Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανοί οικονομολόγοι: Σε κίνδυνο η ανάκαμψη το β’ τρίμηνο εξαιτίας της αναστολής χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca

Γερμανοί οικονομολόγοι: Σε κίνδυνο η ανάκαμψη το β’ τρίμηνο εξαιτίας της αναστολής χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca

Αναμένεται καθυστέρηση στην επίτευξη ανοσίας της αγέλης και της επιστροφής στην κανονικότητα κατά έναν έως δύο μήνες, μετά τις αναφορές για τις παρενέργειες από τη  χρήση του εμβολίου της σουηδο-βρετανικής εταιρείας

Η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca θα μπορούσε να καθυστερήσει την πρόοδο στην επίτευξη της ανοσίας της αγέλης και να αναβάλει την προοπτική χαλάρωσης των περιοριστικών μέτων μέτρων που απαιτούνται για να επιτευχθεί ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με δηλώσεις οικονομικών παραγόντων της Γερμανίας τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.

Επιπλοκές

Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn χαρακτήρισε την απόφαση της Δευτέρας (15/3) για αναστολή της χορήγησης των δόσεων των εμβολίων της AstraZeneca ως μέτρο προφύλαξης, καθιστώντας τη Γερμανία την τελευταία από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν εν λόγω μέτρο μετά από αναφορές σε περιστατικά με θανατηφόρες αιματολογικές επιπλοκές.

 Σύσταση

Η απόφαση της κυβέρνησης βασίστηκε σε σύσταση του πολιτικά ανεξάρτητου Ινστιτούτου Paul Ehrlich (PEI), της γερμανικής αρχής που είναι υπεύθυνη για την έγκριση των εμβολίων, μετά από πρόσφατα καταγεγραμμένες περιπτώσεις πολύ σπάνιας περιστατικών θρομβίσεων, συμπεριλαμβανομένων τριών θανάτων.
«Από οικονομική άποψη, τα προβλήματα με το εμβόλιο AstraZeneca έρχονται σε μια πολύ δυσμενή στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer, επισημαίνοντας το αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στη Γερμανία.
Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι πόσο καιρό η χρήση του εμβολίου AstraZeneca θα παραμείνει σε αναστολή, δήλωσε ο Kraemer.
«Εάν δεν επιτρέπεται, πλέον, να χρησιμοποιείται μόνιμα, το σημείο όπου η Γερμανία θα φτάσει στην ανοσία της αγέλης  θα καθυστερήσει κατά έναν έως δύο μήνες», δήλωσε ο Kraemer.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, αναγκαστικά θα επιβραδυνθεί η πορεία για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με αποτέλεσμα να μπει «φρένο» στην οικονομική ανάκαμψη, πρόσθεσε.

Αλλάζει το παιχνίδι

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski δήλωσε ότι η αναστολή του εμβολίου AstraZeneca αυξάνει τους κινδύνους ότι η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να καθυστερήσει στο τρίτο τρίμηνο.
«Η απόφαση αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.
Ο Brzeski δήλωσε ότι η κίνηση όχι μόνο καθυστέρησε αυτό την ήδη αργή εξέλιξη των εμβολιασμών =, αλλά και αύξησε τον γενικό σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων στους Γερμανούς, καθώς σημαντικά λιγότερα άτομα μπορεί τώρα να είναι πρόθυμα να λάβουν το εμβόλιο AstraZeneca να εθελοντικά.

Κόστος 2 δισ. ευρώ

Το δεύτερο lockdown της Γερμανίας σταμάτησε την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά πρόσφατα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει «δραστική πτώση» στο Aκαθάριστο Eγχώριο προϊόν όπως φαίνεται κατά το πρώτο lockdown, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) η προσωρινή αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca θα μπορούσε να κοστίσει στην γερμανική οικονομία έως και 2 δισ ευρώ.
«Εάν ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca ανασταλεί για μία εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι και η ανοσοποίηση μετατίθεται για μισή εβδομάδα αργότερα και, σε περίπτωση αμφιβολίας, αυτό συνεπάγεται επιμήκυνση του lockdown κατά τουλάχιστον μισή εβδομάδα.
Το συνολικό οικονομικό κόστος θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να ανέλθει γρήγορα στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Εάν η καθυστέρηση οδηγήσει στο να χάσουμε τη μάχη κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας, το κόστος θα είναι σίγουρα σημαντικά υψηλότερο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Hubertus Bardt.

Οικονομικά στοιχεία

Η γερμανική οικονομία υπέστη άνευ προηγουμένου ύφεση 9,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του αντίκτυπου του πρώτου lockdown.
Στη συνέχεια, σημείωσε ανάπτυξη - ρεκόρ 8,5% το τρίτο τρίμηνο και συνέχισε με 0,3% το τέταρτο τρίμηνο παρά τα νέα μέτρα για να συγκράτηση ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων.
Μια έρευνα του ινστιτούτου ZEW που πραγματοποιήθηκε πριν από την απόφαση για το εμβόλιο έδειξε την Τρίτη (16/4) ότι το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, ενισχύοντας τις προοπτικές για μια ευρεία ανάκαμψη.

Δύο ταχύτητες

Τα πρόσφατα γερμανικά δεδομένα φιλοτεχνούν μια εικόνα μιας οικονομίας δύο ταχυτήτων, στην οποία η μεταποίηση που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές έχει καλές επιδόσεις, ενώ οι εγχώριες υπηρεσίες υποφέρουν από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου και ενισχύθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου.
«Η οικονομική αισιοδοξία συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι ειδικοί αναμένουν ταχεία ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης