Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Συγκυριακές οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω του πακέτου τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. στις ΗΠΑ

ΔΝΤ: Συγκυριακές οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω του πακέτου τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ.  στις ΗΠΑ
Η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gita Gopinath επισήμανε ότι η Fed διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει μονιμότερη τάση αύξησης των τιμών, ενώ μία πρώιμη αυξηση των επιτοκίων θα προκαλούσε «μεγάλη αταξία»
Σχετικά Άρθρα

Το πακέτο μέτρων τόνωσης των 1,9 τρισ. των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο προσωρινή άνοδο στο δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά δεν αναμένεται οι πληθωριστικές πιέσεις να αποδεχθούν μακροπρόθεσμες, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gita Gopinath, την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Gopinath επισήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διαθέτει εργαλεία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού εάν η αύξηση των τιμών διαρκέσει περισσότερο, αλλά προειδοποίησε ότι μια πρώιμη αύξηση των επιτοκίων ενδέχεται να προκαλέσει «σημαντική αταξία».

 Δηλώσεις Powell

Να σημειωθεί ότι από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell προκύπτει ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της (0-0,25%) μέχρι το τέλος του 2023, παρότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί φέτος φτάνοντας ενδεχομένως και στο 2,4%, πάνω από το επιθυμητό όριο του 2%.
Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται  η νέα στρατηγική της Fed όσον αφορά τη νομισματική πολιτική που είχε ανακοινωθεί πέρσι, ότι το όριο του 2% μπορεί να ξεπεραστεί, προσωρινά, προκειμένου να υπηρετηθεί ο άλλος στόχος της κεντρικής τράπεζας που είναι η τόνωση της απασχόλησης.

Καταστατικό

Ως γνωστόν η Fed, βάσει καταστατικού υποχρεούται να επιδιώκει τη σταθερότητα των τιμών (πληθωρισμός κοντά αλλά όχι πάνω από 2%), όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει καταστατική υποχρέωση να επιδιώκει και το στόχο της πλήρους απασχόλησης - κάτι που δεν ισχύει για την ΕΚΤ όσον αφορά το περίφημο «mandate».
Από όσα είπε ο κ. Powell, προκύπτει ότι η Fed εκτιμά ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και θα προέλθει από την αναμενόμενη τόνωση της ζήτησης, καθώς θα διοχετεύεται στην αγορά το «πακέτο Biden» των 1,9 τρισ. δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα τα εμβόλια θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς να αυξήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες όσον αφορά τα αγαθά και κυρίως τις υπηρεσίες (ταξίδια, εστίαση)  τις οποίες στερήθηκαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων
Στη συνέχεια, το 2022 η εκτίμηση της Fed είναι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% και το 2023 θα ανέβει πάλι στο 2,1%.

Δημοσιονομική πολιτική

Ο φόβος του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη είναι ότι εάν βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τότε πιθανότατα θα ακυρώσει την «τονωτική» για την οικονομία επίδραση του «πακέτου Biden» στη χειρότερη δυνατή στιγμή και πιθανόν να ανασχεθεί η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη και να υπάρξει επιστροφή στην ύφεση
Γι’ αυτό και έσπευσε να διαβεβαιώσει την αγορά ότι δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, ενώ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα (το λεγόμενο «τύπωμα χρήματος») με τον ίδιο ρυθμό των 120 δισ. δολαρίων τον μήνα.

Το εν εξελίξει πείραμα

Η αγορά, πάντως, το τελευταίο διάστημα «έβλεπε» αύξηση των επιτοκίων, καθώς η απόδοση των δεκαετών ομολόγων έχει ξεπεράσει το 1,7%, ενώ στην αρχή του έτους ήταν στο 1%.
Το οικονομικό «πείραμα» κινδυνεύει να αποτύχει εάν τελικά, αντίθετα με τις προβλέψεις της Fed, οι πληθωριστικές πιέσεις αποδειχθούν ισχυρότερες και η οικονομία οδηγηθεί σε έναν κύκλο ανόδου των τιμών.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Fed πιθανότατα θα αναγκαστεί να παρέμβει απότομα με σημαντική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας, προκαλώντας όμως παρενέργειες σε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς και της διαδικασίας ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης