίσιμο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, τελικά θα εξαντληθεί.
Και ενώ το κόστος των ανανεώσιμων τεχνολογιών όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είχαν «σημαντική μείωση», το ίδιο δεν μπορούσε να ειπωθεί για το «νέο πυρηνικό» πρόγραμμα όπου «υπήρχε έλλειψη σταθερής μείωσης του κόστους».
«Από μια νέα προοπτική, υπάρχουν κίνδυνοι καθυστερήσεων στην κατασκευή και τη διαχείριση κόστους, οι οποίες με τη σειρά τους παρουσιάζουν κινδύνους για το κόστος μετάβασης και τελικά το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Lever.
"Επιπλέον, το δυνητικά υψηλό κόστος παροπλισμού και διάθεσης αποβλήτων σημαίνει ότι ένας βασικός κίνδυνος στο μέλλον είναι ότι η πυρηνική ενέργεια γίνεται μια σχετικά ακριβή και μη βιώσιμη τεχνολογία σε σχέση με εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές."
Η Γαλλία φαίνεται ότι πρόκειται να διατηρήσει στενή σχέση με την πυρηνική ενέργεια, αλλά η γειτονική της Γερμανία ακολουθεί διαφορετική πορεία.

Κριτικές και ανησυχίες

Ενώ ο Macron φαίνεται να υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια, είναι αυτονόητο ότι η τεχνολογία δεν ευνοείται από όλους.
Οι κριτικοί περιλαμβάνουν την Greenpeace.
«Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται ως λύση στα ενεργειακά μας προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και εξαιρετικά δαπανηρή», αναφέρει ο ιστότοπος του περιβαλλοντικού οργανισμού.
«Δημιουργεί επίσης τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων», προσθέτει.
«Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι φθηνότερη και μπορεί να εγκατασταθεί γρήγορα.
Μαζί με την αποθήκευση, μπορεί να παράγει την ισχύ που χρειαζόμαστε και να μειώσει τις εκπομπές μας».

Η παγκόσμια εικόνα

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να κινηθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του πλανήτη θα συνεχιστεί.
Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Bill Gates, συνιδρυτής και δισεκατομμυριούχος της Microsoft, είπε στον Andrew Ross Sorkin του CNBC ότι η πυρηνική ενέργεια θα ήταν «απολύτως» πολιτικά αποδεκτή ξανά.
Ο Gates είναι επίσης ο ιδρυτής και πρόεδρος της TerraPower, μιας εταιρείας που επικεντρώνεται στην πυρηνική καινοτομία.
Είναι τότε δυνατή η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές χωρίς πυρηνική ενέργεια;
«Οποιαδήποτε πηγή χαμηλών εκπομπών, όπως το πυρηνική, μπορεί φυσικά να διαδραματίσει ρόλο στη μετάβαση της ενέργειας», δήλωσε ο Osbaldstone του Wood Mackenzie, προτού συνεχίσει να περιγράφει μερικές από τις μελλοντικές προκλήσεις.
«Ωστόσο, το κόστος πυρηνικής κατασκευής είναι υψηλό, η τεχνολογία απαιτεί ισχυρή πολιτική υποστήριξη και ρυθμιστικά πλαίσια στις χώρες υποδοχής», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι γεννήτριες «ήταν συνήθως μεγάλες και σχετικά άκαμπτες σε λειτουργία.
Η νέα τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, ή των SMR, «θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων, ανοίγοντας ενδεχομένως μεγαλύτερο ρόλο για την πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης