Η Ευρώπη πιστεύει ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει «διπλές κρατήσεις» για τα εμβόλια που θα παραγάγει, για αυτό και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ρίξει στο τραπέζι την πιθανότητα η παραγωγή του εργοστασίου της Ολλανδίας να μοιραστεί μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας και στη Βρετανία να διοχετευθεί μικρότερο ποσοστό κατ’ εφαρμογή του πληθυσμιακού κριτηρίου
Διατεθειμένη να επιτρέψει στη Βρετανία να λάβει μόνο ένα μικρό μέρος από τα εμβόλια που παράγει η AstraZeneca στην Ολλανδία, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προσπαθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο δεν εξελίσσεται με την αναμενόμενη ταχύτητα αφήνοντας τη Γηραιά Ήπειρο πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.
Το κριτήριο του πληθυσμού
Καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται το τρόπο διανομής των περιορισμένων αριθμών των δόσεων των εμβολίων που παράγονται από τη νέα γραμμή παραγωγής της AstraZeneca που αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες εβδομάδες, η Ε.Ε. επιμένει ότι θα πρέπει να πάρει τη μερίδα του λέοντος, αφού έχει μεγαλύτερο πληθυσμό και το εμβολιαστικό της πρόγραμμα δεν είναι τόσο προχωρημένο, όπως επισήμαναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Συμφωνία
Η Ευρώπη αρνείται να γίνει η κατανομή 50/50, καθώς θεωρεί ότι τα εμβόλια θα πρέπει να μοιραστούν αναλογικά με τον πληθυσμό.
Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν απειλήσει τη Βρετανία με απαγόρευση στις εξαγωγές, εκτός και εάν οι δύο πλευρές μπορέσουν να καταλήξουν σε μία μεταξύ τους συμφωνία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρώπη θα προτείνει αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.
Η Κομισιόν θέλει να μπορεί ευκολότερα να μπλοκάρει την έξοδο φορτίων από την Ε.Ε., για χώρες που οι φαρμακοβιομηχανίες τους δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ευρώπη.
Με δεδομένο ότι η AstraZeneca πρόκειται να παραδώσει λιγότερες από τις μισές δόσεις σε σύγκριση με εκείνες που έχει συμφωνήσει τα πρώτα τρίμηνα του 2021, είναι σαφές ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της Κομισιόν.
Τα αντίποινα
Η Ευρώπη πιστεύει ότι η AstraZenaca έχει κάνει «διπλές κρατήσεις» για τα εμβόλια που θα παραγάγει, γι' αυτό και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ρίξει στο τραπέζι την πιθανότητα η παραγωγή του εργοστασίου της Ολλανδίας να μοιραστεί μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα παραγάγει 5 εκατ. δόσεις το μήνα.
Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να κάνει προσεκτικές κινήσεις, αφού στην περίπτωση που οι Βρετανοί προχωρήσουν σε αντίποινα, ενδεχομένως να τεθεί σε κίνδυνο η προμήθεια εμβολίων από τις Pfizer και Moderna, οι οποίες παραγγέλνουν συστατικά των σκευασμάτων τους από τη Βρετανία.
Αμοιβαία σχέση
Οι συνομιλίες έχουν δείξει κάποια πρόοδο, με τις δύο πλευρές να συζητούν ήδη ποιο είναι το έδαφος του συμβιβασμού, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα..
Μερικά από τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν πώς θα έπρεπε να μοιάζει η αμοιβαία σχέση, εάν μια ρύθμιση για την κατανομή εμβολίων πρέπει να περιλαμβάνει τελικές δόσεις ή συστατικά • και εάν πρέπει να λάβει υπόψη τις αρχικές επενδύσεις στη διαδικασία ανάπτυξης.
Συνεργασία
«Αναμένουμε από την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της να μην περιορίσει τις εξαγωγές όπου οι εταιρείες εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις », δήλωσε ο Jamie Davies,, εκπρόσωπος του Boris Johnson’ σε δημοσιογράφους την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.
«Είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς ομολόγους μας.
Πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών