Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις δανείζονται με σταθερά επιτόκια εν όψει των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις δανείζονται με σταθερά επιτόκια εν όψει των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων

Η έκδοση ομολόγων με σταθερό επιτόκιο, από εταιρείες χαμηλότερης επενδυτικής βαθμίδας, σχεδόν διπλασιάστηκε φέτος, στα 108,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία

Σχετικά Άρθρα

Την έκδοση ομολόγων με σταθερό και όχι κυμαινόμενο επιτόκιο επιλέγουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανάλυση που περιλαμβάνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία, διακρατούν 77 δισ. δολάρια σε ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου – πρόκειται για πτώση 33% σε αυτή την κατηγορία.
Συγκεκριμένα, η έκδοση ομολόγων με σταθερό επιτόκιο, που εκδίδονται από εταιρείες χαμηλότερης επενδυτικής βαθμίδας, σχεδόν διπλασιάστηκε φέτος στα 108,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι American Airlines Group, Carnival Corp και T-Mobile ήταν οι μεγάλοι εκδότες ομολόγων υψηλής απόδοσης φέτος.
Εκδόσεις κυμανόμενου και σταθερού επιτοκίου 

Δείκτες κάλυψης χρέους

«Πληροφορούμαστε ότι οι εταιρικοί εκδότες προωθούν την έκδοση λόγω της ανησυχίας ότι τα επιτόκια αυξάνονται», δήλωσε ο Jake Remley, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Income Research
Management στη Βοστώνη.
«Για τους εκδότες χρέους με ιδιαίτερα ελκυστική απόδοση, το ‘'κλείδωμα’' σε ελκυστικά χαμηλά σταθερά κουπόνια είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι έχουν χαμηλότερους δείκτες κάλυψης χρέους (debt coverage ratios)», είπε, αναφερόμενος στους πιθανούς κινδύνους της αυξησης των επιτοκίων σε ομόλογα με κυμαινόμενο κουπόνι.
Οι μεγαλύτερες εκδόσεις σταθερού επιτοκίου φέτος


Ανπληση κεφαλαίων

Οι αμερικανικές εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο κατά την πανδημία έχουν προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις άντλησης κεφαλαίων το 2021, εκδίδοντας ομόλογα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης και για την αποπληρωμή του τρέχοντος χρέους.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο δανεισμός αυτός θα συνεχιστεί φέτος, έως ότου οι οικονομίες ανακάμψουν ουσιαστικά.

Δημόσιο χρέος

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα έτους λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αισιοδοξίας και των προσδοκιών για αυξηση των εκδόσεων χρέους μετά την έγκριση ενός πακέτου τόνωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εν μέσω εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων.
Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων  είναι πιθανό να αυξήσει το κόστος δανεισμού των εκδοτών που πληρώνουν κυμαινόμενα επιτόκια, καθώς οι πληρωμές τόκων τους κινούνται σύμφωνα με τις αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς (σ.σ. κατά βάση του 10ετούς).

Πληθωρισμός

«Εάν ο πληθωρισμός σε πραγματική βάση αυξηθεί, η Fed μπορεί να υποχρεωθεί να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο από το 0%, κάτι που θα ήταν ανησυχητικό για εκείνους που εκδίδουν κυμαινόμενο χρέος», δήλωσε ο Remley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης