Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρομβώσεις και εγκεφαλική αιμορραγία από εμβόλια της AstraZeneca στη Δανία – Τι αποκαλύπτει γερμανική έρευνα

Θρομβώσεις και εγκεφαλική αιμορραγία από εμβόλια της AstraZeneca στη Δανία – Τι αποκαλύπτει γερμανική έρευνα
Γερμανοί ερευνητές ισχυρίζονται πως έχουν προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων θρομβώσεων στο αίμα, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε θανάτους ασθενών.
Σχετικά Άρθρα

Η Δανία ανέφερε το Σάββατο (20/3/2021) δύο περιπτώσεις επιπλοκών μελών του νοσοκομειακού προσωπικού, με θρόμβους στο αίμα και εγκεφαλική αιμορραγία, μετά τη λήψη δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.
Η αρμόδια αρχή διαχείρισης του συστήματος υγείας στην Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε ότι ένα από τα δύο μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού απεβίωσε, ενώ και οι δύο νοσοκομειακοί είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χρονική περίοδο μικρότερη των 14 ημερών, πριν αρρωστήσουν.
Η Υγειονομική Υπηρεσία της Δανίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε δύο αναφορές «σοβαρών περιστατικών» χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι αποκαλύπτει γερμανική έρευνα

Εν τω μεταξύ μία ημέρα αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το εμβόλιο της AstraZeneca για τον Covid να προκαλεί παρενέργειες σε μικρή κατηγορία ασθενών, Γερμανοί ερευνητές ισχυρίζονται πως έχουν προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων θρομβώσεων στο αίμα, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε θανάτους ασθενών.
Σύμφωνα με τον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, Norddeutscher Rundfunk ερευνητές στο νοσοκομείο Greifswald στη βόρεια Γερμανία ανακάλυψαν την αιτία της σπάνιας πήξης του αίματος, που βρέθηκε σε ορισμένους εμβολιασμένους με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Λίγες ώρες πριν ο EMA δημοσιοποιήσει την τελική του έκθεση για την ασφάλεια του εμβολίου, κορυφαίος γιατρός της νορβηγικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι βρήκε την πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου και της σπάνιας αυτής αντίδρασης.
Να σημειωθεί ότι ορισμένες περιπτώσεις αφορούσαν επίσης μια σπάνια θρόμβωση στον εγκέφαλο.
Η Γερμανία, μαζί με πολλά άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τη Δευτέρα (15/3) μετά από αναφορές για ασυνήθιστες θρομβώσεις στο αίμα, αν και 12 χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει εκ νέου τους εμβολιασμούς.
Την Παρασκευή (19/3), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό τα ευρήματα του EMA.

Προσεχώς εγκρίνεται και στις ΗΠΑ

Και στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι προχώρησαν στην παραχώρηση μεγάλου μέρους αποθεμάτων εμβολίων σε Καναδά και Μεξικό, καθώς ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) φαίνεται έτοιμος να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca το προσεχές διάστημα.
Ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να υστερεί έναντι των ΗΠΑ όσον αφορά στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που διανέμονται στη Δύση υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid αρκετές φορές.

Συμπτώματα και παρενέργειες

Όσον αφορά στον τρόπο εντοπισμού τυχόν δυνητικών παραγόντων κινδύνου, οι Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως οι ασθενείς που εμφανίζουν ορισμένα συμπτώματα, όπως ζάλη, για περισσότερο από τρεις ημέρες, θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο ιατρικό έλεγχο.
Αυτό μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση ζωών σε σπάνιες περιπτώσεις όπου μπορεί να εμφανιστεί αντίδραση.
Ενώ 12 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, άρχισαν εκ νέου τη χρήση του εμβολίου την Παρασκευή (19/3), η Φινλανδία τηρεί ακόμη στάση αναμονής.
Μετά τη διακοπή των εμβολιασμών την περασμένη εβδομάδα, η χώρα δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει ανεξάρτητη έρευνα για δύο περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.
Chartttt1s_BN.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης