Διεθνή

Στο επίκεντρο Fed και ομόλογα - Άνοδος έως +1% στη Wall Street

Στο επίκεντρο Fed και ομόλογα - Άνοδος έως +1% στη Wall Street
Ανοδικά η Wall μετά την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων

(Συνεχές Upd) Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν σήμερα 22/3 οι δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να ανακάμπτει, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις προσδοκίες για βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως στην υποχώρηση που καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων, μετά από αρκετές ημέρες ανόδου.
Στην αγορά ομολόγων αποκλιμακώνονται οι πιέσεις, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί στο 1,693%, μετά τα υψηλά 14 μηνών που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα.
Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς μετοχών, διότι τα φορολογικά κίνητρα, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η διάθεση των εμβολίων είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο της οικονομίας και σε αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει συντομότερα από το αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων της, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των αξιωματούχων της.
Αυτό το μήνυμα επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Richmond Federal Reserve, Thomas Barkin σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία είναι κοντά στο επίπεδο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα για να αρχίσει να εξετάζει εάν θα μετριάσει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,32% στις 32.731 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε +0,7% στις 3.940 μονάδες.
Στις 13.377 μονάδες με άνοδο +1,23% έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

ΗΠΑ: «Βουτιά» 6,6% στις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών τον Φεβρουάριο του 2021

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, «βουτιά» 6,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η National Association of Realtors.
Η πτώση του Φεβρουαρίου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες ανόδου.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 9,1%.
Παρά τη μηνιαία πτώση, η αγορά υπεραποδίδει των προ πανδημίας επιπέδων.

Chicago Fed: Συρρικνώθηκε η οικονομία τον Φεβρουάριο του 2021 στις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά από την χειρότερη φάση της πανδημίας, τον προηγούμενο Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη εθνικής δραστηριότητας του Chicago Fed.
Ο δείκτης, ο οποίος μετρά τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, μειώθηκε στις -1,09 μονάδες τον Φεβρουάριο από την αναθεωρημένη μέτρηση των +0,75 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν από την αρχική μέτρηση των 0,66 μονάδων.
Ο τρίμηνος κινητός μέσος όρος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να εξομαλύνει τη μεταβλητότητα, μειώθηκε σε -0,02 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις +0,46 μονάδες τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης Chicago Fed είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος 85 οικονομικών δεικτών.
Μόλις 34 από τις δείκτες είχαν θετική συνεισφορά τον προηγούμενο μήνα.
Οι δείκτες που αφορούν στην παραγωγή συνέβαλαν αρνητικά κατά 0,85 μονάδες στον δείκτη τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από τις +0,37 μονάδες τον Ιανουάριο.
Οι κατηγορίες προσωπικής κατανάλωσης και στέγασης συνέβαλαν αρνητικά 0,29% στον δείκτη του περασμένου μήνα, χαμηλότερα από τις +0,27 μονάδες τον Ιανουάριο.

Lockdown στην Ευρώπη, ανοσία 55% στις ΗΠΑ - AstraZeneca: Αποτελεσματικό κατά 79% το εμβόλιο

Ολοένα και πιο κοντά στην μετά – covid εποχή βρίσκονται ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, μια και εκτιμάται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός τους έχει ήδη αναπτύξει κάποιας μορφής ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό.
Στις ΗΠΑ, εκτιμάται πως το σενάριο ενός νέου κύματος της επιδημίας απομακρύνεται, καθώς το 55% του πληθυσμού έχει αναπτύξει προστασία απέναντι στον ιό είτε μέσω των εμβολιασμών – σχεδόν 81 εκατομμύρια έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου – είτε μέσω της φυσικής ανοσίας – περίπου 30 εκατομμύρια έχουν νοσήσει και αναρρώσει – με το σχέδιο του προέδρου Joe Biden για επιστροφή στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου, να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επιτευχθεί.
Την ίδια στιγμή, αισιόδοξα είναι τα νέα και από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχει ήδη εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός - εκτιμάται πως την πρώτη δόση έχουν κάνει περισσότεροι από 27,6 εκατομμύρια Βρετανοί - καθώς ήδη «τρέχει» το σχέδιο για άρση των περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα των ταξιδιών.
Αντιθέτως, στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με τους εμβολιασμούς της, τα περισσότερα κράτη διατηρούν ή και επεκτείνουν τα lockdown και τους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, ο οποίος εξακολουθεί να κινείται ανεξέλεγκτα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.
Και ενώ η Ευρώπη συντηρεί τον «πόλεμο» με την AstraZeneca, τα συμπεράσματα της γ’ φάσης των κλινικών ερευνών, δείχνουν πως το εμβόλιο της είναι κατά 79% αποτελεσματικό κατά της covid.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα σε Τουρκία, Γερμανία - Πτώση στις τράπεζες

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της επαναφοράς του σκληρού lockdown στη Γερμανία και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, στον απόηχο της καθαίρεσης του κεντρικού τραπεζίτη με απόφαση του προέδρου Erdogan.
Για τον κίνδυνο απότομης συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας το α' τρίμηνο του 2021, καθώς τα περιοριστικά για τον κορωνοϊό μέτρα έχουν πλήξει τον τομέα των υπηρεσιών, προειδοποιεί σήμερα (22/3/2021) η Bundesbank.
Στην τελευταία μηνιαία έκθεση της, η γερμανική κεντρική τράπεζα φαίνεται ότι εγκαταλείπει τις προσδοκίες της για ανάκαμψη την άνοιξη.
«Τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας είναι μεσοσταθμικά πιο αυστηρά αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο» επισημαίνει η Bundesbank και συμπληρώνει «επομένως, η οικονομική παραγωγή το α' τρίμηνο του 2021 πιθανότατα να υποχωρήσει απότομα... ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών».
Σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα, μια αύξηση στο φόρο επί των πωλήσεων, που περικόπηκε προσωρινά τον τελευταίο έτος, πιθανότατα συνέβαλε στη σημαντική υποχώρηση των κατασκευών τον Ιανουάριο.
Στο ταμπλό, πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης με μεγάλη έκθεση στην Τουρκία, όπως οι BBVA, Unicredit, BNP Paribas και ING, με πτώση από -1,6% έως -5,2%.
Υποχώρησαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και άλλων ταξιδιωτικών εταιρειών, καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Ευρώπη έχουν αυξήσει τις αμφιβολίες για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.
Η ιδιοκτήτρια της αεροπορικής εταιρείας British Airways IAG κατέγραψε πτώση -4,9%, ενώ στο άνοιγμα έχανε έως και -15%.
Την ίδια ώρα, οι easyJet και Ryanair υποχώρησε -6%.
Ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI υποχώρησε -3,6%.
Έχουν ενταθεί οι ανησυχίες που θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να παρατείνει την απαγόρευσή του για μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια και το καλοκαίρι, υπό τον φόβο εισαγωγής μεταλλάξεων στη χώρα.

Ευρωζώνη: Μειώθηκε στα 30,5 δισ. το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2021

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο λόγω του μεγαλύτερου ελλείμματος στο δευτερογενές εισόδημα, το οποίο περιλαμβάνει εκροές, όπως εμβάσματα και φόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ευρωζώνη κατέγραψε πλεόνασμα 30,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, χαμηλότερα από τα 36,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, αλλά υψηλότερα από τα 15,9 δισ. ευρώ που κατέγραψε πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία.
Με βάση τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία, το πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 5,8 δισ. ευρώ από τα 51,9 δισ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες μεταβολές που καταγράφηκαν τον πρώτο μήνα των προηγουμένων ετών.
Στο 12μηνο μέχρι τον Ιανουάριο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, υψηλότερα από το 2,25% στην προηγούμενη 12μηνη περίοδο.

Βουτιά 15% για την τουρκική λίρα

Στα επίπεδα των 8,10 λιρών ανά δολάριο βυθίζεται η τουρκική λίρα, σημειώνοντας απώλειες 14,9%, μετά και τη νέα απόφαση του προέδρου της χώρας, Tayyip Erdogan, να καθαιρέσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Naci Agbal, μόλις 4,5 μήνες μετά την τοποθέτησή του.
Στη σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, ο βασικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου σημείωνε απώλειες 6%, με τις συναλλαγές να αναστέλλονται για λίγα λεπτά.
Η καθαίρεση του Agbal ήταν κεραυνός εν αιθρία για την επενδυτική κοινότητα, καθώς συνέβη με προεδρικό διάταγμα νωρίς το Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021.
Ο Agbal είχε υπηρετήσει λιγότερο από πέντε μήνες στη θέση, ενώ αντικαταστάθηκε από τον Sahap Kavcioglu, καθηγητή τραπεζικής και πρώην βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Erdogan.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά ήταν τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με σημαντικές απώλειες, με τις εξελίξεις στην Τουρκία και την ανησυχία για τον πληθωρισμό να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,4% στις 4.008 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -2,07% στις 29.174 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -1,09% στις 1.990 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,36% στις 28.885 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +1,14% στις 3.443 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,6% στις 50.680 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης