Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ισπανία απεφάνθη πως οι διανομείς θα θεωρούνται ως μισθωτοί για να εξασφαλίσει την κοινωνική τους προστασία

Η Ισπανία απεφάνθη πως οι διανομείς θα θεωρούνται ως μισθωτοί για να εξασφαλίσει την κοινωνική τους προστασία
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα κυριότερα ισπανικά συνδικάτα και τους εργοδότες, προβλέπει την αλλαγή του κώδικα εργασίας
Σχετικά Άρθρα

Οι Ισπανοί διανομείς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εφαρμογές όπως η Deliveroo ή η UberEats θα θεωρούνται πλέον αυτόματα ως μισθωτοί: η Ισπανία ανακοίνωσε την αλλαγή του κώδικα εργασίας προκειμένου να διασφαλίσει την κοινωνική προστασία αυτών των επισφαλώς εργαζομένων, η πρώτη στην Ευρώπη.
Όλοι "θα είναι στο εξής μισθωτοί και θα μπορούν να επωφεληθούν κάθε προστασίας" που απορρέει από το καθεστώς αυτό, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, υπογραμμίζοντας πως η χώρα είναι "η πρώτη στην ΕΕ που νομοθετεί στο θέμα αυτό".
Οι εργαζόμενοι αυτοί, με ποδήλατο ή με μοτοσικλέτα, ο αριθμός των οποίων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγγείλει κατ΄επανάληψη την επισφάλεια των συνθηκών εργασίας τους στην Ισπανία, στον δρόμο αλλά και ενώπιον των δικαστηρίων.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα κυριότερα ισπανικά συνδικάτα και τους εργοδότες, προβλέπει την αλλαγή του κώδικα εργασίας ώστε να προστεθεί "το τεκμήριο του μισθωτού για τους εργαζομένους, οι οποίοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιριών που επιτελούν αυτό το εντεταλμένο έργο χάρη σε έναν αλγόριθμο που διαχειρίζεται την υπηρεσία ή τις συνθήκες εργασίας, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας", αναφέρει το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

Πρωτιά για την Ισπανία

"Έχω πει πολλές φορές ότι ένας εργαζόμενος που διασχίζει τους δρόμους μας με το ποδήλατο με μια εφαρμογή δεν είναι επιχειρηματίας", υπογράμμισε η Dias.
Στο εξής "θα είναι υπάλληλοι, (οι εταιρίες) θα καταβάλλουν εισφορές για αυτούς και θα έχουν δικαίωμα σε κάθε κοινωνική προστασία την οποία δεν έχουν σήμερα", διευκρίνισε.
Το κείμενο προβλέπει, εξάλλου, πως τα συνδικάτα "θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κανόνες που διέπουν τους αλγόριθμους και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να έχουν μια επίδραση στις συνθήκες εργασίας".
Η απόδοση των ωρών εργασίας ανάλογα με τα προφίλ που δημιουργούνται με αδιαφανή τρόπο από τους αλγόριθμούς επικρίνεται πολύ από τους διανομείς.
Η μεταρρύθμιση θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο τις ερχόμενες εβδομάδες και οι επιχειρήσεις θα έχουν τρεις μήνες προκειμένου να συμμορφωθούν, διευκρίνισε η υπουργός.

www.bankingnews.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης