Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed ΗΠΑ); Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα είναι ούτε έντονες ούτε επίμο

tags :
Powell (Fed ΗΠΑ); Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα είναι ούτε έντονες ούτε επίμο

Την αύξηση των τιμών εντός του 2021 προέβλεψε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell ενώ την ίδια ώρα επισήμανε ότι δεν αναμένει υψηλή και επίμονη άνοδο του πληθωρισμού

Σχετικά Άρθρα

Την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει ένας νέας γύρος αύξησης των τιμών τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς θα υποχωρούν οι συνέπειες της πανδημίας της οικονομία και με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα εκτοξευθούν οι καταναλωτικές δαπάνες σε τομείς που έχουν «παγώσει», εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021
Την ίδια ώρα, διασκέδασε τις ανησυχίες που είχαν οδηγήσει το πρόσφατο διάστημα σε άνοδο των αποδόσεων στο κρατικό χρέος υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα πυροδοτήσει μια καταστροφική ένταση επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Οι αιτίες

«Περιμένουμε ο πληθωρισμός να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο Powell στη ακρόασή του την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα μέλη της οποίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειας της ανόδου των τιμών.
Για την άνοδο του πληθωρισμού επικαλέστηκε την αύξηση της ζήτησης, τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και έκανε σύγκριση με τις υπερβολικά εξασθενημένες πιέσεις των τιμών στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Τα εργαλεία

«Άποψή μας είναι ότι ο πληθωρισμός δεν θα είναι ούτε υψηλός ούτε και επίμονος», προσέθεσε.
«Έχουμε τα εργαλεία να το αντιμετωπίσουμε εάν αυτό καταστεί πρόβλημα», σημείωσε.

Φορολόγηση

Η Janet Yellen, ερωτηθείσα εάν η αύξηση του εταιρικού φόρου ή άλλης φορολόγησης θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό από καλό, απάντησε ότι το σχέδιο για τις υποδομές που προετοιμάζει η αμερικανική κυβέρνηση θα στοχεύσει σε δαπάνες τις οποίες χρειάζεται η αμερικανική οικονομία προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική και παραγωγική, όμως την ίδια στιγμή είναι απαραίτητη και η αύξηση των εσόδων για να αντισταθμιστεί το κόστος.

Από το 2022

«Η κυβέρνηση Biden δεν πρόκειται να προτείνει πολιτικές που πλήττουν τις μικρές επιχειρήσεις ή τους Αμερικανούς πολίτες», δήλωσε η ίδια.
Η Yellen εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι οι Αμερικανοί θα εξέλθουν από την κρίση χωρίς να έχουν πειραχθεί τα θεμέλια της ζωής τους.
Προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας και επιστροφή σε πλήρη απασχόληση το επόμενο έτος.

Οι κίνδυνοι

Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας εξλίσσεται συντομότερα από το αναμενόμενο, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους από την πανδημία του κορωναϊού από τη μία πλευρά και τον πιθανό πληθωρισμό από την άλλη καθώς τα μαζικά δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης αρχίσουν επηρεάζουν την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης