Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με αντιφατικές εισηγήσεις συνεδριάζει εκ νέου το ΤΧΣ για την Εθνική Ασφαλιστική - Και πολιτικές διαστάσεις, από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Με αντιφατικές εισηγήσεις συνεδριάζει εκ νέου το ΤΧΣ για την Εθνική Ασφαλιστική - Και πολιτικές διαστάσεις, από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ
Κρίσιμες ώρες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Σχετικά Άρθρα

Με μία θετική και αντιστοίχως άλλη μία αρνητική πρόταση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα 24 Μαρτίου 2021 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να δώσει ή όχι το «πράσινο φως», ενώ την ίδια στιγμή το θέμα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις με αντίστοιχες επερωτήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταικούρα... από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Στο πεδίο του παρασκηνίου, δείχνουν να επιβεβαιώνεται πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ του ΒΝ ΔΕΣ ΕΔΩ (https://www.bankingnews.gr/trapezika-nea/articles/552871/xoris-apofasi-to-geniko-symvoylio-tou-txs-gia-ethniki-asfalistiki-tha-yparksei-nea-synedriasi-stis-24-martiou)

Τι συμβαίνει με την Εθνική Ασφαλιστική;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, η πλειοψηφία του ΤΧΣ θεωρεί ότι οι εκθέσεις της Barclays και της Deloitte, «κινούνται στα πλαίσια της τιμής αγοράς της εταιρίας», χωρίς να είναι ξεκάθαρο για το τι θα πράξει ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται και τα πολιτικά βέλη, για τυχόν ευθύνες.
Υπενθυμίζεται ότι το CVC, προσφέρει τελικό τίμημα μαζί με μετρητά, δάνειο και μελλοντικές προμήθειες 265 εκατ + 120 εκατ ευρώ.
Αντίθετα, η έκθεση της Morgan Stanley που είναι μία εκ των δύο συμβούλων της Εθνικής τράπεζας, φαίνεται να τραβάει «χειρόφρενο» στην πώληση, κάνοντας λόγο για χαμηλό τίμημα, σε σχέση με τα έσοδα και τα κέρδη που έχει η θυγατρική της ασφαλιστική.
Σε επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «γενικόλογες και ασαφείς» απαντήσεις που καλύπτουν τις ενέργειες της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για ένα και μοναδικό υποψήφιο, με χαμηλό τίμημα και χωρίς μέριμνα για τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα και ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική, η ΕΤΕ αναμένει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι βασικός της μέτοχος, προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση.
Το ΤΧΣ με τη σειρά του ανέθεσε σε δύο συμβούλους να αποτιμήσουν την Εταιρεία και να γνωματεύσουν κατά πόσο είναι εύλογο το προσφερόμενο τίμημα.
Επειδή τα ερωτήματα που θέσαμε για την αλλαγή των δεδομένων του διαγωνισμού με μείωση της αποτίμησης της εταιρείας δεν απαντήθηκαν,
Επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ακόμα ερωτηθεί να απαντήσει για την πιθανή συγκέντρωση από ένα και μοναδικό υποψήφιο αγοραστή, που δραστηριοποιείται παράλληλα στον ιδιωτικό νοσοκομειακό τομέα,
Επειδή η ΕΤΕ στην απάντησή της που διαβιβάστηκε μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που ασκήσαμε, ουδεμία αναφορά κάνει για την τύχη των εργαζομένων,
Επειδή οι εργαζόμενοι έχουν παρουσιάσει στοιχεία και επιχειρήματα που οδηγούν σε μεγαλύτερη αξία της Εταιρείας,
Επειδή η διαδικασία της αποεπένδυσης των Συστημικών Τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να είναι διάφανη από κάθε πλευρά και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου για την ανάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των απωλειών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
«Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να διασφαλίσει τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας προασπιζόμενος το με την ευρύτερη έννοια δημόσιο συμφέρον, ελέγχοντας μέσω και του Τ.Χ.Σ. που αποτελεί βασικό μέτοχο της Ε.Τ.Ε. τη σπουδή της για μια ασύμφορη πώληση;
Τον καλούμε να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τις εκθέσεις των Συμβούλων του Τ.Χ.Σ. και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την αποτίμηση της Εταιρείας».
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη επερώτηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΣ ΕΔΩ (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=551581).

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης