Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα Δανίας: Διατηρεί αρνητικά επιτόκια από το 2012 και διαμορφώνει την τάση

Κεντρική Τράπεζα Δανίας: Διατηρεί αρνητικά επιτόκια από το 2012 και διαμορφώνει την τάση

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Δανίας περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωνεται στο -0,5%, ενώ το βασικό επιτόκιο βρίσκεται σταθερά στο -0,35% εδώ και αρκετά χρόνια

Σχετικά Άρθρα

Τα αρνητικά επιτόκια έχουν καταστεί… το απόλυτο trend στη νομισματική πολιτική όσον αφορά την άσκηση νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, επισημαίνει ρεπορτάζ του Bloomberg, την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 το οποίο η κεντρική τράπεζα της Δανίας (Nationalbank), επιχειρεί να το εξελίξει καθώς επεκτείνει σε τρία από ένα τον αριθμό των βασικών επιτοκίων που βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, από τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο, όταν και ξέσπασε οι υγειονομική κρίση, έσπευσαν να υιοθετήσουν μια άκρως επεκτατική νομισματική πολιτική, προκειμένου να στηρίξουν τις εθνικές οικονομίες.
Ωστόσο, υπάρχει η τράπεζα Τραπεζα της Δανίας, διατηρεί αυτήν τη στάση, όχι τους τελευταίους μήνες, αλλά αδιαλείπτως από το 2012.
.
Κορώνα

Την προηγούμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, μάλιστα, ο διοικητής ανακοίνωσε την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωθεί στο -0,5%.
Από την πλευρά του, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται σταθερά στο -0,35% εδώ και αρκετά χρόνια.
Η επιλογή των αρνητικών επιτοκίων συνδέεται με την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να προστατεύσει το νόμισμα της χώρας, την κορωνα, από υπερβολική ανατίμηση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, καθώς το εγχώριο νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ.

ΕΚΤ

Με δεδομένη, λοιπόν, την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Δανία έσπευσε να υιοθετήσει ακόμη πιο επιθετικά μέτρα προστασίας της κορώνας.
Δηλαδή την επιλογή του αρνητικού βασικού επιτοκίου.

Επιτόκιο καταθέσεων

Ωστόσο, μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας, το επιτόκιο των καταθέσεων παρέμεινε σε θετικό έδαφος, καθώς έως και τον περασμένο Μάρτιο η οικονομία δεν αντιμετώπιζε σοβαρά νομισματικά προβλήματα.
Η υγειονομική κρίση, όμως, ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να δράσει εκ νέου, ακολουθώντας και το παράδειγμα των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και βόρεια Αμερική.
«Η αβεβαιότητα μάς οδήγησε στη μείωση.
Ελπίζουμε ότι η αλλαγή των επιτοκίων θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα» δήλωσε προσφάτως ο κεντρικός τραπεζίτης της βορειοευρωπαϊκής χώρας.
Η επιτοκιακή πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Δανίας
Shrinking liquidity, rising money market rates trigger policy change
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης