Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid19: Έξαρση σε Ευρώπη, Ινδία, Βραζιλία – Πόλεμος ΕΕ – Μ. Βρετανίας για AstraZeneca

Covid19: Έξαρση σε Ευρώπη, Ινδία, Βραζιλία – Πόλεμος ΕΕ – Μ. Βρετανίας για AstraZeneca
Αναστέλλουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Pfizer λόγω ελαττωματικής παρτίδας Χόνγκ Κόνγκ και Μακάο
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχητική αναζωπύρωση κρουσμάτων covid καταγράφεται σε Ευρώπη, Ινδία και Βραζιλία, όπου και οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή που ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζουν τη μετά – covid εποχή, αν και εκεί οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη οι πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα, μέχρι να προχωρήσουν περαιτέρω οι εμβολιασμοί και να αναπτυχθεί ακόμα μεγαλύτερο τείχος ανοσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση μελετά ακόμα και να προχωρήσει σε εμβολιασμούς παιδιών από τον ερχόμενο Αύγουστο.
Η Ευρώπη, η οποία και μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως, προτίθεται να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της όσον αφορά τις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στο έδαφος της, τη στιγμή που είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανία για το πώς θα διανεμηθούν τα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν προσεχώς σε ένα νέο εργοστάσιο της στην Ολλανδία, με την ευρωπαϊκή πλευρά να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να λάβει τα περισσότερα κατόπιν της αθέτησης των παραδόσεων εμβολίων που είχε δεσμευθεί η AstraZeneca.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ οι επιστήμονες επισημαίνουν, πως παρά την αισιοδοξία που καλλιεργούν οι χαμηλοί αριθμοί θανάτων, κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών, θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, έτσι ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα και να αποφευχθεί ένα νέο κύμα κορωνοϊού, το οποίο ωστόσο υποστηρίζουν, πως ακόμα και αν έρθει, θα είναι κατά πολύ λιγότερο θανατηφόρο από τα προηγούμενα..
Πάντως ανησυχία επικρατεί από την αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ινδία και στη Βραζιλία, όπου μάλιστα αρχίζουν να εντείνονται οι αντιδράσεις των πολιτών κατά της κυβέρνησης του προέδρου Bolsonaro, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η απόφαση των υγειονομικών αρχών του Χόνγκ Κόνγκ και του Μακάο να αναστείλουν προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Pfizer καθώς ενημερώθηκαν για ελαττωματικές παρτίδες.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 124.339.436 και οι νεκροί 2.736.668
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.923.370 κρούσματα και 543.849 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 298.676 και σε κρούσματα με 12.130.019
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 199.048 και τέταρτη η Ινδία με 160.441
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.433.364
• Πέμπτη η Γαλλία με 4.373.619 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.321.019
• Έβδομη η Ιταλία με 3.419.616 και όγδοη η Ισπανία με 3.234.319
• Ένατη η Τουρκία με 3.061.520 και δέκατη η Γερμανία με 2.699.231
dad.JPG
Αναστέλλουν Μακάο και Χόνγκ Κόνγκ τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο Pfizer

Στην προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προχωρούν από σήμερα 24/3 το Χόνγκ Κόνγκ και το Μακάο καθώς οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για ελαττωματικές παρτίδες.
«Οι εμβολιασμοί με τα προϊόντα που αφορά η ειδοποίηση πρέπει να ανασταλούν» ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μακάο ενώ αντίστοιχη απόφαση έλαβε και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία και αυτή γνωστοποίησε ότι αναστέλλει προσωρινά τους εμβολιασμούς εξαιτίας προβληματικών παρτίδων.
Σημειώνεται πως οι εμβολιασμοί στο Χόνγκ Κόνγκ προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισαν οι εμβολιασμοί με το κινέζικο εμβόλιο Sinovac – το οποίο πάντως οι κάτοικοι υποδέχθηκαν με καχυποψία - ενώ από τον Μάρτιο άρχισαν και οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Pfizer.
Οι αρχές ανακοίνωσαν πως ειδοποιήθηκαν από την Fosun Industrial, το διανομέα των εμβολίων της Pfizer στο Χόνγκ Κόνγκ και στο Μακάο, για ελαττωματικές παρτίδες εμβολίων.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης οι εμβολιασμοί ανεστάλησαν μέχρι να υπάρξει νέα ειδοποίηση από την Pfizer.
0-5934-593-593-593-535353534535353.JPG
ΗΠΑ: Αναγκαίο να μειωθούν τα κρούσματα – Λιγότερο θανατηφόρο ένα νέο κύμα covid

Την ανάγκη να μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού επισημαίνουν Αμερικάνοι επιστήμονες, ύστερα από την αύξηση των μολύνσεων που καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21/3.
Αν και εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος των Αμερικάνων έχει αποκτήσει ανοσία απέναντι στον ιό – είτε με τους εμβολιασμούς είτε έχοντας μολυνθεί -, οι επιστήμονες σπεύδουν να επισημάνουν πως και με τις δύο δόσεις των εμβολίων έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 14% των Αμερικάνων, τη στιγμή που η βρετανική παράλλαξη του ιού που είναι πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα, τείνει να κυριαρχήσει.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα.
Ανησυχώ ότι εάν δεν κάνουμε τώρα τις σωστές κινήσεις, τότε θα έχουμε αναπόφευκτα μια νέα έξαρση» ανέφερε σε δηλώσεις της η Rochelle Walensky, επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο, τα υψηλά κρούσματα να δημιουργήσουν προβλήματα στα εμβόλια λόγω τυχόν νέων παραλλάξεων.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να περιορίζουν τις μετακινήσεις αλλά και τις συναναστροφές τους, επισημαίνοντας πάντως πως ένα πιθανό νέο κύμα θα είναι κατά πολύ λιγότερο θανατηφόρο σε σχέση με τα προηγούμενα.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής 84 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου ενώ πάνω από 45,5 εκατομμύρια έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Παράλληλα εκτιμάται ότι χάρη στους εμβολιασμούς, έχουν ήδη σωθεί 40.000 άνθρωποι.
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι νοσηλευόμενοι, αν και καταγράφεται αύξηση στον αριθμό τους σε 18 Πολιτείες ενώ και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 15%.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 544.000 νεκρούς και περίπου 30 εκατομμύρια μολύνσεις.
Ο πρόεδρος Joe Biden έχει ήδη δεσμευτεί ότι έως την 1η Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους και ότι έως τις 4 Ιουλίου η χώρα θα έχει επιστρέψει στην ομαλότητα.

Lockdown έως 18/4 στη Γερμανία, προς αυστηροποίηση και στη Γαλλία

Την παράταση του lockdown έως τις 18 Απριλίου ανακοίνωσε η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Βάσει των μέτρων αυτών, κλειστά θα είναι τα μη απαραίτητα καταστήματα καθώς και ξενοδοχεία, εστιατόρια, γυμναστήρια και πολιτιστικοί χώροι.
Σε αυστηρότερο lockdown φαίνεται να οδεύει και η Γαλλία, καθώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για ιλιγγιώδη αύξηση των κρουσμάτων και προειδοποιούν πως αν δεν βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση τότε, η χώρα οδεύει προς αυστηρότερο lockdown.
Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει το τρίτο εθνικό lockdown – αν και είναι πιο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό - από την έναρξη της επιδημίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα σε 21 εκατομμύρια Γάλλους, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι κάτοικοι του Παρισιού
Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες καραντίνες, αυτή τη φορά οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς κανέναν περιορισμό στην χρονική διάρκεια της εξόδου τους, αλλά θα μπορούν να κινούνται σε ακτίνα 10 χιλιόμετρα.
Επίσης ανοιχτό θα είναι μεγάλο μέρος των καταστημάτων.
Την ίδια στιγμή, η Πολωνία προχώρησε από τις 20/3 σε μερική καραντίνα για τρεις εβδομάδες, με τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων να καθίσταται αναγκαία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, ενώ σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα εισήλθε από τις 15/3 και η Ιταλία.
Τα μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως.
Εν τω μεταξύ, η Σουηδία ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στους ταξιδιώτες από τη Νορβηγία και τη Δανία αίρονται στις 31 Μαρτίου, αν και όσοι θέλουν να εισέλθουν στην χώρα θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ.
9530583053053535235425252.JPG
Μ. Βρετανία: Προς εμβολιασμούς παιδιών από τον Αύγουστο

Να προχωρήσει σε εμβολιασμούς παιδιών κατά του κορωνοϊού από τον ερχόμενο Αύγουστο εξετάζει η κυβέρνηση του Boris Johnson σε μια προσπάθεια να διευρύνει το ποσοστό προστασίας του πληθυσμού απέναντι στον ιό.
Πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση, η βρετανική κυβέρνηση θα αναμείνει τα ευρήματα της μελέτης του εμβολιασμού παιδιών την οποία διεξάγει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σύντομα.
Σημειώνεται πως χθες 23/3 η Μ. Βρετανία απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της επιδηίας.
Η Μ. Βρετανία μετρά πάνω από 126.000 νεκρούς και περισσότερες από 4,3 εκατομμύρια μολύνσεις, ενώ τελεί υπό περιοριστικά μέτρα, με την Αγγλία να βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο τρίτο εθνικό της lockdown.
Πλέον και χάρη στους εμβολιασμούς η κατάσταση στη Μ. Βρετανία είναι πολύ καλύτερη, καθώς ήδη έχει γίνει η πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων, με το άνοιγμα των σχολείων ενώ σχεδιάζονται και νέα ανοίγματα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση σχεδόν 28 εκατομμύρια Βρετανοί ενώ 2,3 εκατομμύρια έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων.
Στόχος της κυβέρνησης Johnson είναι να έχει χορηγηθεί μία δόση εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών ως τα μέσα Απριλίου και σε όλους τους ενήλικες ως το τέλος Ιουλίου.

Αναζωπύρωση covid στην Ινδία – Το τελευταίο 24ωρο τα περισσότερα κρούσματα του 2021

Αναζωπύρωση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς καθημερινά αναφέρεται ολοένα και περισσότερες μολύνσεις.
Ύστερα από μια ύφεση αρκετών μηνών, όπου τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονταν στα επίπεδα των 10.000, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μεγάλη έξαρση του ιού, με αποτέλεσμα οι νέες μολύνσεις να προσεγγίζουν πλέον τις 50.000.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 275 ασθενείς με την COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν 47.262 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Πρόκειται αντίστοιχα για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων και για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχουν διαγνωστεί μέσα σε μια ημέρα από τον Νοέμβριο του 2020.
Το ομόσπονδο ινδικό κράτος Μαχαράστρα, επίκεντρο της πανδημίας, αντιμετωπίζει πλέον κίνδυνο κορεσμού των νοσοκομείων.
Συνολικά η Ινδία μετρά 160.441 θανάτους επί συνόλου 11.734.058 μολύνσεων.

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στη Βραζιλία – Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων

Ανεξέλεγκτη είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 3.251 θάνατοι και 82.493 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 298.676 νεκρούς επί συνόλου 12,1 εκατομμυρίων μολύνσεων και αποτελεί τη χώρα με τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και μολύνσεων παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση, τη στιγμή που ο πρόεδρος Jair Bolsonaro άλλαξε για τέταρτη φορά τον υπουργό Υγείας.
Παράλληλα, με εξαιρετικά αργά ρυθμούς εξελίσσεται και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 2,6% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του ενώ το 7,6% των πολιτών (12,1 εκατ.) έχει λάβει την πρώτη.
Ενδεικτική άλλωστε της ανησυχίας που υπάρχει για την επιδημία στη Βραζιλία είναι η προειδοποίηση του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εκτίμησε ότι η επιδημιολογική κατάσταση εκτυλίσσεται με εξαιρετικά «επικίνδυνο» τρόπο στη Βραζιλία και κάλεσε όλους τους Βραζιλιάνους να πάρουν μέτρα.
054959359385305352452523542354535.JPG
Αισιοδοξία από τη Roche

Αισιοδοξία πάντως έρχεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα κάποια πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών της επί ενός κοκτέιλ φαρμάκων κατά των παραλλάξεων του κορωνοϊού.
Το κοκτέιλ αυτό το αναπτύσσει σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Regeneron.
Όπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι ένας συνδυασμός των αντισωμάτων casirivimab και imdevimab «μείωσαν τις εισαγωγές ασθενών ή θανάτων κατά 79% στους ασθενείς με covid που δεν νοσηλεύτηκαν».
Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αναπτύσσουν θεραπείες αντισωμάτων, οι οποίες στοχεύουν στο να εμποδίσουν την αναπαραγωγή του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν να βρουν μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει η Roche, η εν λόγω θεραπεία είναι ο μόνος συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων που παραμένει αποτελεσματικός απέναντι στις διάφορες παραλλάξεις του ιού.

Νέα ερωτηματικά για το εμβόλιο της AstraZeneca

Νέα ερωτηματικά διατυπώνονται για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, μια μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας ότι το εμβόλιο αυτό είναι κατά 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης και κατά 100% στην πρόληψη των σοβαρών μορφών της covid-19 και της νοσηλείας, ενώ δεν προκαλεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων.
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «η AstraZeneca ενδέχεται να χρησιμοποίησε μια παρωχημένη πληροφορία στις δοκιμές αυτές, κάτι που πιθανόν να οδήγησε σε μη ολοκληρωμένη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου».
«Καλούμε την εταιρεία να συνεργαστεί με την Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB) για να ελέγξει τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα (του εμβολίου) και να διασφαλίσει ότι τα πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα και ακριβή στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό» υποστηρίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης