Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ευρώ λόγω της αύξησης στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

tags :
Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ευρώ λόγω της αύξησης στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Aνησυχίες ότι το τρίτο κύμα κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη θα υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των εμβολιασμών

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας ώθησε τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων, τη στιγμή που η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρώπη σκιάζουν τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021.

Αγορές από ΕΚΤ

Η υποχώρηση των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έλαβε χώρα καθώς φαίνεται ότι η ΕΚΤ έκανε πράξη την δέσμευσή της για επιτάχυνση στο ρυθμό αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιηθηκαν.
Σε εβδομαδιαία βάση προκύπτει ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ επανέφερε τις αγορές ομολόγων 28 δισ. ευρώ, από τα περίπου 15 με 16 δισ. ευρώ που τις είχε μειώσει.
Σύμφωνα με τα στοιχειά της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο οι καθαρές αγορές ομολόγων (δηλαδή εξαιρουμένων των χρεολυσίων που εισέπραξε η ΕΚΤ) έφθασαν τα 59,9 δισ. ευρώ.
Κάτι που σημαίνει ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων την εβδομάδα κατά μέσο όρο είχαν περιοριστεί στα 15 δισ. ευρώ.
 Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει περισσότερα από 19 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος .

Αβεβαιότητα

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στις αγορές με την αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας με δικό του στενό συνεργάτη που είναι και επικριτής των υψηλών επιτοκίων, πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις σε μετοχές και φημολογίες για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.
Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων έχει ωστόσο να κάνει και με τις ανησυχίες ότι το τρίτο κύμα κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη θα υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωζώνης είναι αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται από τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιασμών.

Προειδοποιήσεις

Η Bundesbank προειδοποίησε ότι η γερμανική οικονομία πιθανότατα να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο, από τη στιγμή που η πανδημία έχει πλήξει τον κλάδο υπηρεσιών και τον κλάδο κατασκευών.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα καθυστερήσει περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν, καθώς το lockdown συνεχίζεται και την Ολλανδία.
Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής Klass Knott ανέφερε λίγες ώρες προτού ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων, ότι η αύξηση των αγορών είναι προσωρινή κίνηση, που σημαίνει ότι εχει στόχο να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού έως ότου επιστρέψουν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Αποδόσεις

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε 1,5 μονάδες βάσης, στο -0,30%, μείωση που εν μέρει αποδίδεται και στην αποκλιμάκωση του αμερικανικού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μετά το άλμα στο 1,77% την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε σήμερα στο 1,67%, καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν έντονες ανησυχίες από τη βουτιά της τουρκικής λίρας.
Αντίστοιχη πτώση, από μία έως δύο μονάδες βάσης σημείωσαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης