Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Elvalhalcor: Εκτός αγοράς οι ανταγωνιστές στις ΗΠΑ

tags :
Elvalhalcor: Εκτός αγοράς οι ανταγωνιστές στις ΗΠΑ

Οι δασμοί κάνουν καλό στον ελληνικό όμιλο

Εκτός αγοράς θα οδηγηθούν τα επόμενα χρόνια αρκετοί ανταγωνιστές της Elvalhalcor στις ΗΠΑ, λόγω των υψηλών δασμών, όπως εκτιμούν στελέχη της εταιρείας.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα οφέλη και οι θετικές προοπτικές για το 2021 στηρίζονται αφενός στον μέγα- κύκλο της ανάκαμψης ζήτησης για προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, και αφετέρου στην στρατηγική που ακολουθεί η εταιρεία καθώς εξάγει σε πολλές χώρες και διαφορετικές αγορές.
Το 2020, αυτή η στρατηγική απέδωσε καθώς η πτώση των όγκων προς την αυτοκινητοβιομηχανία και τις μεταφορές των προϊόντων αλουμινίου κατά το λόγω της πανδημίας αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση των πωλήσεων στις βιομηχανίες συσκευασίας τροφίμων και φαρμάκων του κλάδου αλουμινίου, αλλά και τη θετική πορεία στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων χαλκού, παρά τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι η ελληνική εταιρεία παρόλο που είχε διπλό μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών - λόγω πανδημίας και δασμών στις ΗΠΑ- εμφάνισε μόλις 3,5% πτώση στους όγκους πωλήσεων ενω λ.χ η αμερικανική εισηγμένη Coctolium με όγκους πωλήσεων 1,4 εκατ. τόνους παρουσίασε πτώση στους όγκους κατά 10%.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στον τομέα του Χαλκού, όπου η ελληνική εταιρεία εμφάνισε μεγαλύτερους όγκους πωλήσεων στα πλατέα προϊόντα απο την Arubis.

Οι υψηλοί δασμοί θα βγάλουν εκτός ανταγωνισμού τους ανταγωνιστές - Επενδύσεις

Με δεδομένο ότι περίπου 39 ανταγωνιστές του ελληνικού ομίλου στις ΗΠΑ (βλέπε πίνακα 1) θα έχουν δασμούς απο 2% έως 242% (Hydro Aluminium) , είναι προφανές ότι αρκετοί εξ αυτών θα οδηγηθούν εκτός ανταγωνισμού και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πωλούν κάτω του κόστους.
Η Αμερικανική αγορά απο την άλλη πλευρά δεν διαθέτει ούτε την δυναμικότητα παραγωγή, ούτε τις ποιότητες προϊόντων έτσι η Elvalhalcor έχει μια ευκαιρία να διεισδύσει σε μια ανεπτυγμένη αγορά. Το 2019 είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές είχαν ανέλθει σε 29.000 τόνους αξίας 110 εκατ. ευρώ. Με την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, η Elvalhalcor για πέντε χρόνια θα διατηρήσει τους ίδιους μηδενικούς δασμούς, δίχως κανένα έλεγχο πλέον.
Στόχος της ελληνικής εταιρείας είναι με την ολοκλήρωση των επενδύσεων το 2022 (έλαστρο, μονάδα βαφής) είναι η παραγωγή 520.000 τόννων προϊόντων αλουμινίου.
Μέσα στο 2020, η εταιρεία ολοκλήρωσε συνολικές επενδύσεις 116 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 94,5 εκατ. ευρώ στον τομέα του αλουμινίου, ενω στο τομέα του Χαλκού δαπάνησε για επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ

Σταθερά τα μεγέθη σε πωλήσεις, Ebidta παρά την πανδημία

Ο όμιλος ElvalΗalcor το 2020 παρά την πανδημία, αλλά και τους δασμούς στην αμερικανική αγορά εμφάνισε οριακή μείωση στις πωλήσεις καθώς ανήλθαν σε 2.028 εκατ ευρώ έναντι 2,044 εκατ. ευρώ του 2019.
Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη Ebidta ( μετά την επίδραση των μετάλλων ) διαμορφθώθηκαν σε άγγιξαν τα 136 εκ. ευρώ έναντι 140 εκ. ευρώ για το 2019.
H μικρή αυτή μείωση, κατά την εταιρεία, κρίνεται ως μια θετική επίδοση, που δικαιολογεί απόλυτα τις στρατηγικές επιλογές της παραγωγικής ευελιξίας και της διασποράς του ρίσκου τόσο σε προϊόντα, όσο και σε αγορές.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 29,5 εκατ. ευρώ, έναντι 41,5 εκατ. ευρώ του 2019. Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 763 εκατ. ευρώ, οι δανειακές υποχρεώσεις σε 656 εκατ. ευρώ, οι απαιτήσεις απο πελάτες 254 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα 33 εκατ ευρώ, ενω οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 86 εκατ. ευρώ. απο 174 εκατ. ευρώ το 2019.

elval.JPG

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης