Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Εξαγωγές 34 εκατ. δόσεων εμβολίων σε 31 χώρες - 9,1 εκατ. δόσεις προς τη Βρετανία

EE: Εξαγωγές 34 εκατ. δόσεων εμβολίων σε 31 χώρες - 9,1 εκατ. δόσεις προς τη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπαρέρχεται τις μομφές για «εμβολιαστικό εθνικισμό» εν μέσω αντιπαράθεσης με τη Βρετανία για τις εξαγωγές εμβολίων – Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Bloomberg με στοιχεία για την εξεγωγές απο την ΕΕ προς τρίτες χώρες 

Σχετικά Άρθρα

Τις εξαγωγές 34 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 σε τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων 9,1 εκατ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε έγγραφο το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 9 Μαρτίου 2021, ο συνολικός αριθμός των εξαγωγών περιλαμβάνει 954.000 δόσεις που εστάλησαν στις ΗΠΑ και 3,9 εκατ. δόσεις στον Καναδά, ενώ μόνον την τελευταία εβδομάδα 1 εκατ. δόσεις εστάλησαν στη Βρετανία.

Αντιπαράθεση

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των εξαγωγών εμβολίων βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας κατά την τελευταία εβδομάδα, με την ΕΕ να προχωρεί στον εμβολιασμό του πληθυσμού της με αρκετά πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση τόσο με τη Βρετανία, όσο και με τις ΗΠΑ.
Η ΕΕ των 27 έχει χορηγήσει περίπου 9,6 δόσεις ανά 100 κατοίκους, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τις ΗΠΑ είναι 28 δόσεις και για το Ην. Βασίλειο 36 δόσεις.
Την Τρίτη (9/3), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel κατηγόρησε τις ΗΠΑ και Βρετανία πρακτικά για απαγόρευση εξαγωγών (δόσεων και πρώτων υλών για την κατασκευή τους), πράγμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο επικαλείται το Bloomberg, η ΕΕ έχει εξαγάγει εμβόλια σε 31 χώρες, έχοντας εγκρίνει 249 εκ των 258 αιτημάτων για εξαγωγές.

Έλεγχος

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ιταλία δέσμευσε δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που προορίζονταν για την Αυστραλία, χρησιμοποιώντας πρόσφατη οδηγία της ΕΕ για περιορισμό των εξαγωγών για πρώτη φορά.
Επρόκειτο ωστόσο για μοναδική περίπτωση απαγόρευσης εξαγωγών, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο απευθυνόταν στους πρέσβεις των 27 κρατών μελών.
Στην εβδομαδιαία παρουσία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson τόνισε ότι επιθυμούσε να «διορθώσει» τον κ. Michel.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν έχω μπλοκάρει την εξαγωγή ούτε ενός εμβολίου ή συστατικού εμβολίου.
Αντιτιθέμεθα στον εμβολιαστικό εθνικισμό σε όλες του τις μορφές», κατέληξε.
Οι εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ
exports.PNG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης