Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Πρόθεση για διανομή μερίσματος και φέτος παρά τις υψηλές επενδύσεις

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Πρόθεση για διανομή μερίσματος και φέτος παρά τις υψηλές επενδύσεις
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ θα γίνουν φέτος και τα άλλα 50 εκατ. ευρώ το 2022
Σχετικά Άρθρα

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020, δεν είχε αναφορά για διανομή μερίσματος από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με αποτέλεσμα να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη.
Η διοίκηση σε σχετική ερώτηση αναλυτή κατά τη διάρκεια ανέφερε πως η μη αναφορά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δε σημαίνει ότι δε θα δώσουμε μέρισμα.
Πρόθεση της διοίκησης είναι να δοθεί και φέτος ένα συντηρητικό μέρισμα στους μετόχους, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν και θα συνεχιστούν και στην τρέχουσα αλλά και στην επόμενη χρήση.
Αυτό άλλωστε έγινε και στη χρήση 2019 όπου οι επενδύσεις ήταν μεγάλες.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ θα γίνουν φέτος και τα άλλα 50 εκατ. ευρώ το 2022.
Επιπλέον κάποιες μικρότερες επενδύσεις ίσως ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση σημείωσε πως περισσότερο επηρεάστηκε από την έρευνα στις ΗΠΑ, όπου τελικά δεν υπήρξε επιβολή δασμών στην εταιρεία, παρά από την πανδημία.
Ωστόσο, τώρα ανοίγονται νέες προοπτικές ανοίγονται στις ΗΠΑ για την εταιρεία και αναμένεται ανάκαμψη μεγεθών, καθώς σταδιακά γίνεται ήδη ανάκτηση μεριδίου.
Όπως σημειώθηκε η αγορά των ΗΠΑ χρειάζεται και άλλες εταιρείες εκτός από τους τοπικούς παίκτες.
Οι τάσεις ανάκαμψης που παρατηρήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο διατηρούνται στους πρώτους μήνες της τρέχουσας χρήσης.
Η άνοδος της ηλεκτροκίνησης αναμένεται να ωφελήσει των κλάδο χαλκού της εισηγμένης, όπως και οι ΑΠΕ.
Σημαντική είναι και η αγορά της Βρετανίας, με ποσοστό 10% επί των πωλήσεων και παρά το BREXIT δεν επηρεάζεται η εταιρεία.
Υπενθυμίζεται πως τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 29,5 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 41,9 εκατ. ευρώ το 2019, με τη μείωση στην κερδοφορία πριν και μετά από φόρους να οφείλεται κυρίως στα μειωμένα αποτελέσματα μετάλλου, τη σχετικά μικρή πτώση των όγκων πωλήσεων και τα έκτακτα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 28,5 εκατ. ευρώ ή 0,0758 ευρώ ανά μετοχή έναντι 41,3 εκατ. ευρώ ή 0,1101 ευρώ ανά μετοχή το 2019.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης