Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Τα μέτρα τόνωσης για την πανδημία οδήγησαν σε νέο δανεισμό 450 δισ. ευρώ στη διετία 2020 - 2022

Γερμανία: Τα μέτρα τόνωσης για την πανδημία οδήγησαν σε νέο δανεισμό 450 δισ. ευρώ στη διετία 2020 - 2022

Για το 2021 το ύψος του νέου δανεισμού διαμορφώθηκε στο ύψος – ρεκόρ των 240 δισ από 130 δισ. ευρώ πέρυσι

Σχετικά Άρθρα

Στη συνέχιση της υιοθέτησης μαζικών μέτρων τόνωσης τα οποία χρηματοδοτούνται από την αύξηση του δημόσιου δανεισμού επιδίδεται η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και καταθέτει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει πρόσθετο δανεισμό περίπου 60 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και ένα σχέδιο προϋπολογισμού του 2022 με καθαρό νέο δανεισμό 81,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε Δευτέρας 22 Μαρτίου 2021 το οποίο αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuter.

Τρίτο κύμα
Το τρίτο κύμα της πανδημίας που συνδέεται με τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού και οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού περιπλέκουν τις προσπάθειες για περαιτέρω  χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Μέτρα τόνωσης

Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει το κόστος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθώς έχει ήδη επεκτείνει την ισχύ των μέτρων τόνωσης και τον προγραμμάτων ενισχύσεων.
Στο αναθεωρημένο προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, το ύψος νέου δανεισμού διαμορφώνεται σε ύψος – ρεκόρ 240 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος μετά από περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο επικαλείται το Reuters.

«Φρένο χρέους»

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό καθαρό νέο χρέος που σχετίζεται με την πανδημία της Γερμανίας θα μπορούσε να υπερβεί τα 450 δισεκατομμύρια ευρώ στο διάστημα από 2020 έως και το 2022.
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz αναμένεται να παρουσιάσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος και το δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2022 την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.
Για να επιτρέψει αυτού του είδους τις δαπάνες για έλλειμμα, το κοινοβούλιο ανέστειλε το συνταγματικό «φρένο χρέους» για το 2020 και το 2021, το οποίο περιορίζει τον καθαρό νέο δανεισμό στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Ο Scholz θέλει να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα έκτακτης ανάγκης του προϋπολογισμού το επόμενο έτος, αλλά τα μεσοπρόθεσμα σχέδιά του προβλέπουν την επιστροφή στο συνταγματικό 'φρένο"  χρέους και, με αυτό, στην περιοριστική δημοσιονομική πολιτική από το 2023 και μετά σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης