Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Τα μέτρα τόνωσης των ΗΠΑ θα επηρεάσουν και την Ευρώπη

tags :
Lane (ΕΚΤ): Τα μέτρα τόνωσης των ΗΠΑ θα επηρεάσουν και την Ευρώπη
Ενα μεγάλο μέρος της οικονομικής παραγωγής στην ευρωζώνη βασίζεται στις εξαγωγές, που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία

Την εκτίμηση ότι το 1,9 τρισ. δολ. πακέτο μέτρων των ΗΠΑ θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην οικονομία της ευρωζώνης εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, υπέγραψε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναμένεται να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία.
Στην πραγματικότητα, ο ΟΟΣΑ υπολόγισε αυτό το μήνα ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ θα προσθέσει περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στην παγκόσμια ανάπτυξη φέτος.
«Θα υπάρχουν θετικές επιπτώσεις από τις ΗΠΑ.
Το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά κίνητρα στις ΗΠΑ θα δώσει ώθηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ, θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές από την ευρωζώνη» δήλωσε ο Lane μιλώντας στο CNBC.
Ενα μεγάλο μέρος της οικονομικής παραγωγής στην ευρωζώνη βασίζεται στις εξαγωγές, που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου, οι εξαγωγές στην ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 11,4% σε μια περίοδο 12 μηνών.
«Φυσικά, η αρχική επίπτωση ήταν ορατή κυρίως στη χρηματοοικονομική αγορά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυτά τα κίνητρα ξεδιπλώνονται, θα αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο ίδιος.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δεχθεί έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν προσφέρουν παρόμοια μέτρα με τις ΗΠΑ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι 27 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει από τον Ιούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμα.
«Δεδομένης της φύσης των ΗΠΑ μπορούν νομοθετηθούν εύκολα μεγάλα πακέτα μέτρων.
Στον αντίποδα, στην Ευρώπη έχουμε ένα μείγμα, έχουμε 19 δημοσιονομικές πολιτικές και μετά έχουμε την κοινή δημοσιονομική δράση» δήλωσε ο Lane.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης