Τελευταία Νέα
Διεθνή

Amazon, Lego, Netflix οι μεγάλοι «κερδισμένοι» της πανδημίας - Εκτόξευση στα κέρδη τους το 2020

Amazon, Lego, Netflix οι μεγάλοι «κερδισμένοι» της πανδημίας - Εκτόξευση στα κέρδη τους το 2020
Ποιοι πλούτισαν (ακόμη περισσότερο) εν μέσω πανδημίας αλλά και ποιοι χαρακτηρίζονται ως οι μεγάλοι ηττημένοι από την κρίση 
Σχετικά Άρθρα

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού «μούδιασε» σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, ωστόσο ορισμένοι κλάδοι κατάφεραν να αναδεικτούν μεγάλοι κερδισμένοι βλέποντας τα έσοδα τους να εκτοξεύονται.
Amazon, Lego, Air France, Chevron και Sony μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» για το 2020, μιας και αποτελούν από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας.
Ας δούμε αναλυτικά τα παραδείγματα, αλλά εν συνεχεία και τους μεγάλους ηττημένους:

Διαδικτυακές πωλήσεις 

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων λόγω του κορωνοϊού ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν περισσότερο προς το Διαδίκτυο.
Παγκόσμιος κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου, η αμερικανική Amazon, που επωφελήθηκε επίσης από την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ‘cloud’, είδε τον κύκλο εργασιών της να απογειώνεται σχεδόν κατά 40% το 2020, κοντά στα 387 δισεκ. δολάρια.

Διανομή φαγητού

Ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος Just Eat Takeaway κατέγραψε άλμα στα έσοδά του κατά 54% στα 2,4 δισεκ. ευρώ, ενώ η βρετανική ανταγωνίστριά του Deliveroo είδε την αξία των συναλλαγών στην πλατφόρμα της να αυξάνεται κατά 64% στα 4,1 δισεκ. λίρες.
Τα σπιτικά προϊόντα σε κάθε περίπτωση άντεξαν: στη Γαλλία, οι πωλήσεις των μικρών οικιακών συσκευών αυξήθηκαν (+11,2%) λόγω των περιορισμών, κυρίως των επεξεργαστών τροφίμων (+27,5%).

Χρονιά ρεκόρ για εταιρίες που σχετίζονται με την διασκέδαση

Η Lego, η δανέζικη εταιρία που κατασκευάζει τα γνωστά πλαστικά τουβλάκια, κατέγραψε μια χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα κέρδη της (+19% στο 1,3 δισεκ. ευρώ) ενώ οι πωλήσεις της κατέγραψαν άλμα 13%.

Σε ό,τι αφορά την εικονική πραγματικότητα, τα βιντεοπαιχνίδια γνώρισαν επίσης άνθηση το 2020, με την Sony και τη Microsoft να λανσάρουν καινούργιες κονσόλες αμέσως πριν από τα Χριστούγεννα. Η ιαπωνική εταιρία είδε επίσης τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 40% σε ετήσια βάση κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.
Η αμερικανική Activision (“Call of Duty”) ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το τελευταίο τρίμηνο και η γαλλική Ubisoft αναμένει επιδόσεις-ρεκόρ για την ετήσια χρήση 2020/2021 (που ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου).
Ενώ η πρωτοπόρος Netflix ξεπέρασε τους 200 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο, η ανταγωνίστριά της Disney+, που ξεκίνησε στα τέλη του 2019, έφθασε ήδη τα 95 εκατ. συνδρομητές στις αρχές του 2021.

Και στην άλλη πλευρά, οι μεγάλοι ηττημένοι της κρίσης....

Μεγάλο πλήγμα για τις αερομεταφορές

Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τις αεροπορικές εταιρίες λόγω των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επηρέασαν τον τουρισμό: η Air France έχασε 7,1 δισεκ. ευρώ, λίγο περισσότερα από τη γερμανική ανταγωνίστριά της Lufthansa (6,7 δισεκ.) ή τον βρετανικό όμιλο IAG, τη μητρική της British Airways (6,9 δισεκ.).

Από τις επιπτώσεις αυτές δεν γλίτωσαν ούτε οι εταιρίες χαμηλού κόστους, όπως η EasyJet, που είδε τα έσοδά της να καταγράφουν βουτιά 88% το πρώτο τρίμηνο της χρήσης της (από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (Iata), οι εταιρίες έχασαν 510 δισεκ. δολάρια σε κύκλο εργασιών το 2020 και οι οικονομικές τους ζημίες έφθασαν τα 118 δισεκ. δολάρια.
Ενώ
 ζημίες αναμένεται να φθάσουν τα 38 δισεκ. τη φετινή χρονιά (2021).

Σε τέλμα οι πετρελαϊκές

Η βουτιά της παγκόσμιας δραστηριότητας ανέκοψε σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση για πετρέλαιο και οι κολοσσοί του μαύρου χρυσού ολοκλήρωσαν το 2020 με θηριώδεις ζημίες.
Οι πέντε μεγαλύτερες, ιδιωτικές, επιχειρήσεις στον κόσμο –BP, Chevron, ExxonMobil, Shell και Total– ανακοίνωσαν συνολικά καθαρές ζημίες 77 δισεκ. δολάρια για το 2020, εκ των οποίων πάνω από 20 δισεκ. μόνο για τη BP.
Ο κλάδος μπορεί σε κάθε περίπτωση να ευελπιστεί ότι θα επωφεληθεί από την ανάκαμψη εν μέσω επιτάχυνσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων το 2021, που έχει ήδη επιτρέψει στην τιμή του πετρελαίου να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης