Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο των επενδυτών οι Powell και Yellen - Μεταστροφή κλίματος και πτώση στη Wall Street

Στο επίκεντρο των επενδυτών οι Powell και Yellen - Μεταστροφή κλίματος και πτώση στη Wall Street

Πτωτικά η Wall Street με το βλέμμα και σήμερα σε Powell και Yellen

Με απώλειες έκλεισαν τελικά σήμερα 24/3 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, παρά τη τη σχετική σταθεροποίηση των αποδόσεων των ομολόγων, με τους επενδυτές να αποκωδικοποιούν και σήμερα  στη δεύτερη ημέρα κατάθεσης του προέδρου της Fed, J. Powell, και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, J. Yellen, στο Κογκρέσο, τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Jerome Powell και η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen εμφανίστηκαν για δεύτερη ημέρα ενώπιον του Κογκρέσου και συγκεκριμένα της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Γερουσίας, μιλώντας για την εκτιμώμενη ανάκαμψη της οικονομίας.
Θα είναι ένας πολύ, πολύ ισχυρός χρόνος στο πλέον πιθανό σενάριο, ανέφερε ο Powell, συμπληρώνοντας πάντως ότι υπάρχουν κίνδυνοι εκτροχιασμού.
Χθες 23/3 ο Powell καθησύχασε σε έναν βαθμό τους φόβους για την αύξηση του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι η άνοδός του δεν θα είναι ούτε ιδιαίτερα μεγάλη ούτε επίμονη και επανέλαβε την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις υπό έλεγχο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,01% στις 32.420 μονάδες
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -0,55% στις 3.889 μονάδες
Στις 12.961 μονάδες με πτώση -2,01% έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

ΗΠΑ: Μικρή υποχώρηση του σύνθετου PMI τον Μάρτιο

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε τον Μάρτιο ο σύνθετος δείκτης PMI στις ΗΠΑ, που καλύπτει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών και της μεταποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζεται αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε στις 59,1 μονάδες τον Μάρτιο από τις 59,5 μονάδες που είχε σκαρφαλώσει τον Φεβρουάριο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2014.
Μια ακόμη εντυπωσιακή επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάρτιο ολοκληρώνει το ισχυρότερο τρίμηνο της οικονομίας από το 2014, ανέφερε σε δήλωσή του ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Η διανομή των εμβολίων, η επανέναρξη της οικονομίας και το πρόσθετο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων βοήθησαν στην άνοδο της ζήτησης σε βαθμό που δεν έχει καταγραφεί τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια, ενισχύοντας την αύξηση των παραγγελιών τόσο για αγαθά όσο και για υπηρεσίες σε πολυετή υψηλά επίπεδα πρόσθεσε ο Williamson είπε.

Απρόσμενη πτώση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, απρόσμενη πτώση σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα, παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν κατά 1,1%, την ώρα που οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση 0,8%, μετά το άλμα της τάξης του 3,4% τον Ιανουάριο.

Covid19: Έξαρση σε Ευρώπη, Ινδία, Βραζιλία - Πόλεμος ΕΕ - Μ. Βρετανίας για AstraZeneca

Ανησυχητική αναζωπύρωση κρουσμάτων covid καταγράφεται σε Ευρώπη, Ινδία και Βραζιλία, όπου και οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή που ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζουν τη μετά – covid εποχή, αν και εκεί οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη οι πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα, μέχρι να προχωρήσουν περαιτέρω οι εμβολιασμοί και να αναπτυχθεί ακόμα μεγαλύτερο τείχος ανοσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση μελετά ακόμα και να προχωρήσει σε εμβολιασμούς παιδιών από τον ερχόμενο Αύγουστο.
Η Ευρώπη, η οποία και μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως, προτίθεται να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της όσον αφορά τις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στο έδαφος της, τη στιγμή που είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανία για το πώς θα διανεμηθούν τα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν προσεχώς σε ένα νέο εργοστάσιο της στην Ολλανδία, με την ευρωπαϊκή πλευρά να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να λάβει τα περισσότερα κατόπιν της αθέτησης των παραδόσεων εμβολίων που είχε δεσμευθεί η AstraZeneca.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ οι επιστήμονες επισημαίνουν, πως παρά την αισιοδοξία που καλλιεργούν οι χαμηλοί αριθμοί θανάτων, κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών, θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, έτσι ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα και να αποφευχθεί ένα νέο κύμα κορωνοϊού, το οποίο ωστόσο υποστηρίζουν, πως ακόμα και αν έρθει, θα είναι κατά πολύ λιγότερο θανατηφόρο από τα προηγούμενα..
Πάντως ανησυχία επικρατεί από την αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ινδία και στη Βραζιλία, όπου μάλιστα αρχίζουν να εντείνονται οι αντιδράσεις των πολιτών κατά της κυβέρνησης του προέδρου Bolsonaro, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η απόφαση των υγειονομικών αρχών του Χόνγκ Κόνγκ και του Μακάο να αναστείλουν προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Pfizer καθώς ενημερώθηκαν για ελαττωματικές παρτίδες.

Απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της διεθνούς ανάκαμψης από την πανδημία, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των μέτρων lockdown.
Τα νέα lockdown στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης και ο αργός ρυθμός του εμβολιασμού, προκαλούν εύλογη ανησυχία στις αγορές.
Πολλές περιοχές διεθνώς βλέπουν αύξηση νέων κρουσμάτων καθώς συνεχίζουν να εξαπλώνονται μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Στην Ευρώπη, οι αρχές συνεχίζουν να αγωνίζονται με την εξάπλωση του ιού, με την ήπειρο να βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να επεκτείνουν τα μέτρα lockdown.
Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας υπό την Καγκελάριο Angela Merkel ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ο οποίος περιλαμβάνει επιπλέον δημοσιονομικές δαπάνες 60 δις. ευρώ, και θα οδηγήσει σε νέα υψηλά το νέο δανεισμό της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.
Τα αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικών δαπανών υπογραμμίζουν τη βούληση του Βερολίνου να συνεχίσει την υιοθέτηση μαζικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας εν όψει ενός τρίτου κύματος νέων κρουσμάτων Covid-19 που σχετίζονται με το μεταλλαγμένο στέλεχος του υιού.
Επιπλέον 48 καταστήματά της θα κλείσει σε όλη τη Βρετανία η εταιρεία ταξιδίων TUI, πέραν των 166 στα οποία έχει ήδη βάλει λουκέτο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της.
Το κλείσιμο των καταστημάτων θα σημάνει περισσότερη εξοικονόμηση κόστους για την TUI, που εδρεύει στη Γερμανία και έχει στηριχθεί σε κρατικές παροχές προκειμένου να επιβιώσει από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.
Ζημιές αναμένει για το 2021 η Commerzbank, καθώς υποβάλλεται σε ριζική αναθεώρηση.
Αλλά οι ζημιές θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές των 5,7 δισ. που ανακοίνωσε το 2020.
Η τράπεζα επίσης ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της, Martin Zielke, 3,3 εκατ. για το 2021, στο πλαίσιο της συμφωνίας τερματισμού της συνεργασίας τους.
Ο Zielke αποχώρησε από την τράπεζα το περασμένο έτος, σε μια αναδιοργάνωση της διοίκησης.

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την επιχειρηματική δραστηριότητα

Στην ανάπτυξη επέστρεψε απροσδόκητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο, ωστόσο οι οικονομίες προετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα Covid-19, το οποίο απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη.
Ο σύνθετος PMI της IHS Markit για τη ζώνη του ευρώ, η οποία εξετάζει τη δραστηριότητα τόσο στις κατασκευές όσο και στις υπηρεσίες, αυξήθηκε στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι 48,1 τον Φεβρουάριο. Μια ένδειξη άνω των 50 αντιπροσωπεύει μια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν την πρώτη οικονομική επέκταση στην περιοχή από τον Σεπτέμβριο και τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο.
«Η οικονομία της ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Μάρτιο, δείχνοντας μια πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη επέκταση, χάρη κυρίως στην αύξηση ρεκόρ της παραγωγής,» δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Ο μεταποιητικός τομέας υπήρξε ο μεγαλύτερος μοχλός οικονομικών επιδόσεων αυτό τον μήνα, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών - που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία - παρουσίασε επίσης βελτίωση, φτάνοντας στο υψηλό των επτά μηνών.

Το τρίτο κύμα απειλεί την ανάκαμψη

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την απόδοση της οικονομίας της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, καθώς επεκτείνονται τα lockdown.
Η Γερμανία αποφάσισε αυτήν την εβδομάδα να παρατείνει το lockdown και επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς εν όψει Πάσχα.
Στη Γαλλία, το Παρίσι και περίπου 14 άλλες περιοχές έχουν επίσης τεθεί lockdown, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων. Η Πολωνία ανακοίνωσε επίσης αυστηρότερους περιορισμούς κυκλοφορίας.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές της Ασίας, με το κλίμα να επηρεάζεται αρνητικά από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη, την παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία και τις αναμενόμενες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,7% στις 4.008 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -2,04% στις 28.405 μονάδες.
Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση που κλείνει με υποχώρηση.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -2,18% στις 1.928 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -2% στις 28.405 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1,3% στις 3.367 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -1,8% στις 49.137 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης