Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Εντός του 2022 θα υπάρχουν έως 8 νέα, καλύτερα εμβόλια κατά του Covid-19

ΠΟΥ: Εντός του 2022 θα υπάρχουν έως 8 νέα, καλύτερα εμβόλια κατά του Covid-19

Τη διεξαγωγή παγκόσμιας έρευνας για 3 - 4 εμβόλια σε συνδυασμό με ένα placebo εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Τα νέα εμβόλια θα μπορούν να λαμβάνονται χωρίς σύριγγες,  μέσω ρινικού σπρέι ή του δέρματος ενώ θα διατηρούνται σε θεσμοκρασία δωματίου

Σχετικά Άρθρα

Πρόβλεψη για 6 – 8 νέα εμβόλια κατά του Covid-19, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που δεν θα χρειάζονται σύριγγες ενώ υπάρχει η δυνατότητα να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, θα είναι διαθέσιμα αργότερα μέσα στο 2021 ή το 2022, σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan, όπως αποκαλύπτει του Bloomberg τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021.
Έξι έως οκτώ νέα εμβόλια ενδεχομένως να ολοκληρώσουν τις κλινικές δοκιμές και να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες αρχές έως τα τέλη του έτους, δήλωσε σε συνέντευξή της η επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος του διεθνούς οργανισμού.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις

Τα νέα εμβόλια θα προστεθούν στα 10 που ήδη έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας που εξαπλώθηκε από τον Μάρτιο του 2020.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα εμβόλια που έχουμε στη φαρέτρα μας.
Αλλά μπορούμε να βελτιωθούμε περισσότερο.
Νομίζω ότι μέσα στο 2022 θα δούμε την κυκλοφορία βελτιωμένων εμβολίων», δήλωσε η δρ. Swaminathan
Στις τρέχουσες έρευνες που διεξάγονται για πειραματικά εμβόλια χρησιμοποιούνται εναλλακτικές τεχνολογίες και συστήματα χορήγησης, στα οποία περιλαμβάνονται εμβόλια «μίας δόσης» και εμβόλια που χορηγούνται από το στόμα, μέσω ρινικού σπρέι και μέσω του δέρματος.
Αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανοσία σε συγκεκριμένες ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με την Swaminathan.

Πειραματικά σκευάσματα

Περισσότερα από 80 πειραματικά σκευάσματα μελετώνται σε ανθρώπους, αν και ορισμένα από αυτά βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της δοκιμής και συνεπώς ενδέχεται να αποδειχθούν μην αποτελεσματικά.
Φαρμακοβιομηχανίες που ήδη παράγουν εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται ήδη έχουν αρχίσει επίσης να δοκιμάζουν βελτιωμένες εκδόσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του Codid-19 κατά τους τελευταίους μήνες.

Παγκόσμια δοκιμή

Εν τω μεταξύ, μια προσέγγιση την οποία διερευνά ο ΠΟΥ είναι να συγκρίνει τρία ή τέσσερα πειραματικών εμβολίων ταυτόχρονα με ένα εικονικό φάρμακο (γνωστό και ως placebo).
Παρόμοιου εύρους μελέτη χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών θεραπειών για το Covid-19 - οι συμμετέχοντες στη δοκιμή είχαν 80% πιθανότητα να λάβουν πειραματικό εμβόλιο και 20% πιθανότητα να πάρουν το placebo.
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με αρκετές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια για να διερευνήσουμε αν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε την σχετική έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Swaminathan, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξη μια τέτοια μελέτη μπορεί να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τα πλεονεκτήματα

Μια μελέτη παγκόσμιου εύρους που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών πληθυσμού και χωρών προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, υπογράμμισε.
Ο έλεγχος των εμβολίων σε διαφορετικές εθνικότητες, ηλικιακές ομάδες και άτομα με διαφορετικές ιατρικές παθήσεις καθιστά τα αποτελέσματα πιο γενικευμένα και όταν η επιδημία μετριάζεται σε ορισμένα μέρη του κόσμου είναι συχνά ενεργή σε άλλα, δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης