Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η ευρωπαϊκή στρατηγική για κλιμακωτή άρση των lockdowns

Κομισιόν: Η ευρωπαϊκή στρατηγική για κλιμακωτή άρση των lockdowns

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτει το Bloomberg και θα ανακοινωθεί την Τετάρτη (17/3)  – Στόχος να τεθεί σε εφαρμογή  από τον ερχόμενο μήνα

Σχετικά Άρθρα

Καθώς οι αντοχές της οικονομίας και των πολιτών στενεύουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκκινεί τη διαμότφωση της στρατηγικής της για την σταδιακή άρση των lockdowns που έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις με τις παρενέργειας του εμβολίου της AstraZeneca ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού της Γηραιάς Ηπείρου σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloombeγ την Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021.

Βελτίωση

«Υπάρχει λόγος να προσβλέπουμε σε ουσιαστική μείωση του επιπολασμού του ιού, βελτιώνοντας την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβαρύνουν τους πολίτες και την οικονομία», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έγγραφο πολιτικής που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 και αποκαλύπτει το δημοσίευμα.
«Οι πολίτες της ΕΕ έχουν βάσιμους λόγους να αναμένουν να βελτιωθεί η κατάσταση», επισημαίνεται.

Σύστημα

Η συντονισμένη άρση των lockdowns θα βασίζεται σε ένα επίπεδο «συστήματος που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος», επισημαίνεται.
Η δημοσίευση του εν λόγω εγγράφου όσον αφορά τη στρατηγική για την άρση των περιοριστικών μέτρων λαμβάνει χώρα καθώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλουν τα περιοστεϊκά μέτρα.

Προσομοίωση

Το κλιμακωτό σύστημα άρσης των περιορισμών, το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θα πραγματοποιεί προσομείωση του περιθωρίου κάθε κυβέρνησης να προχωρεί σε σταδιακή ‘αρση των μέτρων «χωρίς να διακινδυνεύσει την αντιστροφή της εξάπλωσης του ιού».
Το ECDC εχει στόσο την εφαρμογή του συστήματος από τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο του κειμένου πολτικής της Κομισίον.

«Κοινή προσέγγιση»

Η ΕΕ σχεδιάζει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή στην κανονικότητα από την πανδημία που οδήγησε σε καθεστώς ιστορικά πρωτοφανούς ύφεσης.
Η εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η αναστολή της εμβολιασμού του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών σχετικά με πιθανές παρενέργειες θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο της ανοσοποίησης των τριών τετάρτων του πληθυσμού έως και ένα μήνα.
Ωστόσο, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η EΕ προβλέπει τη διανομή 300 εκατομμύρια δόσεων το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των μέχρι τώρα αργών προγραμμάτων εμβολιασμού.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ θα δημοσιεύσει επίσης μια νομοθετική πρόταση για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που θα πιστοποιεί ότι οι κάτοχοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν αρνητικά repid tests ή έχουν αναρρώσει από από τον ιό αποκτώντας φυσική ανοσία.
Οι προετοιμασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν «σε μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των υφιστάμεμων μέτρων», θα δηλώσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα.
Οι διαδικασίες για τα «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα», σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης που είδε το Bloomberg.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Η εισαγωγή τέτοιων μέσων πιστοποίησης προορίζεται να διευκολύνει το ταξίδι για όσους δεν είναι φορείες του ιού.
Η ΕΕ ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση ταχέως, ώστε τα πιστοποιητικά να έχουν τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Ιουνίου.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν επίσης να επιτρέψουν την άρση της σχεδόν γενικής απαγόρευσης που ισχύει επί του παρόντος για επισκέπτες  από χώρες εκτός της ΕΕ.
«Ο τουρισμός και άλλα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό του ανοίγματος της ΕΕ», θα πει η Επιτροπή, η οποία υπόσχεται να «διευκολύνει την προσαρμογή των περιορισμών όταν οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες» θα είναι «σε θέση να παρουσιάσουν πιστοποιητικά βάσει ενός συστήματος που θεωρείται αρκετά αξιόπιστο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης