Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan, Deutsche Bank: Γιατί το πακέτο Biden των 1,9 τρισεκ. δολ. δεν θα δώσει ώθηση στις αγορές

tags :
JP Morgan, Deutsche Bank: Γιατί το πακέτο Biden των 1,9 τρισεκ. δολ. δεν θα δώσει ώθηση στις αγορές
Οι εξισορροπήσεις στα χαρτοφυλάκια πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στο τέλος του α’ τριμήνου 2021
Σχετικά Άρθρα

Τους λόγους για τους οποίους το πακέτο Biden, ύψους 1,9 τρισεκ. δολ., δεν θα δώσει ώθηση στις αγορές αναλύουν JP Morgan και Deutsche Bank.
Ειδικότερα, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 5-6 Μαρτίου η JP Morgan - και ο ελληνικής καταγωγής αναλυτής της Nick Panigirtzoglou - προειδοποίησε ότι έρχονται εξαναγκαστικές πωλήσεις 316 δισεκ. δολαρίων έως το τέλος Μαρτίου 2021 οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις στις αγορές.
Αν μη τι άλλο, το ράλι των μετοχών και οι πωλήσεις ομολόγων κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου 2021 μετέβαλαν σημαντικά τις δομές των ισορροπημένων χαρτοφυλακίων.
Όπως ειπώθηκε σχετικά:
α)Τα ισορροπημένα αμοιβαία κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων 60:40, τα οποία έχουν υπό διαχείριση 7,5 τρισεκ. δολάρια, τείνουν να εξισορροπούν τα χαρτοφυλάκια τους σε διάστημα 1-2 μήνες περίπου.
Ως εκ τούτου, η JP Morgan εκτιμά ότι περίπου 107 δισ. δολάρια βρίσκονται προς πώληση στις μετοχές παγκοσμίως μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να επανέλθουν στην κατανομή στόχων 60:40.
β)Τα Ταμεία καθορισμένων παροχών των ΗΠΑ θα πρέπει να πουλήσουν 110 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών προς το τέλος Μαρτίου 2021 και να αγοράσουν ένα αντίστοιχο ποσό ομολόγων.
γ)Η Norges Bank, που διαχειρίζεται 1,3 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του 2020, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να πουλήσει 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές για να πετύχει την εξισορρόπηση.
δ)Το συνταξιοδοτικό Ταμείο της ιαπωνικής κυβέρνησης, ή το GPIF, που διαχειρίζεται 1,7 τρισεκ. δολάρια, είναι επίσης έτοιμο να πουλήσει μετοχές αξίας 34 δισεκ. δολ.

Αλλάζει το «αφήγημα»

Ωστόσο, τώρα που οι μετοχές ανεβαίνουν, η JP Morgan εμφανίζεται πρόθυμη να βρει ένα άλλο αφήγημα για να επεξηγήσει την τάση.
Βρίσκοντας έρεισμα στο πακέτο Biden ύψους 1,9 τρισεκ. δολ., αναφέρει πως, αν υποτεθεί πως τα τσεκ των 1.400 δολ. αρχίσουν να καταβάλλονται από την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να δούμε μια επανάληψη του τέλους του Δεκεμβρίου 2020, με την εκ νέου επιτάχυνση των τοποθετήσεων εκ μέρους των μικρομετόχων.
Ενώ λοιπόν το αφήγημα του rebalancing των χαρτοφυλακίων είναι επιθυμητό όταν οι μετοχές είναι σε ελεύθερη πτώση, τώρα που η Wall Street κινείται ανοδικά η JP Morgan αναζητά μια bullish αντιστάθμιση.
Φυσικά, το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο από τα 1,9 τρισεκ. δολ. του πακέτου Biden θα απελευθερωθεί με προορισμό τις αγορές.

Τι αναφέρει η Deutsche Bank

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι μικρομέτοχοι θα μπορούσαν να επενδύσουν έως και 37% του επιδόματος που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση.
«Δεδομένου ότι τα τσεκ προς τους πολίτες κοστολογούνται 405 δισεκ. δολ., όπερ σημαίνει ότι προς τη Wall Street αναμένεται να διοχετευθούν μάξιμουμ 105 δισεκ. δολ.» λέει η γερμανική τράπεζα – ποσό που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το rebalancing των 316 δισεκ. δολ. το οποίο επισημαίνει η JP Morgan.
Φυσικά, πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως μόνον 20% των φορολογουμένων έχει χρηματιστηριακό κωδικό, οπότε το ποσό από τα 105 δισεκ. δολ. πέφτει αυτομάτως στα 30 δισεκ. δολ.
retail_investors_into_market_1.jpg
Bearish η JP Morgan

H JP Morgan, επανερχόμενη στο ζήτημα, επισημαίνει πως, τελικά, ο Δεκέμβριος του 2020 μάλλον δεν θα επαναληφθεί, δεδομένου ότι η πρόσφατη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων στερεί δυναμική από τις μετοχές – κάτι που κάνει τους μικρομετόχους διστακτικούς.
Έτσι, οι εξισορροπήσεις πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στο τέλος του α’ τριμήνου 2021.
Και παρότι το momentum είναι θετικό, δεν δικαιολογείται.
Morgan2.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης