Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκοπήσεις - κονδύλια - μέτρα «μεταθέτουν» τις εκλογές για το 2022 - Τι δηλώνει στο ΒΝ κυβερνητικός παράγοντας

Δημοσκοπήσεις - κονδύλια - μέτρα «μεταθέτουν» τις εκλογές για το 2022 - Τι δηλώνει στο ΒΝ κυβερνητικός παράγοντας
Οι πρώτες ενδείξεις τις οποίες έχει λάβει το γραφείο του Θόδωρου Λιβάνιου κάνουν λόγο για παγιωμένη φθορά της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Στις δημοσκοπήσεις που θα βγουν τις επόμενες μέρες, πέραν της Alco που ήδη δημοσιεύτηκε, κρέμεται το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να εξακριβώσει τη ζημιά που άφησε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το ιδιαίτερα δύσκολο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021.
Οι πρώτες ενδείξεις τις οποίες έχει λάβει το γραφείο του Θόδωρου Λιβάνιου κάνουν λόγο για παγιωμένη φθορά της κυβέρνησης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, ειδικά στο section της πανδημίας.
Με άλλα λόγια, όχι μόνο έχει εξανεμιστεί το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας αλλά, πλέον, σε όλα τα σημεία της διαχείρισης, πλην των εμβολιασμών, σημειώνει αρνητικές επιδόσεις.

Δυσαρέσκεια για την πανδημία, στήριξη για μεταρρυθμίσεις - ασφάλεια

Το παρήγορο για την κυβέρνηση είναι ότι όπως φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες, τη φθορά της θυελλώδους διακυβέρνησης για τους δύο αυτούς μήνες, δεν την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει σε ασφαλή πλαίσια, στο επίπεδο του 10-15%. Η μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου εμφανίζεται στα θέματα διαχείρισης της πανδημίας και είναι διαστρωματική.
Δηλαδή, την εκδηλώνουν και απλοί πολίτες και επαγγελματίες που πλήττονται οικονομικά αλλά ιδιαίτερα οι νέοι που στερούνται βασικών επιλογών κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας.
Το δεύτερο παρήγορο για την κυβέρνηση είναι ότι σε μία σειρά άλλων θεμάτων, όπως η υπόθεση Κουφοντίνα, τα Πανεπιστήμια, στις κινητοποιήσεις και την ασφάλεια υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα στήριξης προς την κυβέρνηση, το οποίο και διατηρεί τις αναγκαίες ισορροπίες από την γενικευμένη δυσαρέσκεια για την διαχείριση της πανδημίας.

Όχι εκλογές το 2021, δεν υπάρχει στέρεο πολιτικό αφήγημα

Οι δημοσκοπήσεις για χάρη του Μεγάρου Μαξίμου δεν γίνονται τυχαία. Ο Πρωθυπουργός, όπως έχουμε ξαναγράψει, θέλει να ξέρει ανά πάσα στιγμή τις διαθέσεις της κοινωνίας, διατηρώντας τον έλεγχο του πολιτικού συστήματος.
Επίσης, όπως έχουμε ξαναγράψει θέλει να προχωρήσει το νομοθετικό έργο και να κλείσει τις υποχρεώσεις του, έτσι όπως έχει καταχωρηθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, τόνιζε στο ΒΝ ότι δύο θετικά σημεία των δημοσκοπήσεων είναι σημαντικός καταλύτης των αποφάσεων για τα περαιτέρω βήματα της κυβέρνησης.
Ο ίδιος, παραμένει πολέμιος έκτακτων αποφάσεων για εκλογές μέσα στο 2021 καθώς μία τέτοια απόφαση στερείται στέρεου πολιτικού «αφηγήματος».
Εάν ο Πρωθυπουργός προβεί σε εκλογική αναμέτρηση το 2021 θα πρέπει να εξηγήσει γιατί τις κάνει και θα αναγκαστεί να παρουσιάσει ως «επίτευγμα» μία ασθενική ανάπτυξη που δεν θα πείθει κανέναν.
Εν τω μεταξύ θα είναι και «νωπή» και η ψυχολογική πίεση του 5μηνου lockdown για ότι και αν αυτό σημαίνει για το ευερέθιστο θυμικό του Έλληνα.

Η διαχείριση του 2021 θα φανεί το 2022

Εξηγεί, επίσης, ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα μεγάλο μπουστάρισμα της οικονομίας μέσα από την λειτουργία του τουρισμού του 2021.
Μέσα στο καλοκαίρι, επίσης, εκταμιεύονται πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσουν αρκετά έτοιμα συμβασιοποιημένα πρότζεκτ, κυρίως στο τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και όχι μόνο.
Εταιρείες-κολοσσοί θα μπουν σε μεγάλους διαγωνισμούς, ουσιαστικά θα «πέσει χρήμα στην αγορά» που θα ενισχύσει την ανάκαμψη.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτών των ενισχύσεων θα φανούν αργότερα το 2022.

Το 2022 θα έχουμε κορωνοιό αλλά και ισχυρή ανάπτυξη

Ωστόσο, κάνει και μερικές κρίσιμες παραδοχές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κορωνοϊός θα παραμείνει και το 2022 στην Ελλάδα ενώ ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού είναι και η δημοσιονομική χαλάρωση που έχει αποφασίσει η Κομισιόν για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Δεδομένου ότι το 2021, όπως εξελίσσεται, είναι ένα έτος πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης, η χαλάρωση που προσφέρει η Κομισιόν βοηθάει πολύ ώστε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει και τον χρόνο και τα ευρωπαϊκά χρήματα προκειμένου να δημιουργήσει το έδαφος για ένα έτος υψηλής ανάπτυξης, το 2022.
Εάν ο Πρωθυπουργός αποφανθεί για εκλογές το 2022 θα έχει και σημαντικά οικονομικά στοιχεία που θα μπορεί να επιδείξει και θα παρουσιάσει ένα σημαντικό αφήγημα από μία πλειάδα νομοθετημάτων και ισχυρών σημαδιών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ισχυρό μπλοκ συνεργατών δεν θέλουν εκλογές το 2021

Την συγκεκριμένη εισήγηση-πρόταση του ισχυρού κυβερνητικού παράγοντα συμμερίζονται πολλοί «ψύχραιμοι» στο Μαξίμου απέναντι σε όσους πιέζουν τον Πρωθυπουργό να κάνει εκλογές το 2021 και να κερδίσει εύκολα τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και γιατί, όχι εξάντληση 4ετίας;, ήταν το ερώτημά μας.
Διότι, όπως υποστηρίζει το 2023, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η Κομισιόν ενδεχομένως να ζητήσει εχέγγυα δημοσιονομικής πειθαρχίας το οποίο μεταφράζεται σε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης δαπανών.
Αυτά θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2022…
Άρα το 2023 (και σίγουρα μετά τον Δεκέμβρη του 2022) δεν είναι ένα δόκιμο χρονικό σημείο για να ζητήσεις την ψήφο του κόσμου…

Ο Μητσοτάκης θέλει να είναι όλα ανοικτά 10 Μαΐου

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι να φτάσει εκεί η κυβέρνηση, θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο του Απριλίου και Μαΐου.
Ο βασικός σχεδιασμός της είναι 10 Μαΐου 2021 να είναι όλα ανοικτά, να μην ξανακλείσει τίποτα όλο το καλοκαίρι και να καταφθάνει χωρίς προβλήματα το τουριστικό ρεύμα.
«Θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή από τον κόσμο» τονίζει στο ΒΝ καθώς η αγορά θα αργήσει να επανεκκινήσει κανονικά, παρά τις αρχικές προσδοκίες.
Μάλιστα, το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκτιμάται αρχές Απρίλη (3-4/4) καθώς και την επόμενη εβδομάδα 22/3 -29/3 οι λοιμωξιολόγοι «βλέπουν» υψηλά κρούσματα και πίεση στο ΕΣΥ.
Τέλος, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι όταν ξεκινήσει και πάλι η οικονομία και φύγει από την επικαιρότητα η πανδημία, ο Α.Τσίπρας θα χάσει ένα μεγάλο όπλο αντιπολίτευσης. Στο προγραμματικό-νομοθετικό επίπεδο παρουσιάζει έλλειμμα…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης