Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Το νέο sell off στην Πειραιώς οδήγησε σε νέα υποχώρηση

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Το νέο sell off στην Πειραιώς οδήγησε σε νέα υποχώρηση
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η Πειραιώς και πάλι επηρέασε την πορεία του ΧΑ οδηγώντας το χαμηλότερα κατά 1,36%. Ο τζίρος πολύ υψηλός λόγω πακέτων, πωλήσεων στις τράπεζες αλλά και rebalancing. Στη ΔΕΗ είδαμε μεγάλο όγκο στο κλείσιμο και έμεινε και με πωλητές, αλλά έκλεισε και με άνοδο.

Θα λέγαμε πως συνέρχεται από το σοκ η αγορά και πιστεύουμε πως αυτή η ανάκαμψη που είδαμε στις άλλες συστημικές θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η Πειραιώς θα συνεχίσει να πηγαίνει με τις φήμες και τα σενάρια που θα κυκλοφορούν μέχρι να ανακοινωθεί το βιβλίο προσφορών.

Καλή εικόνα από Μυτιληναίο σήμερα και ΔΕΗ, σε υψηλό ημέρας ο ΟΤΕ στο κλείσιμο, όπως και η Aegean. Σε χαμηλό ημέρας και με όγκο τα ΕΛΠΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, η ΕΧΑΕ, η Coca Cola και η Fourlis.

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Έκανε και νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα στα 0,4880 ευρώ, αλλά ουσιαστικά ακούμπησε τον «πάτο» και αντέδρασε. Έχει αφήσει ένα μεγάλο χάσμα πιο πάνω στο ημερήσιο γράφημα. Η στήλη δείχνει το εβδομαδιαίο. Το θέμα βέβαια είναι που θα γίνει η αύξηση, όλα τα άλλα είναι απλά για συζήτηση.

Και επειδή λέγονται και γράφονται πολλά, θα πούμε πως δεν είναι μόνο οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι και κάποιες τηλεδιασκέψεις χρηματιστηριακών εταιρειών ή αναλύσεις που προβλέπουν μεγάλο dilution.

Το dilution θεωρείται σίγουρο, όπως και η χαμηλή τιμή της αύξησης γιατί μόνο έτσι θα έρθουν εύκολα κεφάλαια από το εξωτερικό, μέσω του βιβλίου προσφορών. Ελπίζουμε να μην είναι όσο γίνεται μικρότερο. Τεράστιος ο όγκος και σήμερα και μάλιστα σημαντικά υψηλότερος από τον χθεσινό που ήταν και σε ύψος ρεκόρ. Στα 0,5354 ευρώ και στο -21,95% με όγκο 49,4 εκατ. τεμάχια.
ΠΕΙΡ_1.jpg
ΟΠΑΠ: Από την ανάλυση της Eurobank παρατηρούμε ότι το μέρισμα για τη χρήση 2020 έχει μειωθεί στα 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Η προηγούμενη έκθεση που είχε βγάλει η ΑΧΕ έλεγε για μέρισμα 0,60 ευρώ και είχε χαμηλότερη τιμή στόχο. Βέβαια μεσολάβησε η στρατηγική για το 2020 όπου η τιμή στόχος είχε αυξηθεί αλλά δεν έχουμε εικόνα για το μέρισμα που προέβλεπε τότε.

Όμως αυτή η εκτίμηση μας κάνει να υιοθετούμε μία πιο συντηρητική στάση. Άλλοι αναλυτές συνεχίζουν να περιμένουν υψηλότερο μέρισμα. Η Eurobank πάντως εκτιμά πως από του χρόνου θα επιστρέψει στα μεγάλα μερίσματα.

ΔΕΗ: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή λόγω του rebalancing. Η είσοδος σε δείκτες FTSE έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους να φύγουν με μεγάλο κέρδος και χωρίς να πληγώσουν τη μετοχή. Στα 1,83 εκατ. τεμάχια ο όγκος και στα 9,27 ευρώ η τιμή της μετοχής.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θα σημειώναμε μόνο το γεγονός πως όταν η Πειραιώς πήγε ξανά προς τα χαμηλά της μέσα στη συνεδρίαση, οι άλλες συστημικές δεν ακολούθησαν και κρατήθηκαν μακριά από τα χαμηλά τους. Μας δίνει λόγο να αισιοδοξούμε. Ελπίζουμε από βδομάδα να δούμε ανάκαμψη.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μεγάλος σχετικά ο όγκος σήμερα στη μετοχή και μάλλον είναι πλέον γνωστός σε όλους ο λόγος. Βάσει ισολογισμού βλέπουμε πως ο Ιωάννης Πετρόπουλος αύξησε τη θέση του από 26% στο 27,42%, ενώ οι ίδιες μετοχές στο τέλος του 2020 ήταν στο 7,15% και σήμερα είναι περίπου στο 7,4%. Βλέπουμε ότι η διάθεση για υποχώρηση δεν υπάρχει, όπως την άλλη φορά που πουλούσε ο άλλος ξένος. Άρα μόλις τελειώσει ο τελευταίος ξένος θα δούμε τη μετοχή να παίρνει ανάσες. Στα 5,80 ευρώ με 54 χιλ. τεμάχια.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μπαίνουν κατά καιρούς κάτι ωραίες εντολές και μας δείχνουν πως κάποιοι προσπαθούν να μαζέψουν κομμάτια. Και καλά κάνουν κατά την ταπεινή μας άποψη, αφού θεωρούμε τη μετοχή, αν και κοντά σε ιστορικά υψηλά, τσάμπα. Έχουμε γράψει πολλές φορές πως θα μπορούσε εύκολα να είναι σε όποιο δείκτη ήθελε και να έχει σημαντικά υψηλότερη αποτίμηση, αλλά δεν ασχολούνται οι μεγαλομέτοχοι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει κάτι για την αξία της. Στα 312 ευρώ και στο +2,63%, με όγκο 270 τεμάχια και αποτίμηση 861 εκατ. ευρώ.

ΑΒΑΞ: Έχει κλείσει όλα τα χάσματα η μετοχή και έχει γυρίσει πλέον στα επίπεδα που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου 2020. Θα λέγαμε πως τα 0,80 ευρώ είναι ένα καλό σημείο εξόδου, αλλά και εδώ τα κέρδη είναι αξιόλογα. Υπενθυμίζεται πως η στήλη την έχει στις επιλογές της με τιμή 0,6020 ευρώ.

ΚΛΜ: Πάλι τα ίδια… Επανεμφάνιση πωλητών στη μετοχή.

ΕΚΤΕΡ: Εξαιρετική σήμερα. Με όγκο 65 χιλ. τεμάχια στα 0,9470 ευρώ και στο +5,22%.

Η εβδομάδα στο -1,97% και το έτος στο +2,98%
Να έχετε ένα καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης