Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πάνω από το 2% «βλέπουν» οι αναλυτές την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εν όψει πληθωριστικών πιέσεων

ΗΠΑ: Πάνω από το 2% «βλέπουν» οι αναλυτές την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εν όψει πληθωριστικών πιέσεων

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο σε μηναία βάση ενώ κατέγραψε άνοδο στο 1,7% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2020 (υψηλό 13 μηνών), ύστερα από άνοδο 1,4% τον Ιανουάριο, προαναγγέλλοντας εκτίναξη της ζήτησης και αυξηση του πληθωρισμού

Σχετικά Άρθρα

Την πιθανότητα να ανέλθει στο 2% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έως το τέλος του έτους (2021), αλλά ότι θα μπορούσε να «σκαρφαλώσει» ακόμη υψηλότερα στο δεύτερο τρίμηνο, προβλέπει ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της ING, Antoine Bouvet, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021.
Ο Bouvet επισήμανε ότι το αναμενόμενο άνοιγμα της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, όταν προβλέπεται ότι η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, θα οδηγήσει σε εκτίναξη των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, με ισχυρή ώθηση από το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας η έγκριση του οποίου βρίσκεται την τελική ευθεία.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες «συνωμοτούν» προς τη διαμόρφωση κλίματος αισιοδοξίας στην αγορά και εν συνεχεία στην άνοδο των αποδόσεων των τίτλων του αμερικανικού δημοσίου», δήλωσε ο Bouvet, αναμένοντας ότι οι αποδόσεις των αμερινακινών ομολόγων θα «ξεπεράσουν τη βάση» του 2%.

Ανησυχίες

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία θεωρείται δείκτης του επενδυτικού κλίματος στην οικονομία, επειδή αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος εξυπηρέτησης χρέους, όπως στην περίπτωση των ενυπόθηκων δανείων, κατέγραψε υψηλό των 13 μηνών στο 1,6% την περασμένη εβδομάδα.
Η απόδοση από τότε υποχώρησε ελαφρώς καθώς διαπραγματευόταν στο 1,56% την νωρίς Τετάρτη 10 Μαρτίου.

Πακέτο μέτρων

Η απόδοση του τίτλου πραγματοποίησε ράλι από 1% από τα τέλη Ιανουαρίου, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση του πληθωρισμού.
Αυτές οι ανησυχίες έχουν επιδεινωθεί από φόβους ότι το πακέτο  μέτρων τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να περάσει την Τετάρτη 10 Μαρτίου από τους Δημοκρατικους στη Βουλή ων Αντιπροσώπων , θα μπορούσε σύντομα να «υπερθερμάνει» την οικονομία και να προκαλέσει έκρηξη των τιμών.

Πληθωρισμός 2,9%


Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 10 Μαρτίου επιβεβαιώνει τις παραπάνω προβλέψεις.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο 0,3% τον Ιανουάριο.
Κατά τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, ο Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,7%, την μεγαλύτερη αυξηση από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ είχε ανέλθει 1,4% τον Ιανουάριο.

Το δεύτερο τρίμηνο

Ο Bouvet υπογράμμισε ότι η ING αναμένει ότι θα καταγραφεί ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, όπου ο δείκτης δυνητικά θα καταγράψει άλμα στο 3,5% ενδεχομένως και περισσότερο.
Σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της έντασης των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι προσωρινό, ότι θα ήταν ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει η κεντρική τράπεζα σε αυτήν.

Fed

Επισήμανε ότι δεν αναμένεται αυξηση των επιτοκίων, ότι η απόσυρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής δεν είναι στο τραπέζι.
«Όταν ο πληθωρισμός βρεθεί στην πραγματικότητα στο 3,5% και δείχνει μόνο ένα μικρό σημάδι μείωσης, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να υπερασπιστεί την τρέχουσα πολιτική της η Fed », πρόσθεσε ο Bouvet.
Η ING προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα φτάσει το 2,9% φέτος και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το επόμενο έτος 2022.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «κρίσιμες θα είναι οι εξελίξεις (σσ. οσον αφορά τον πληθωρισμό) στο δεύτερο τρίμηνο, η πτώση θα είναι πολύ αργή και αναμένεται να επηρεάσει την πολιτική της Fed».
US_10.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης