Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία προσέφεραν τη μεγαλύτερη στήριξη προς τις επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας

ΕΕ: Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία προσέφεραν τη μεγαλύτερη στήριξη προς τις επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας

Συνολικά έχουν εκταμιευθεί 544 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3,9% του ΑΕΠ της ΕΕ για τη στήριξη των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων με άμεσες χρηματικές ενισχύσεις, παροχή δανείων με εγγυήσεις και άλλα μέτρα

Σχετικά Άρθρα

Η Γαλλία έχει παράσχει μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα περιοριστικές μέτρα εξαιτίας της πανδημίας ύψους 155,36 δισ. ευρώ, λίγο περισσότερο από το 1/4 των συνολικά 544 δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν από τα κράτη της ΕΕ για τον ίδιο σκοπό, με τη Γερμανία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.
Η ΕΕ ενέκρινε το ποσόν των 2,96 τρισ. ευρώ για ενισχύσεις τις οποίες οι κυβερνήσεις κατεύθυναν στην αγροτική παραγωγή, την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, καθώς και εταιρείες που επλήγησαν από διάφορούς κλάδους

Εκταμιεύσεις

Ωστόσο, εν τέλει εκταμιεύθηκαν μόλις 544 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3,9% του ΑΕΠ της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.
Τα στοιχεία καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη του 2020 και αφορούσαν κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται με την μορφή άμεσον επιχορηγήσεων, χαμηλότοκων δανείων και εγγυήσεις σε δάνεια και άλλα μέσα ενισχύσεων.

Κατάταξη

Η εγκεκριμένη ενίσχυση προς τις γερμανικές επιχειρήσεις ανήλθε στο 53% του συνόλου των 2,96 τρισ. ευρώ, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις της ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω αυτών των ενισχύσεων.
Η Ιταλία, μια από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία οικονομίες, κατέβαλε 107,9 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 19,8% των συνολικών ενισχύσεων, τοποθετώντας τη στη δεύτερη θέση μετά τη Γαλλία, βάσει των στοιχείων της Κομισίον.
Η Γερμανία κατέβαλε 104,25 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενη από την Ισπανία στα 90,8 δισεκατομμύρια.
Όταν η εκταμιευθείσα ενίσχυση υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ μιας χώρας, η Ισπανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 7,3%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία στο 6,4% και την Ιταλία στο 6,0%.
Η Κομισιόν, καθώς είναι υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού, έχει εγκρίνει περισσότερα από 570 εθνικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης