Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Η προεξόφληση της ανάκαμψης ώθησε ανοδικά τις αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα

BoE: Η προεξόφληση της ανάκαμψης ώθησε ανοδικά τις αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα

Αισιόδοξος με σημαντικές όμως επιφυλάξεις όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), Andrew Bailey, ο οποίος επισήμανε ότι η βρετανική οικονομία θα επιστρέψει στο τέλος του 2021 στα επίπεδα του 2019

Σχετικά Άρθρα
Θετικός όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας «με μεγάλη δόση επιφύλαξης», εντούτοις, εμφανίζεται ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), Andrew Bailey, ενώ ταυτόχρονα όσον αφορά την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δήλωσε ότι πρόκειται για μία τάση που είναι συμβατή με τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης με την άρση των συνεπειών της επιδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 15 Μαρτίου.
Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιταχύνει τις αγορές ομολόγων, προκειμένου να διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, υπό το φόβο ότι η ενδεχόμενη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους θα ήταν δυνατόν να εκτροχιάσει την ανάκαμωη

Ομόλογα

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά το τελευταίο διάστημα ανά τον κόσμο, εν μέσω προσδοκιών για οικονομική ανάκαμψη καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών εξελίσσονται και συγχρόνως οι ΗΠΑ ενέκριναν το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων το οποίο η αγορά προεξοφλούσε ότι θα ωθήσει τη ζήτηση ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η απόδοση της βρετανικής δεκαετίας σκαρφάλωσε σε υψηλό από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού προκάλεσε ένα μαζικό sell-off από τους επενδυτές.

Δαπάνες - αποταμιεύεις

«Είμαι τώρα περισσότερο αισιόδοξος, αλλά με σημαντικές επιφυλάξεις», τόνισε ο Bailey στο BBC, λέγοντας ότι πιθανόν η βρετανική οικονομία να τα έχει πάει καλύτερα τον προηγούμενο μήνα από τις εκτιμήσεις της ΒοΕ, καθώς τα νοικοκυριά αρχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες τους, από τις αποταμιεύσεις που είχαν συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια του lockdown.
Σύμφωνα με τον ίδιο η βρετανική οικονομία θα επιστρέψει στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρισκόταν στα τέλη του 2019, προς το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν τον Φεβρουάριο η BoE δήλωσε ότι θα φθάσει σε αυτό το σημείο έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Προβλέψεις

Ο Bailey δήλωσε επίσης ότι αναμένει οι επόμενες οικονομικές προβλέψεις της BoE να δείξουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα φθάσει χαμηλότερα από το 7,75% του Φεβρουαρίου και επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κεντρική τράπεζα θα ήθελε να δει περισσότερα στοιχεία για τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% με βιώσιμο τρόπο και πως δεν διακρίνει σημάδια υπέρβασης του στο ύψος του 4% ή στο 5%
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης 18 Μαρτίου 2021, να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αμετάβλητο στα 895 δισ. λίρες σε εβδομαδιαία βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης