Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Πέθανε υγειονομικός που είχε λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca - Ασαφές αν υπάρχει συσχετισμός

Νορβηγία: Πέθανε υγειονομικός που είχε λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca - Ασαφές αν υπάρχει συσχετισμός
«Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων
Σχετικά Άρθρα

Τον θάνατο μιας υγειονομικού, ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, ανακοίνωσε η Νορβηγία.
Η γυναίκα κατέληξε λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας ωστόσο σε αυτή τη φάση, όπως ανέφεραν οι Αρχές της χώρας, δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο.
Είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.
Η Νορβηγία ανέστειλε «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδικό εργαστήριο.
«Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bankingnews

Συναγερμός στην Ευρώπη

Την απόφαση να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έλαβαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα, έπειτα από περιστατικά θρομβώσεων, Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη θεώρησαν αναγκαίο να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της βρετανικής φαρμακευτικής.
Στη Γερμανία, μετά και από σύσταση του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ, ο υπουργός Υγείας της χώρας τόνισε ότι το «φρένο» στη χορήγησή του μπήκε λόγω ανησυχητικών περιστατικών θρομβώσεων.
Η Γαλλία αποφάσισε να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αύριο Τρίτη 16 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Emmanuel Macron, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Κανονικά στην Ελλάδα

Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη 18 Μαρτίου, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη 16 Μαρτίου.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίασή τους το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και το ντόμινο των αναστολών χορήγησής τους από σειρά ευρωπαϊκών χωρών.
Πάντως, έως αυτή τη στιγμή κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παραπέμπουν στη, ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά και θυμίζουν παράλληλα ότι στη Μ. Βρετανία έχουν γίνει ήδη 24,3 εκατ. εμβόλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με εκείνα της AstraZeneca.

Διευρύνονται τα «μπλόκα»

Έτσι, παρά τις διαβεβαιώσεις της AstraZeneca, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με την ασφάλεια του εν λόγω εμβολίου, τα «μπλόκα» στην Ευρώπη διευρύνονται.
Υπενθυμίζεται ότι η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο 13-14 Μαρτίου πως το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική AstraZeneca δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι τις 29 Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, η Ιρλανδία ανέφερε ότι αναστέλλονται οι εμβολιασμοί μέχρι νεωτέρας.
Μάλιστα η κίνηση αυτή, που έρχεται μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις σε Δανία και Νορβηγία, έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν 43.000 ραντεβού για εμβολιασμούς, ενώ ανάλογη απόφαση έχουν πάρει ήδη οι: Ισλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία και Ταϊλάνδη.

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ 

Ο δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο. 
Απαντώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Christian Lindmeier δήλωσε: 
«Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό». 
«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.

Τι απαντά η AstraZeneca 

Από την πλευρά της πάντως η AstraZeneca, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αρχικές δεσμεύσεις της για 90 εκατ. δόσεις στην ΕΕ και ότι τελικά θα παραδώσει το ένα τρίτο αυτών, ανακοίνωσε πως μετά από ελέγχους σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.


«Πολύ καθησυχαστικά στοιχεία» για την ασφάλειά του, διαβεβαιώνει ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group

Το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές, διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν στην αναστολή της χρήσης του σε διάφορες χώρες.
Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης