Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η χαλάρωση του lockdown στην Ελλάδα απειλεί ανάκαμψη και τουρισμό

Capital Economics: Η χαλάρωση του lockdown στην Ελλάδα απειλεί ανάκαμψη και τουρισμό
Πως σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics τη χαλάρωση του lockdown στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

H χαλάρωση του lockdown στην Ελλάδα είναι πιθανό να καθυστερήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να πυκνώσει τα σύννεφα στον ελληνικό τουρισμό, προειδοποιεί η Capital Economics.
«Η χαλάρωση των περιορισμών στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα - παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων - δεν θα αποτελέσει «game changer». Επιπλέον, εάν οδηγήσει σε ταχύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού, θα μπορούσε ακόμη και να καθυστερήσει την έναρξη της ανάκαμψης έως το τρίτο τρίμηνο, θολώνοντας τις προοπτικές για τον τουρισμό», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, σε σημείωμα με ημερομηνία 23 Μαρτίου.

Απρόσμενη χαλάρωση

H Capital Economics αναφέρεται στο άνοιγμα των κομμωτηρίων, των αρχαιολογικών χώρων, των πάρκων και στη μετάθεση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 19:00 στις 21:00.Οι αναλυτές κάνουν λόγο για απρόσμενη απόφαση, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού (διάγραμμα 1), οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και η θετικότητα των τεστ αυξάνεται, πλησιάζοντας τα επίπεδα σε Ιταλία και Γαλλία (διάγραμμα 2).

Δεν αλλάζει η εικόνα στο ΑΕΠ α΄τριμήνου

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει το think tank, η παράταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και το άνοιγμα των κομμωτηρίων, είναι πιθανό να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Ωστόσο, το λιανεμπόριο στην Ελλάδα παραμένει κλειστό στις περιοχές υψηλότερου κινδύνου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του ΑΕΠ. Και ο τομέας της φιλοξενίας είναι επίσης κλειστός, έτσι οι Έλληνες δεν έχουν πολλά μέρη για να ξοδέψουν επιπλέον χρήματα. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες που επαναλειτουργούν, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 4% της κατανάλωσης.
Δεδομένου του περιορισμένου αντίκτυπου της χαλάρωσης, το γεγονός ότι αφορά λιγότερο από δύο εβδομάδες του πρώτου τριμήνου και ότι οι περιορισμοί στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι μεταξύ των αυστηρότερων στην ευρωζώνη, αυτό δεν θα αλλάξει την εικόνα για το ΑΕΠ της χώρας πρώτου τριμήνου. Όπως εκτιμά η Capital Economics, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,5% σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021.
Λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμένο αντίκτυπο της χαλάρωσης, το γεγονός ότι ισχύει για λιγότερο από δύο εβδομάδες το πρώτο τρίμηνο και ότι οι περιορισμοί εξακολουθούν να είναι μεταξύ των αυστηρότερων στην ευρωζώνη, δεν πρόκειται να αλλάξει την εικόνα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.
«Πιστεύουμε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021», σημειώνουν οι αναλυτές.

Προοπτικές 2021: Απελπιστικά αργός ο εμβολιασμός, απειλείται ο τουρισμός

Όσον αφορά τις προπτικές για το υπόλοιπο του 2021, οι αναλυτές δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι, κάνοντας μάλιστα λόγο για επιδείνωση.
Ενώ το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», που σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν χρειάζεται να παραμένουν σε καραντίνα, αναμένεται να στηρίξει την ανάκαμψη, ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει απελπιστικά αργός, σύμφωνα με τους αναλυτές. 
«Επιπλέον, η τρέχουσα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων,  μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη εξάπλωση του ιού, οπότε μένει να δούμε αν οι τουρίστες θα θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι», σημειώνει η Capital Economics. 
Και ακόμη κι αν το κάνουν, ενδέχεται να μην τους επιτρέψουν οι κυβερνήσεις τους.
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο - οι μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας (διάγραμμα 3) - εξακολουθούν να αποθαρρύνουν τα διεθνή ταξίδια τους επόμενους μήνες. Έτσι, το β΄τρίμηνο είναι πιθανό να αποτελέσει άλλο ένα χαμένο τρίμηνο για τον τουρισμό. (διάγραμμα 4).  Οι αναλυtές εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, επιμένει στο χρονοδιάγραμμα για επανεκκίνηση του τουρισμού στα μέσα Μαϊου. 
Ο υπουργός δήλωσε στον Guardian ότι τα ελληνικά αεροδρόμια θα υποδεχθούν τον Απρίλιο του 2021 δοκιμαστικές πτήσεις από τη Βρετανία με τουρίστες.
Αν και η φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει να ανοίξουν τα σύνορα στους ξένους τουρίστες από τις 14 Μαϊου, όπως επανέλαβε ο κ. Θεοχάρης, οι μεθοριακοί έλεγχοι θα χαλαρώσουν τον Απρίλιο, όταν θα επιτραπεί σε «ορισμένα» αεροδρόμια να υποδεχθούν δοκιμαστικές πτήσεις από το εξωτερικό. 

capital1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης