Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η covid-19 δεν είναι πλέον το μεγαλύτερο tail risk - Προσοχή σε ομόλογα, πληθωρισμό

BofA: Η covid-19 δεν είναι πλέον το μεγαλύτερο tail risk - Προσοχή σε ομόλογα, πληθωρισμό
Ο υψηλότερος των εκτιμήσεων πληθωρισμός και ο φόβος για νέο «taper tantrum» στην αγορά ομολόγων κυριαρχούν πλέον έναντι της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Αλλαγή σελίδας για τους επενδυτές καταγράφει η Bank of America στην τελευταία παγκόσμια έρευνα των fund managers, καθώς η covid-19 δεν αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο tail risk (ένα απρόσμενο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες ή κέρδη).
Ο υψηλότερος των εκτιμήσεων πληθωρισμός και ο φόβος για νέο «taper tantrum» στην αγορά ομολόγων (η αναταραχή που προκάλεσε η νύξη Bernanke το 2013 ότι το QE μπορεί να τελειώσει), κυριαρχούν πλέον έναντι της πανδημίας.

Πληθωρισμός και taper tantrum

«Πριν από ένα χρόνο, η νόσος της COVID-19 ανακηρύχθηκε παγκόσμια πανδημία στις 11 Μαρτίου. Η COVID-19 έχει χαρακτηριστεί τους τελευταίους 12 μήνες ως το κορυφαίο «tail risk» για τους επενδυτές.
Ωστόσο, για πρώτη φορά από τις 20 Φεβρουαρίου, δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος», ανέφερε η ομάδα της Bank of America. με επικεφαλής τον στρατηγικό αναλυτή Michael Kartnett, σε σημείωμα προς τους πελάτες.
H COVID-19 αντικαταστάθηκε από τον πληθωρισμό, ο οποίος επισημάνθηκε ως μεγαλύτερος κίνδυνος για το 37% των ερωτηθέντων και από το taper tantrum, ο οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Το απότομο άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αυξήσει τις πιθανότητες στην αντίληψη των επενδυτών, για ένα νέο taper tantrum στην αγορά ομολόγων, όπως συνέβη το 2013, όταν η προοπτικής αύξηση των επιτοκίων έπληξε την ευρύτερη αγορά.
Το ξαφνικό άλμα στις αποδόσεις οδήγησε επίσης σε κλιμάκωση της ανησυχίας για αύξηση του πληθωρισμού, εν μέσω της πλημμυρίδας των μέτρων στήριξης για την πανδημία, ύψους πολλών τρισ. δολ.
To 93% αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και το υψηλότερο όλων των εποχών.
Το 91% εκτιμά ότι η οικονομία θα είναι ισχυρότερη, ποσοστό το οποίο επίσης αποτελεί ρεκόρ.
bofa958.JPG

Ωστόσο, οι «ταύροι» επιμένουν, με τις μετοχές να ενισχύονται σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς προχωράει ο εμβολιασμός κατά της covid-19 στις ΗΠΑ με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με την έρευνα της BofA , το 48% βλέπει ανάκαμψη τύπου V, έναντι μόλις 10% τον Μάιο του 2020.
Επίσης το 89% των fund managers αναμένει βελτίωση της παγκόσμιας κερδοφορίας τον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ έναντι του Φεβρουαρίου 2020 και του Δεκεμβρίου 2009.
Όσον αφορά τη Wall Street το 55% των επενδυτών εκτιμά ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της bull market, ενώ το 25% εκτιμά ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Μόλις το 15% κάνει λόγο για «φούσκα».


bofa285.JPG
bofa398.JPG
Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 11 Μαρτίου, συμμετείχαν 220 fund managers οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 630 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης