Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε υψηλό έτους, στο 0,4%, ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Σε υψηλό έτους, στο 0,4%, ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο

Σε υψηλό 13 μηνών αναμένεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, καθώς αυξάνεται η ζήτηση εν μέσω βελτίωσης των υγειονομικών δεδομένων

Σχετικά Άρθρα

Σταθερή άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο οδηγώντας το δείκτη σε υψηλό έτους, αν και ο υποκείμενος πληθωρισμός είχε πιο υποτονική αυξηση καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών ταξιδιών, εμφανίζει κέρδη εν μέσω μιας βελτιωμένης εικόνας για την υγειονομική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters την Τετάρτη 10 Μαρτίου.
Το Τμήμα Εργασίας δήλωσε την Τετάρτη (10/3) ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο 0,3% τον Ιανουάριο.
Σε διάστημα 12 μηνών έως τον Φεβρουάριο, ο Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,7%, η μεγαλύτερη άνοδος από τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την άνοδο 1,4% τον Ιανουάριο.

Σε ετήσια βάση

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 13 μηνών εμφάνισε ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ καθώς ενισχύθηκε στο +1,7% έναντι +1,4% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2020 σε ακόμη μία ένδειξη ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα πρόδρομα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει το Reuters σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών.
Εξαιρώντας, πάντως, τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο +1,3% σε ετήσιο επίπεδο και στο +0,1% σε μηνιαίο επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων έχει πυροδοτήσει σειρά ανησυχιών ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι δεν αποκλείουν μια πρόωρη άρση των μέτρων χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ομόλογα

O φόβος αυτός, μάλιστα, έχει οδηγήσει την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 1,5% – 1,6%, δηλαδή σε υψηλό τουλάχιστον 12 μηνών.
Από την πλευρά της, βέβαια, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε «βιαστικές κινήσεις», μη θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης