Τελευταία Νέα
Διεθνή

NSA (ΗΠΑ): Ρωσία και Ιράν επιχείρησαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2020

NSA (ΗΠΑ): Ρωσία και Ιράν επιχείρησαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2020
Η Κίνα επιδίωκε σταθερότητα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και δεν θεώρησε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα αρκετά επωφελές

Η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να διασπείρει στην προεδρική περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020 «παραπλανητικές ή αβάσιμες κατηγορίες» εναντίον του τότε υποψηφίου Joe Biden μέσω συμμάχων του πρώην προέδρου Donald Trump και της κυβέρνησής του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών.
Η αξιολόγηση αυτή περιγράφεται σε μια 15σελιδη έκθεση σχετικά με ανάμιξη στις εκλογές, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι σύμμαχοι του Trump έπεσαν στην παγίδα της Μόσχας ενισχύοντας τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον του Μπάιντεν από Ουκρανικά πρόσωπα, που συνδέονται με την Ρωσία, στην κούρσα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Biden νίκησε τον Trump και ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Πολλές απόπειρες επιρροής

Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν άλλες απόπειρες επιρροής των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένης μιας «πολυσχιδούς μυστικής εκστρατείας επιρροής» από το Ιράν που είχε σκοπό να μειώσει την υποστήριξη προς τον Trump.
Η έκθεση διατυπώνει επίσης μια αντίθετη αφήγηση που προωθήθηκε από συμμάχους του Ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου ότι η Κίνα παρενέβη στις εκλογές προς στήριξη του Μπάιντεν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το Πεκίνο «δεν κατέβαλε προσπάθειες να αναμιχθεί στις εκλογές»
«Η Κίνα επιδίωκε σταθερότητα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και δεν θεώρησε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα αρκετά επωφελές ώστε να διακινδυνεύσει αρνητικές αντιδράσεις αν αποκαλυφθεί» ανάμιξή της, σημείωσε η έκθεση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατέγραψαν επίσης απόπειρες από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ να επηρεάσουν τις εκλογές, αν και «γενικά, εκτιμούμε ότι αυτές ήταν μικρότερης κλίμακας από αυτές που διεξήγαγαν η Ρωσία και το Ιράν».
Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και ο πρώην ειδικός ανακριτής Robert Mahler κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία αναμίχθηκε και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 για να στηρίξει την υποψηφιότητα Trump με μια εκστρατεία προπαγάνδας με στόχο να πλήξει την Δημοκρατική αντίπαλο του, Hillary Clinton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης