Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναστολή εμβολιασμών με AstraZeneca - Κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες - Eurasia Group: Η ζημιά έχει γίνει

Αναστολή εμβολιασμών με AstraZeneca - Κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες - Eurasia Group: Η ζημιά έχει γίνει
Η Σουηδία και η Λετονία είναι οι τελευταίες χώρες που ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι ελλοχεύει κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες από την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών για αναστολή των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό με το εμβόλιο της AstraZeneca, εκφράζουν αναλυτές.
Ειδικότερα, η Σουηδία και η Λετονία είναι οι τελευταίες χώρες που ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, μετά τις αναφορές για θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Έχουν προηγηθεί Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Σε αυτό το στάδιο, είναι πιθανό οι αρμόδιες εθνικές αρχές να δράσουν συντηρητικά και με μεγάλη προσοχή, με την πεποίθηση ότι μια προσέγγιση αποφυγής κινδύνου θα καθησυχάσει τους πολίτες.
Αλλά η προοπτική μιας μεγαλύτερης αναθεώρησης ή μιας πλήρους απαγόρευσης δεν μπορεί να αποκλειστεί» αναφέρει ο Federico Santi από τη Eurasia Group.
«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ζημιά έχει γίνει.
Η προθυμία για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ήδη περιορισμένη σε σχέση με τα εμβόλια mRNA που είναι διαθέσιμα στην ΕΕ λόγω των πληροφοριών για χαμηλή αποτελεσματικότητα και την αρχή σύγχυση σχετικά με την καταλληλότητα του για τους άνω των 65 ετών» επισημαίνει ο ίδιος.
Στην πολιτική διάσταση του θέματος αναφέρθηκε η Natasha Loder από το Economist.
Μιλώντας στο BBC και ερωτηθείσα εάν η αναστολή των εμβολιασμών έχει πολιτικά κίνητρα, η Loder απάντησε: «Θα μπορούσε να υπάρξει κακή αίσθηση για αυτό το εμβόλιο».
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση δεν είχε «λογική βάση» και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.
«Αυτή η αρχή της προφύλαξης είναι ανοησία όταν βρίσκεστε στη μέση μιας πανδημίας», είπε.
«Αυτό είναι ένα ασφαλές εμβόλιο και όταν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι ένα ασφαλές εμβόλιο στην Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης».
Από την πλευρά της, πάντως, η AstraZeneca υποστηρίζει ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό είναι λιγότερα από ό,τι αναμενόταν να συμβεί φυσικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης