Πολιτική

Μηταράκης: Η Ευρώπη να εφαρμόσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

Μηταράκης: Η Ευρώπη να εφαρμόσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική
Η διάσκεψη  ξεκίνησε με συνομιλίες των πέντε υπουργών με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να δώσει μια βιώσιμη, ουσιαστική και ρεαλιστική λύση στη μεταναστευτική κρίση», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της διάσκεψης των MED5, των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, η Ευρώπη «πρέπει να εφαρμόσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξήγησε ότι κατά τη διάσκεψη οι υπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ελλάδας, συζητούν την ανάγκη «να υπάρχει πιο έμπρακτη εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στις χώρες του Νότου και ειδικά στις μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων».
«Δεν είναι δυνατόν πέντε χώρες και στην περίπτωση της Ελλάδας πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώνουμε όλο το βάρος για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επιστροφών και απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», καθώς και να ενισχυθεί «η εξωτερική διάσταση» με ορθή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας «και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά της Τουρκίας» και με τη συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
«Είναι οι χώρες προέλευσης με τις οποίες η Ευρώπη αφού έχει μια έντονη πολιτική διπλωματική και εμπορική σχέση πρέπει να τη συνδυάσει με τη λήψη μέτρων για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών», τόνισε.

Σχοινάς: Ήρθε η ώρα να γίνει πράξη η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό

«Ήρθε η ώρα η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό να γίνει πράξη . Ήρθε η ώρα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνει απόφαση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε χωρών του ευρωπαϊκού μεσογειακού Νότου - Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Ισπανίας -που διεξάγεται σε ξενοδοχείο της Αττικής.
Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για μια «μεγάλη ευρωπαϊκή απόφαση που χρειαζόμαστε τώρα που η κατάσταση και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι σε καλύτερο σημείο από ότι πριν πέντε χρόνια», αλλά και «για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Η διάσκεψη

Η διάσκεψη, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης, ξεκίνησε με συνομιλίες των πέντε υπουργών με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ το μεσημέρι στο χώρο της διάσκεψης θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το αντικείμενο των εργασιών είναι το μεταναστευτικό και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο.
Η διάσκεψη έχει ξεχωριστή σημασία και ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα κατά την οποία, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ανανέωση της Συμφωνίας με την Τουρκία αλλά και για ανάλογες συμφωνίες με τις χώρες της Βορείου Αφρικής.
Σκοπός είναι, όπως τόνισε ο κ. Σχοινάς, «να μπορέσουμε να δώσουμε τη διαβεβαίωση στον ευρωπαϊκό μεταναστευτικό Νότο ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού ξεκινάει και έξω από τα σύνορά μας».
«Η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό προϋποθέτει και ισχυρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, προϋποθέτει νέες δυναμικές συμφωνίες με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης