Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 15/3 – Πότε θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας

Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 15/3 – Πότε θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας
Επί τάπητος τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω πανδημίας - Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο συμπερασμάτων 
Σχετικά Άρθρα

Συνεδριάζουν τη Δευτέρα (15/3/2021) και την Τρίτη (16/3), μέσω τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup και το Ecofin, αντιστοίχως, στα οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και θα επικεντρωθούν στη δημοσιονομική στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.
Στόχος είναι να συμφωνηθούν τα κεντρικά μηνύματα που θα στείλει η ευρωζώνη σχετικά με τη συνεχιζόμενη, συντονισμένη, δημοσιονομική απάντησή της στις προκλήσεις της πανδημίας.
Επίσης, θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους επιμέρους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι διαρθρωτικές μεταβολές που πιθανώς να έχει ενεργοποιήσει η πανδημία, με βάση σχετικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπ. Οικονομικών: Αποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπεται να παρουσιάσουν τα βασικά συμπεράσματα της 9ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας.
Πρόκειται για μια ακόμη αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, εν μέσω των δυνατών αναταράξεων που έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η υγειονομική κρίση.
Η έκθεση, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και χαιρετίζει την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Η ελληνική οικονομία άντεξε, παρά τους κλυδωνισμούς»

Μετά την παρουσίαση των θεσμών, ο κ. Σταϊκούρας θα αναπτύξει τα πρόσφατα στοιχεία που, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, επιβεβαιώνουν ότι παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς η ελληνική οικονομία άντεξε, καθώς και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, ενόψει της 10ης έκθεσης αξιολόγησης.
Παράλληλα, υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν με την προετοιμασία της εαρινής συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προετοιμαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης Μαρτίου.
Στο Ecofin θα γίνει αποτίμηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, θα συζητηθούν η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς επίσης και οι προτεραιότητες των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, όπως θα επισημάνει, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναλάβουν τη δέσμευση να συνεχίσουν τη στήριξη της οικονομίας με σημαντικού μεγέθους δημοσιονομικά μέτρα το 2021 και το 2022.

Οι ενισχύσεις

To Eurogroup θα δεσμευθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας ότι η δημοσιονομική στήριξη, που ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε εθνικά δημοσιονομικά μέτρα και στο 19% του ΑΕΠ σε μέτρα παροχής ρευστότητας στις οικονομίες ή σε άνω των 3 τρισ. ευρώ συνολικά, θα παραμείνει ως έχει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση.
«Το Eurogroup θα διατηρήσει την υποστηρικτική στάση του στην Ευρωζώνη το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά μέτρα που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισημαίνεται στο προσχέδιο.
«Σε δεύτερο στάδιο, όταν οι συνθήκες βελτιωθούν και οι υγειονομικοί περιορισμοί αρθούν, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά με στοχευμένες κινήσεις, ούτως ώστε να υπάρξει μία ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη.

Εταιρικό χρέος

Οι βιώσιμες αλλά ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθηθούν προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα φερεγγυότητας όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να επαναλειτουργήσουν και να προσαρμόσουν τα επιχειρησιακά μοντέλα τους», αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Προβλέψεις

Η Commiission προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για εφέτος και το επόμενο έτος, όμως το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία στο 160%.
Ωστόσο, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους.
«Όταν η ανάκαμψη της οικονομίας σταθεροποιηθεί, τότε τα κράτη - μέλη του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα επίπεδα δημοσίου χρέους εφαρμόζοντας βιώσιμες δημοσιονομικές στρατηγικές σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης