Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς και γιατί εκτόξευσαν τις κινεζικές εξαγωγές τα lockdowns στη Δύση

Πώς και γιατί εκτόξευσαν τις κινεζικές εξαγωγές τα lockdowns στη Δύση

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών εξαιτίας των μέτρων τόνωσης που έλαβαν οι κυβερνήσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες οδήγησαν σε αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος των Ασιατών εξαγωγέων με αιχμή του δόρατος την Κίνα

Σχετικά Άρθρα
Σημαντική ανάκαμψη των ασιατικών εξαγωγών καταγράφηκε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται δημοσίευμα του CNBC την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021.
Το μερίδιο των ασιατών στις παγκόσμιες εξαγωγές αυξήθηκε κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, λόγω κυρίως με αιχμή την Κίνα, ενώ το μερίδιο εξαγωγών των χωρών της Βόρειας Αμερικής δεν ανέκαμψε, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας που διεξάγει έρευνες στο κλάδο των μεταφορών και logistics MDS Transmodal.
Μεγάλο μέρος αυτής της ανισότητας οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για κινεζικά προϊόντα.
«Η άνοδος της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στην Κίνα, η οποία όχι μόνο διατήρησε τον τίτλο του ''παγκόσμιου εργοστασίου'', αλλά βελτίωσε τη θέση της», δήλωσε η Antonella Teodoro, ανώτερη σύμβουλος της MDST.

Στοιχεία

Η MDST υπολόγισε ότι οι κινεζικές εξαγωγές οδήγησαν το πακγόσμιο εμπόριο με ετήσια αύξηση 3,5% το τρίτο τρίμηνο.
Η ανάπτυξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη το τέταρτο τρίμηνο: 14%.
Το εμπόριο με την Κίνα αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις διεθνείς αγορές.
Τα μέτρα τόνωσης στις πλούσιες χώρες, διαδραμάτισαν επίσης ρόλο στις ανισότητες όσον αφορά στο εξαγωγικό εμπόριο το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε η Teodoro.
Η ίδια σημείωσε ότι οι μετακινήσεις εμπορικών αγαθών από ανατολικά προς δυσμάς οδήγησαν την ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, μικρότερες προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας στις αναπτυσσόμενες χώρες πιθανώς ερμηνεύουν κατά μείζονα λόγο του χαμηλότερου συνολικού όγκου συναλλαγών.

Αγορές αγαθών

«Η μετατόπιση των καταναλωτικών δαπανών από ταξίδια, διακοπές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σε φυσικά αγαθά, που αγοράστηκαν κυρίως μέσω διαδικτύου, χαρακτήρισε όλες τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, ιδίως τις χώρες της Βόρειας Αμερικής», πρόσθεσε ο Teodoro.
«Με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα σπίτια τους για μεγάλο μέρος του 2020 εν μέσω των διαδοχικών lockdowns, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από εξοπλισμό γυμναστικής που υπερδιπλασιάστηκε», δήλωσε ο Teodoro.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Με βάση τον όγκο των αγορών που μεταφέρει η SEKO US, υπάρχει άμεση συσχέτιση με τα μέτρα τόνωσης που λαμβάνονται και την αύξηση των δαπανών ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ο Rick Lee, SEKO Logistics COO της Βόρειας Αμερικής, δήλωσε στο CNBC ότι οι παραγγελίες ηλεκτρονικού εμπορίου εκτοξεύθηκαν  κατά περισσότερο από 100% μετά το πρώτο κύμα των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν στις ΗΠΑ.
«Περιμένουμε παρόμοια συμπεριφορά ως προς την κατανάλωση με τον τρίτο γύρο τόνωσης», δήλωσε ο Lee.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης