Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χαμηλές προσδοκίες για τις διερευνητικές (16/3) - Ο βασικός στόχος της Τουρκίας και η ατζέντα της Ελλάδας

Χαμηλές προσδοκίες για τις διερευνητικές (16/3) - Ο βασικός στόχος της Τουρκίας και η ατζέντα της Ελλάδας

Χωρίς τον σύμβουλο του Erdogan πραγματοποιείται στην Αθήνα o 62ος γύρος διερευνητικών επαφών

Σχετικά Άρθρα

(upd) Περί τις τέσσερις ώρες διήρκησε ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα (16/3/2021) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το κλίμα των επαφών αλλά και για την εξέλιξη της συζήτησης.
Ωστόσο, είναι απολύτως σαφές ότι η Τουρκία είχε έναν και μοναδικό στόχο: να πείσει τους Ευρωπαίους ότι είναι μια φιλειρηνική χώρα, μια χώρα υπέρ του διαλόγου, που κάθε άλλο παρά ένταση θέλει, παρά τα διαφορετικά μηνύματα που εκπέμπουν οι κινήσεις της.
Ο χρόνος που επέλεξε η Τουρκία για τις διερευνητικές στην Αθήνα μόνο τυχαίος δεν θεωρείται, καθώς πραγματοποιούνται λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου, όπου ο ύπατος εκπρόσωπος Josep Borrell θα υποβάλει την έκθεση του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας.
Εκεί άλλωστε ηγέτες χωρών που στηρίζουν ανοιχτά Τουρκία, όπως η Γερμανία, θα μπορούν εύκολα να επιχειρηματολογήσουν ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για διάλογο με την Αθήνα και ότι χρειάζεται μια θετική ατζέντα με την Τουρκία.
Άλλωστε όπως αποκάλυψε η Handelsblatt και επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γερμανία και Τουρκία συζητούν για μια νέα συμφωνία στο προσφυγικό. Μάλιστα στις συζητήσεις δεν συμμετέχει η Ελλάδα, αν και είναι η χώρα που επηρεάζεται άμεσα από τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο των κυρώσεων -των κυρώσεων που θα αποτελούν ένα πραγματικό μήνυμα στην Τουρκία- φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι.
Άλλωστε και η ελληνική πλευρά -στις δημόσιες τουλάχιστον δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων- έχει πάψει να αναφέρεται στις κυρώσεις προς την τουρκική οικονομία.

Απών ο Kalin

Η τουρκική αντιπροσωπεία αφήχθη στην Αθήνα χωρίς όμως το «δεξί χέρι» του Erdogan.
Ο Ibrahim Kalin συμμετείχε στον 61ο γύρο των διερευνητικών στο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης, στις 25 Ιανουαρίου και η παρουσία του ήταν ενδεικτική της πρόθεσης της Άγκυρας να αναβαθμίσει τον ρόλο των διερευνητικών επαφών.
Παρά την απουσία του Kalin, ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών συνοδεύεται και από πολιτικές συνομιλίες τις οποίες η τουρκική ηγεσία επιχειρεί να τις παρουσιάσει ως αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η ατζέντα της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές και σημειώνει πως είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Επίσης επιμένει ότι το μοναδικό θέμα που είναι προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζώνων (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) και ότι δεν δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.
Περαιτέρω, η Αθήνα έχει υπογραμμίσει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας, εν γένει, έναντι της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών αφορά το σύνολο της ΕΕ και των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα εξεταστεί συνολικά στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 25-26 Μαρτίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει την ανάγκη η ευρωπαϊκή έκθεση που θα υποβληθεί από τους θεσμούς για την Τουρκία να είναι ισορροπημένη: «Πρέπει να έχει προτάσεις τόσο για θετική ατζέντα όσο και για προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, στην περίπτωση που η γειτονική Τουρκία μπει ξανά στον πειρασμό να έχει παραβατική συμπεριφορά».

Οι προθέσεις της Τουρκίας

Στον αντίποδα, η Τουρκία επιδιώκει μια διευρυμένη ατζέντα όπου θα περιλαμβάνονται θέματα όπως υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Άλλωστε, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, αυτή ήταν και η «γραμμή» που τηρήθηκε και στον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.
diere.jpg
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις

Εν τω μεταξύ, μία ημέρα μετά, την Τετάρτη 17 Μαρτίου, επανεκκινούν στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δυο χωρών. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Sedat Onal.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν θεσμοθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών.
Η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2020, στην Άγκυρα, ανάμεσα στους κκ. Δεμίρη και Onal.
Όπως σημείωναν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλίες εστίασαν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης