Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μεταστροφή υπέρ Τουρκίας - Οι ΗΠΑ θέλουν… διάλογο παρά τους S-400 – H Ευρώπη στηρίζει την θετική ατζέντα

Μεταστροφή υπέρ Τουρκίας - Οι ΗΠΑ θέλουν… διάλογο παρά τους S-400 – H Ευρώπη στηρίζει την θετική ατζέντα
Ήδη η Σύνοδος Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου εξελίσσεται σε μια προπαρασκευαστική σύνοδο για το τι θα κερδίσει η Τουρκία.
Σχετικά Άρθρα

Καταγράφεται μια εντυπωσιακή μεταστροφή υπέρ της Τουρκίας, καθώς από την φάση των κυρώσεων… κυριαρχεί η θετική ατζέντα με στόχο μάλιστα να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης μέτρων που θα παρουσιαστούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου 2021… υπέρ της Τουρκίας.
Ήδη η Σύνοδος Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου εξελίσσεται σε μια προπαρασκευαστική σύνοδο για το τι θα κερδίσει η Τουρκία.
Θα κερδίσει 10 με 12 δισεκ. για το μεταναστευτικό;
Θα κερδίσει για την Visa;
Θα κερδίσει στο σκέλος της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης;
Κάτι θα κερδίσει αλλά όλο το πλέγμα θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου 2021.

Borrell - Βlinken: Στρατηγικά συμφέρουσα η συνεργασία με την Τουρκία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken με κοινή δήλωσή τους επιβεβαίωσαν ότι "η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεργαστούν για βιώσιμη αποκλιμάκωση".
Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι "τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, που υποστηρίζεται από το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων". 

Μεταστροφή ακόμη και των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu είπε στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 της Ρωσίας αγοράστηκε και αυτό το ζήτημα ολοκληρώθηκε.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Bliken ενώ αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην αντίθεση για τους S-400 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει συμφωνήσει είτε να υπάρξει συνάντηση στην Τουρκία είτε στις ΗΠΑ, ώστε να εξεταστούν διάφορα ζητήματα.

Sarkozy… υπέρ Τουρκίας

Ο Πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Sarkozy, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ευρώπη υποκρίνεται απέναντι στην Τουρκία.
Κανείς δεν τολμούσε να πει την αλήθεια.
Λατρεύω τον τουρκικό λαό. Οι Τούρκοι είναι άμεσοι, γενναίοι, ειλικρινείς άνθρωποι αλλά διαφωνώ με τον Erdogan.

Draghi (Ιταλία)… υπέρ θετικής ατζέντας με Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις για μια θετική ατζέντα που ενθαρρύνει την περιφερειακή σταθερότητα.
Είναι εύκολο να τροφοδοτήσετε αντίθετες απόψεις.
Θα ήταν πολύ καλύτερο να οικοδομήσουμε μελλοντικές σχέσεις με την Τουρκία.

Η στρατηγική των ΗΠΑ

Μετά την αντισυμβατική πολιτική του Donald Trump του πρώην αμερικανού Προέδρου ο Biden ο νυν αμερικανός Πρόεδρος θέλει να αποκαταστήσει τον ρόλο των ΗΠΑ.
Ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και την πυρηνική συμφωνία του Ιράν (επίσημα γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA)), οι οποίες υπογράφηκαν το 2015 από η κυβέρνηση Obama.
Αξιωματούχοι της προεδρίας Biden ισχυρίστηκαν ότι θα επαναξιολογήσουν τις σχέσεις τους με ορισμένες χώρες.
Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολο να επαναφέρουμε την Αμερική στην ηγεμονική θέση που κατέχει.

Η Μέση Ανατολή

Σε αντίθεση με τον Trump, ο Biden είναι αποφασισμένος να περιορίσει τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Από την άλλη πλευρά, ο Biden θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις με αντίπαλα κράτη όπως το Ιράν.
Επιπλέον, θα προσπαθήσει ακόμη και να εξαναγκάσει ορισμένες περιφερειακές χώρες, όπως η Τουρκία, να εγκαταλείψουν την επιθετική εξωστρεφή πολιτική τους.
Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο για τις ΗΠΑ να επανασχεδιάσουν επιτυχώς τις σχέσεις τους με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Πρώτα από όλα, η πολιτική της Αμερικής να διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ και να συμμετέχει επιλεκτικά στις περιφερειακές κρίσεις προκάλεσε ένα μεγάλο κενό εξουσίας στη Μέση Ανατολή και αυτό το κενό ισχύος το κάλυψε κυρίως η Ρωσία και λιγότερο η Τουρκία.

Το δόγμα Roosevelt

Οι ΗΠΑ συχνά ασκούν την στρατηγική του Roosevelt εκ των ιστορικών προέδρων ο οποίος συνόψισε την στρατηγική της Αμερικής στην εξής φράση: «Μιλήστε ήρεμα αλλά να κρατάτε ένα μεγάλο ραβδί μαζί σας έτσι θα πάτε μακριά» - και αυτή η πολιτική είναι η κυρίαρχη στην Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συστηματικής σύγχυσης σχετικά με τη Μέση Ανατολή, η οποία περιπλέκει τις σχέσεις της με τις περιφερειακές χώρες.
Ο ηγεμονικός ρόλος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή όλο και μειώνεται όσο ενισχύεται η Ρωσία που έχει αποκτήσει στην Συρία αλλά και στην Ρωσία ισχυρή παρουσία.
Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία στην περιοχή.
Η Ρωσία βελτίωσε τις σχέσεις της με όλες τις περιφερειακές χώρες, συμμάχους και αντιπάλους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας, η Ρωσία ανέπτυσσε σχέσεις στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά έχουν δημιουργήσει αντιπάθειες στην Μέση Ανατολή.

Ομαλοποίηση η νέα στρατηγική της Τουρκίας

Η ομαλοποίηση είναι η λέξη-κλειδί γύρω από την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας το 2021 και τελικά φαίνεται ότι έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα.
Τούρκοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν πρόσφατα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σχετικά με την αποκατάσταση των δεσμών και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αίγυπτος, ωστόσο, είναι μια νέα προσθήκη στον κατάλογο κανονικότητας στις σχέσεις με την Τουρκία καθώς και το Ισραήλ προσβλέπει σε συνομιλίες για πιθανή ενεργειακή συνεργασία.
Η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν συνειδητοποιήσει ότι κρίσιμα οικονομικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να συμπεριληφθεί η Τουρκία.
Η Τουρκία αναπτύσσει γέφυρες με πρώην αντιπάλους, προτάσσει το δόγμα εξομάλυνσης επιδιώκοντας οικονομική συνεργασία.
Ακόμη και με την Ελλάδα ξεκίνησε διερευνητικές επαφές που μπορεί να μην ενθουσιάζουν για τα αποτελέσματα τους αλλά στην πράξη αποτελούν ένα βήμα εκτόνωσης της πολύμηνης έντασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης