Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Έκκληση Erdogan προς τους πολίτες να βοηθήσουν στη συγκράτηση της πτώσης της λίρας

Τουρκία: Έκκληση Erdogan προς τους πολίτες να βοηθήσουν στη συγκράτηση της πτώσης της λίρας

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προέτρεψε του πολίτες να ξεφορτωθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε συνάλλαγμα και χρυσό και να αγοράσουν αυτά που σχετίζονται με το τουρκικό νόμισμα, τη λίρα η οποία έχει χάσει το 10% της αξίας της από την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

 Πληθωρισμός, ραγδαία πτώση του νομίσματος και ταχεία εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων: Για τους ανωτέρω κινδύνους προειδοποιούν οι επενδυτές και οικονομολόγοι πο μελετούν τις αναδυόμενες αγορές μετά τον «αποκεφαλισμό» από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan του πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (20 – 21 Μαρτίου 2021) σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.

H ομιλία

Ύστερα από αυτή τη κίνηση, η τρίτη απόλυση κεντρικού τραπαζίτη σε δύο χρόνια, οδήγησε στα τάρταρα τη αξία της τουρκικής λίρας - αλλά ο Erdogan υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας στα μέλη του κυβερνώντος κόμματις AKP σε ομιλία της την Τετάρτη ότι η αστάθεια της αγοράς αυτής της εβδομάδας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική οικονομική πραγματικότητα, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας στην ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας.

Παρότρυνση

Στην ίδια ομιλία, ωστόσο, προέτρεψε τους Τούρκους πολίτες να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε συνάλλαγμα και χρυσό και να προτιμήσουν αυτά που σχετίζονται με τη λίρα, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το τουρκικό νόμισμα που έχασε το 10% της αξίας του από την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.

Επίταση κινδύνων

«Η επιστροφή των έντονων διακυμάνσεων», ήταν ο τίτλος σημειώματος  αναλυτή από την Barclays τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2021.
«Ο κίνδυνος νομισματικής κρίσης επιτείνεται», σχολίασε τις εξελίξεις η εταιρεία Capital Economics με έδρα το Λονδίνο.
Περιέγραψε πώς ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal, ο οποίος είχε στόχο να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό της Τουρκίας ο οποίος είχε σκαρφαλώσει σε διψήφια νούμερα αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 875 μονάδες βάσης από τότε που ανέλαβε τον Νοέμβριο και είχε εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

H ανορθόδοξη άποψη

Όμως ο Erdogan από καιρό έχει διατυπώσει την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και «προκαλούν ζημία».
Οι αναλυτές λένε ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν αντικατασταθεί ο Agbal με κάποιον πιο φιλικό στις απόψεις του Erdogan, προκαλώντας φόβους μεταξύ επενδυτών για την έλλειψη αυτονομίας της κεντρικής τράπεζας και την επερχόμενη πληθωριστική και νομισματική κρίση.

Απώλεια αξιοπιστίας

Η απομάκρυνση του αρχηγού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας προκάλεσε σοκ στους επενδυτές.
Ο αντικαταστάτης της Agbal, Sahap Kavcioglu, όπως σχολιάζεται σε τουρκικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, στερείται εμπειρίας στον τομέα και έχει δηλώσει αντίθετος στην αύξηση των επιτοκίων, προκαλώντας ανησυχίες για ανεξέλεγκτη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
«Φαίνεται ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού μπορεί να ολοκληρωθεί και μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών έχει γίνει (για άλλη μια φορά) πραγματική πιθανότητα», έγραψε ο ανώτερος οικονομολόγος της Capital Economics, Jason Tuvey.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι στο 15%, η ανεργία των νέων είναι στο 25%.

Αντιπαραγωγική ενέργεια

«Η απόλυση της Agbal συγκαταλέγεται στις πιο αντιπαραγωγικές κυβερνητικές ενέργειες στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας», δήλωσε ο Erik Meyersson, ανώτερος οικονομικός αναλυτης της Handelsbanken Macro Research στη Στοκχόλμη.
«Θα διαβρώσει αμέσως οποιαδήποτε αξιοπιστία κατακτήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του Agbal, θα αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου για τα τουρκικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και θα δυσχεράνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο να διαμορφώσουν ένα σχέδιο για την υπέρβαση της νομισματικής κρίσης», σημείωσε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης