Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 28% η εταιρική φορολόγηση για την υλοποίηση επενδύσεων 3 τρισ. δολ. στις δημόσιες υποδομές

ΗΠΑ: Στο 28% η εταιρική φορολόγηση για την υλοποίηση επενδύσεων 3 τρισ. δολ. στις δημόσιες υποδομές
Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επεξεργάζονται σχέδιο ύψους τουλάχιστον 3 τρισ. δολαρίων, για την υλοποίηση ενός τεράστιου σχεδίου ανανέωσης των δημόσιων υποδομών
Σχετικά Άρθρα

Την επεξεργασία σχεδίου αύξησης των φόρων για τις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden , κάτι που θα της επέτρεπε να χρηματοδοτήσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, κυρίως στις υποδομές, επιβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen κατά την ακρόασή της στο Κογκρέσο την Τρίτη 23 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Πρόκειται για μια σημαντική στροφή στην οικονομική πολιτική καθώς η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις ήταν το απαύγασμα των Reaganomics, που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 καθώς θα ανατρέψει την πολιτική των τελευταίων ετώ όπου εγκρινόταν η χρήση φορολογικων εσόδων για την υλοποίηση των δημοσίων υποδομών.

Το σχέδιο

Ήδη, σύμβουλοι της κυβέρνησης του Joe Biden επεξεργάζονται σχέδιο ύψους τουλάχιστον 3 τρισ. δολαρίων, για την υλοποίηση ενός τεράστιου σχεδίου ανανέωσης των δημόσιων υποδομών το οποίο θα ανανεώσει όπως έχει υποστηριχθεί τα «γερασμένα δίκτυα» σε πολλές πολιτείες της χώρας.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen επιβεβαίωσε την πληροφορία για αύξηση της φορολογίας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Joe Biden «ήταν σαφής στις προτάσεις του, σε ό,τι αφορά στη φορολογία», είπε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος θέλει να αυξήσει τον εταιρικό φόρο στο 28%, από το 21% που είναι σήμερα.
 
Η «κρίσιμη ανάγκη»

Στις 11 Φεβρουαρίου 2021 ο πρόεδρος Biden και η αντιπρόεδρος Kamala Harris συνατήθηκαν με τα μέλη του Κογρέσου προκειμένου να συζητήσουν αυτό που αποκαλεί «κρίσιμη ανάγκη» για την οικονομία, τις επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, με τον υπουργό Μεταφορών Pete Buttigieg να συμμετάσχει στη σύσκεψη.
Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν οι μισοί δρόμοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε κακή ή μέτρια κατάσταση και περισσότερο από το ένα τρίτο των γεφυρών των ΗΠΑ χρειάζονται επισκευή, αντικατάσταση ή σημαντική αποκατάσταση.

Εμπλοκή

Ενώ η ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές των ΗΠΑ. θεωρείται πεδίο διακομματικής συναίνεσης, ο Trump και οι ηγέτες του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό νομοσχέδιο για την επισκευή και την αντικατάσταση των γερασμένων και επικίνδυνων γεφυρών, αεροδρομίων, συστημάτων ύδρευσης και άλλων έργων.
Ο Trump το 2018 παρουσίασε ένα σχέδιο δημοσίων υποδομών για τις υποδομές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών με στόχο να μοχλεύσει επενδύσεις 1,5 τρισ. δολάρια σε μεγάλο βαθμό από τον ιδιωτικό τομέα.
Πέρυσι, ο Λευκός Οίκος του Trump συνέταξε ένα αντίστοιχο σχέδιο ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τις δημόσιες υποδομές, αλλά δεν προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση.

Χρηματοδότηση

Το βασικό είναι ότι  χρηματοδότηση νέων έργων υποδομής υπήρξε βασικό σημείο αντιπαράθεσης αφού το Κογκρέσο εγκατέλειψε τα τελευταία χρόνια μια πολιτική δεκαετιών όπου χρησιμοποιούνταν έσοδα από φόρους καυσίμων για τη χρηματοδότηση της ανανέωσης στις δημόσιες υποδομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης