Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η επενδυτική διαχείριση θα φέρει άνοδο στις τιμές των ακινήτων

Η επενδυτική διαχείριση θα φέρει άνοδο στις τιμές των ακινήτων
Τι έδειξαν τα στοιχεία από την παρουσίαση της Eurobank
Σχετικά Άρθρα

Θετικά μηνύματα εκπέμπουν για τους ισολογισμούς των τραπεζών οι τιμές ακινήτων, εφόσον συνεχιστεί και η ανάπτυξη τους είτε από τις Τράπεζες, τις εταιρείες διαχείρισης, τα funds ακινήτων είτε ακόμη και ιδιώτες.
Από τα στοιχεία τιμών, προκύπτουν σημαντικά περιθώρια ανόδου- σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τιμές- και συνεπακόλουθα αύξηση στις εξασφαλίσεις των δανείων, άρα και στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ταυτόχρονα, όμως, με την άνοδο των εξασφαλίσεων θα απελευθερωθούν και κεφάλαια για την χρηματοδότηση της οικονομίας, γι αυτό είναι κρίσιμο, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, να προηγηθεί μια ανάπτυξη των ακινήτων.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020 της Eurobank, έγινε ειδική αναφορά στο Δείκτη ακίνητων ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο 14% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017, επιδεικνύοντας μια ανθεκτικότητα παρά και την κρίση της πανδημίας, όπως τόνισε και η διοίκηση της Eurobank.
Παρά ταύτα, όπως θα δούμε, οι τιμές στην Αθήνα υπολείπονται από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ενδεικτικά, με έρευνα της Saville
Research ( 2019 ) ενώ στην Αθήνα η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό είναι 2500 ευρώ, στην Λισαβόνα 4,7 φορές περισσότερο στα 9500 ευρώ, στην Μαδρίτη 3,5 φορές στα 7000 ευρώ, στην Ρώμη 5,1 φορές στα 10.000 ευρώ, στην Βαρκελώνη 3,1 φορές στα 6200 ευρώ.
Καθοριστικός παράγοντας, όμως, για να δωθεί ώθηση στις τιμές είναι η επενδυτική ανάπτυξη των ακινήτων, όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της DoValue κ. Θ. Καλαντώνης ο οποίος σημείωσε ότι, ενώ η αγορά έχει φόβους για μια άτακτη ρευστοποίηση ακινήτων στην πραγματικότητα η επενδυτική τους ανάπτυξη απο τους servicers θα δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βankingnews, οι πρώτες συμφωνίες πώλησης ακινήτων απο τις εταιρείες διαχείρισης αναμένονται το επόμενο
καλοκαίρι καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα προηγείται και η κατάλληλη προετοιμασία απο τις πλατφόρμες των εταιρειών ( Altamira, Reo Intrum, Cepal ). Oι εταιρείες διαχείρισης υπολογίζουν ότι, τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να βρούν λύσεις για περίπου 200.000 ακίνητα ένα 20-25% σ ένα σύνολο 1.000.000 ακίνητων που αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις των δανείων.

Tα στοιχεία τιμών

Συγκεκριμένα από στοιχεία που έδωσε η Eurobank σε αναλυτές σχετικά με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, οι τιμές έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν ακόμη σε σχέση με τις τιμές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κι γι’ αυτούς τους λόγους συνεχίζονται οι επενδύσεις από ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
Συγκεκριμένα, σ ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο αξίας 1,3 δισ. ευρώ, η μικτή μισθωτική αξία ( GLA ) ανα τετραγωνικό μέτρο ( δηλαδή η τιμή την οποία πρέπει να δώσει ένας μισθωτής για ενοίκιο ) για 44 ακίνητα γραφείων ανέρχεται σε 1347 ευρώ, για 17 ακίνητα μεικτής χρήσης η τιμή είναι 2161 ευρώ, για 76 ακίνητα retail 1666 ευρω, για 45 μεγάλα ακίνητα συγκροτημάτων ή Super market 1104 ευρώ, για 9 ακίνητα logistics 573 ευρώ και 11 ακίνητα ειδικής χρήσης 723 ευρώ.
Αντίστοιχα, οι μικτές αποδόσεις που προκύπτουν για κάθε κατηγορία σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank, είναι οι εξής για τα γραφεία 7,8%, για τα ακίνητα μικτής χρήσης 5,3%, για τα ακίνητα λιανικής 6,9 %, για τα μεγάλα συγκροτήματα 7,5%, για τα Logistics 8% και τα ακίνητα ειδικής χρήσης 8,2%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης