Τελευταία Νέα
Gun Room

CZ P 10M, όπως λέμε «Μικροσκοπικό»

CZ P 10M, όπως λέμε «Μικροσκοπικό»
Από στρατιωτικό εργοστάσιο της Τσεχοσλοβακίας, αναγεννήθηκε σε 20 χρόνια

Η τσεχική CZ είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οπλοβιομηχανίες.
Από στρατιωτικό εργοστάσιο της Τσεχοσλοβακίας, αναγεννήθηκε σε 20 χρόνια για να φτάσει πίσω στη δόξα που απολάμβανε πρίν από ένα αιώνα, όταν οι Τσέχοι ήταν οι οπλουργοί των βασιλιάδων της κεντρικής Ευρώπης και εξόπλιζαν στρατούς στα τέσσερα σημεία της υφηλίου.
Όταν το 1975, αν και υπό κομμουνιστική κατοχή παρουσίασαν το εμβληματικό CZ 75, έδωσαν στον κόσμο το τελειότερο ( και πλέον αντιγραμμένο) στρατιωτικό “εννιάρι”.
Αρκετός χρόνος κύλισε έκτοτε. Αν και η πλατφόρμα “75” συνεχώς εξελίσεται και παραμένει κορυφαία (απλά τσεκάρετε το αγωνιστικό Shadow 2 για να δείτε ένα από τα καλύτερα πιστόλια πρακτικής στον κόσμο), η αγορά οπλοφορίας έχει αλλάξει δραματικά.
Τα δημογραφικά των ανθρώπων που οπλοφορούν σήμερα είναι διαφορετικά σε σχέση με μια γενιά πρίν.
Μεγάλο ποσοστό είναι πλέον γυναίκες που χρειάζονται ένα όπλο αυτοπροστασίας και νέοι που γεννήθηκαν σε ένα περιβάλλον πλαστικού και γκάτζετς.
Τα πιστόλια για εκείνο το κοινό δεν μπορούν να είναι οι “βαριοπούλες” που απαιτούν βαριές δερμάτινες θήκες και ειδικό ντύσιμο για απόκρυψη.
Οι σημερινοί καταναλωτές φορούν τρέντυ κολλητά ρούχα για… γιόγκα και τα όπλα τους πρέπει να συμβαδίζουν.
Το γεγονός ότι οι κατασκευαστές συρρικνώνουν τα μοντέλα τους και παρουσιάζουν πιστόλια μινιατούρες, δείχνει μόνο ένα πράγμα. Υπάρχει μια διογκούμενη αγορά για όπλα αμιγούς προστασίας/ατομικής ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο.
2_2_1.jpg
Η εποχή του πλαστικού

Κυρίαρχος είναι πλέον το πολυμερές και οι μηχανισμοί χωρίς σφύρα -με πρώτο διδάξαντα το αυστριακό Glock.
Οι Τσέχοι έπιασαν το νόημα και το 2017 παρουσίασαν το P 10C, που κέρδισε τον τίτλο “πιστόλι της χρονιάς” από το αμερικανικό Guns & Ammo.
Η επιτυχία οδήγησε σε μια ολόκληρη σειρά πιστολιών 9Χ19mm, από το πλήρους μεγέθους F μέχρι μέχρι και το λιλιπούτειο όπλο απόκρυψης που μας απασχολεί σήμερα.
Το τελευταίο μέλος της σειράς Ρ10 είναι το “M” που σημαίνει Micro και αποτελεί ένα όπλο για άνετη “βαθιά απόκρυψη”. Είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού Digital Firearm Ergonomic Design και μελετήθηκε ώστε να ταιριάζει στο χέρι των περισσότερων ανθρώπων.
Παρά το μινιμαλιστικό μέγεθος του, δίνει αρκετή λαβή στο χρήστη.
Η σκανδάλη του διαθέτει ενσωματωμένη ασφάλεια και με βάρος έλξης περίπου 2,5 κιλών είναι η καλύτερη που έχουμε δεί σε μικρό πιστόλι.
Σχεδιαστικά προέρχεται από το προηγούμενο μοντέλο S, με κύρια αλλαγή τη λεπτότερη λαβή που χωρά πλέον 7 φυσίγγια σε μονή στήλη αντί 12 του δίστηλου μοντέλου.
Για να μειώσουν το προφίλ του πιστολιού, οι Τσέχοι έξάλειψαν τον εξωτερικό μοχλό συγκράτησης/απελευθέρωσης του κλείστρου.
Έτσι τώρα το πιστόλι έχει πλάτος μόλις 2,5 εκατοστά και η λεία επιφάνεια του δεν “μαγκώνει” στο ρουχισμό του οπλοφόρου. Το κλείστρο παραμένει ανοικτό μετά την τελευταία σφαίρα, μέσω ενός εσωτερικού μαντάλου.
Με διαστάσεις 112×25,5×160,5 mm και βάρος 570 γραμμάρια το Micro δικαιολογεί το όνομα του και δεν είναι μεγαλύτερο από ένα… κινητό.
Όλες οι μεταλλικές επιφάνειες καλύπτονται από ανθεκτική επίστρωση που προστατεύει από τη διάβρωση, πράγμα απαραίτητο για ένα όπλο απόκρυψης.
Το κανόνι τσέπης, χρησιμοποιεί φυσίγγια 9Χ19mm NATO και φέρει σιδερένια σκοπευτικά χαμηλού προφίλ, μίνι ράγα για φακό στον κορμό και την εξαιρετική σκανδάλη της σειράς Ρ 10. Σε συνδυασμό με το ισχυρό πυρομαχικό είναι επαρκέστατο για ατομική ασφάλεια.
3_2.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης