Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στις 4.100 μονάδες ή αύξηση +4% ο δείκτης S&P 500 τους επόμενους έξι μήνες

Goldman Sachs: Στις 4.100 μονάδες ή αύξηση +4% ο δείκτης S&P 500 τους επόμενους έξι μήνες
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η «επέκταση» θα ξεκινήσει το γ’ τρίμηνο του 2021, οπότε τότε ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2%

Στις 4.100 μονάδες (αύξηση +4%) αναμένεται να βρεθεί ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 τους επόμενους έξι μήνες, παρά τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων και της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων, που γεννούν οι πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.
Η ύφεση του 2020 προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία από τις πιο μικρές χρονικά υφέσεις στην αμερικανική ιστορία.
Κράτησε περίπου δύο μήνες, με την αμέσως μικρότερη χρονικά ύφεση να είναι αυτή του 1918-19, που διήρκεσε 7 μήνες.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, το αμερικανικό ΑΕΠ γνώρισε κατακόρυφη πτώση -25%, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης.
Τον Μάρτιο του 2020, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15% ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης.
Η ανάκαμψη ήταν επίσης θεαματική, με την απασχόληση να αποκαθίσταται μέσα σε τέσσερις μήνες.
Ο ρυθμός στον τρέχοντα επιχειρηματικό κύκλο αντανακλά τόσο τη φύση του αρχικού σοκ όσο και τις αρχικές οικονομικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών αποθεμάτων χρέους των νοικοκυριών.
Αντίθετα, το μοτίβο των αλλαγών στην αγορά ομολόγων διαφέρει, δεδομένης της δέσμευσης της Fed να αναμένει επιτάχυνση του πληθωρισμού πριν από τη σύσφιξη.
dssd.JPG
Wall Street

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκτίμηση της Goldman Sachs για τον S&P 500 είναι πως η αμερικανική χρηματαγορά θα αγγίξει τις 4.100 μονάδες του επόμενους έξι μήνες, που σημαίνει αύξηση της τάξης του 4%.
SP.JPG
Επιτόκια

Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τα επιτόκια, που κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού διολίσθησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σημειώνεται πως τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια συνήθως αυξάνονται προτού επιταχυνθεί ο πληθωρισμός ή κατά τη φάση «επέκτασης» του κύκλου.
Ωστόσο, λόγω της υιοθέτησης από τη Fed ενός μέσου πλαισίου στόχευσης πληθωρισμού (AIT), είναι απίθανο να δούμε τη συνηθισμένη αύξηση του μεσαίου κύκλου στις αποδόσεις front-end αυτήν τη φορά.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η «επέκταση» θα ξεκινήσει το γ’ τρίμηνο του 2021, οπότε τότε ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2%.
Αυτό οδηγεί σε μια σταθερή πορεία για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια μέσω των φάσεων «ανάκαμψης» και «επέκτασης».
go.JPG
Ομόλογα

Ομοίως, οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά το 2020.
Η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κατά παρόμοιο μέγεθος, αν και με ταχύτερο ρυθμό, ενώ η καμπύλη απόδοσης δεν αυξήθηκε.
Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης στην καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών δεκαετών κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής ύφεσης.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η απόδοση του δεκαετούς θα αυξηθεί ελαφρώς πέρα από τον μέσο όρο του μεταπολεμικού επιχειρηματικού κύκλου με την έναρξη της φάσης «επέκτασης», η οποία ξεκινά το τρίμηνο του 2021 – περίπου κατά 109 με 135 μονάδες βάσης.
3_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης