Σύμφωνα με εκτιμήσεις φαρμακευτικών εταιρειών, θα μπορούσαν μόνο φέτος να παραχθούν 12 δισ. δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό, με τους επόμενους μήνες να παρατηρείται έκρηξη στην ταχύτητα παραγωγής
Συγκεκριμένα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Ντιούκ εκτιμά ότι μέχρι το τέλου του υφιστάμενου έτους το ποσοστό των εμβολιασμένων σε κάθε χώρα θα μπορούσε να φτάσει το 70%.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, μεγάλη ποσότητα δόσεων προορίζεται για τις πιο εύρωστες χώρες, ενώ σημαντικό πρόβλημα δημιουργούν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή και τη διανομή.
Η ανάγκη για αποτελεσματικά εμβόλια απέναντι στις όλο και πιο εξελισσόμενες παραλλαγές του ιού θα μπορούσε, ωστόσο, να ανατρέψει τα δεδομένα των φαρμακευτικών εταιρειών λόγω της δημιουργίας νέων σκευασμάτων.
Οι συνθήκες, πάντως, έχουν αλλάξει σαφώς την ταχύτητα παραγωγής εμβολίων, εάν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πρότινος παράγονταν συνολικά, σε ετήσια βάση, 5 δισ. εμβόλια, σε όλο τον κόσμο, ώστε να αντιμετωπιστούν εποχικοί ιοί όπως η γρίπη.
Η παραγωγή των εμβολίων
Σύμφωνα με εκτιμήσεις φαρμακευτικών εταιρειών, θα μπορούσαν μόνο φέτος να παραχθούν 12 δισ. δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό, με τους επόμενους μήνες να παρατηρείται έκρηξη στην ταχύτητα παραγωγής.
Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία, κοντά στο 1 δισ. δόσεις παρήχθησαν τους πρώτους μήνες του έτους.
Τα σκευάσματα που παρασκευάζονται από τις Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Novavax θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ την ίδια στιγμή 10 ακόμη εμβόλια θα «ριχθούν» στη μάχη.
Η παραγωγική δραστηριότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2022, ενώ αναμένεται να εγκριθούν περισσότερα εμβόλια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι κορυφαίοι υγειονομικοί φορείς έχουν παροτρύνει φαρμακευτικές εταιρείες όπως τις Pfizer, η Johnson & Johnson και Moderna να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους, ώστε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο να αρχίσουν να παράγουν εμβόλια και να αυξηθεί η προσφορά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών